Sadece yatsı namazını cemaatle kılıp teravihi kılmayan kimsenin, vitir namazını da tek başına kılması gerekir. Vitir namazı, yalnız Ramazan'da cemaatla kılınır. İmam bu namazı açıktan kıldırır.
* Vitir namazı sadece Ramazanda cemaatle kılınır. İmam olan zât namazı cehrî kıldırır; kunut ise gizli okunur.
Teravih cemaatle kılındığında vitir namazı da cemaatle kılınabilir. Ramazan ayının dışında vitir namazını cemaatle kılmak mekruhtur (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 239).
İmamla birlikte yatsının farzı kılınsa, sonra imam gitse, cemaatten biri imam olup teravihi ve vitri kıldırsa sahih olur. Birkaç kişi camiye girince, yatsının farzının kılınmış olduğunu görseler, biri imam olup yatsının farzını kıldırsa ve teravih kıldıran imama uysalar, vitri de bu imamla kılsalar sahih olur.
Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
İlgili 45 soru bulundu
Namazların vaktinde kılınmaması durumuna kaza adı verilmektedir. Vitir namazı da zamanında kılınamayabilir. Vaktinde kılınamamış olan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vacip olmaktadır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnet olmaktadır.
Vitir müstakil namazdır. Gece yarısından sonra kılmak iyidir. Vitir kılınmazsa yatsıyı kaza etmek gerekmez. Vitri kaza etmek gerekir.
Cemaat kalabalık olduğu ve imamın sesi her taraftan işitilemediği zamanlarda, imamın aldığı namaz tekbirlerini arka saflardaki cemaate duyuran ve aynı namazı kılan kimseye mübelliğ denir.
İmama uyan kimseye muktedî veya me'mûm, imama ilk rek'attan itibaren sonuna kadar uyan muktedîye müdrik, baştan bir ve daha fazla rek'atı imamla kılamayana mesbûk, baştan imama uyduğu halde daha sonra namazın bir rüknünü onunla kılamayan kimseye de lâhiḳ denir.
Hanefî mezhebine göre vitir namazı, Hz. Peygamber sürekli kıldığı ve zannî olmakla birlikte kesin ifadeler taşıyan bir delille emredildiği için “vacip” kabul edilmiştir (Kâsânî, Bedâî', I, 270; İbn Nüceym, el-Bahr, II, 40). Diğer mezheplere göre ise vitir, “sünnet” namazlardandır (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-595).
Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
Değerli kardeşimiz, Vitir namazını kılmak vaciptir. Bu sebebten terketmek caiz değildir, mesuliyeti gerektirir. Kasten veya unutarak kılınmayan vitir namazını kaza etmek de vaciptir.
Cemaatle kılınması zorunlu olan namazlar: Cuma namazı, yani haftada bir kez kılınan namazdır. Bayram namazları; yılda 2 kez kılınan bayram namazları da cemaatle kılınması farz olan namazlardır. Bu namazların cemaatle kılınması farzdır.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir. Şâfiî ve Mâlikîlere göre ise, sabah namazının ikinci rekâtında, rükûdan sonra kunût yapılır.
Başka dua okunmaz mı? Değerli kardeşimiz, Vitir namazlarında Kunut duası okumak ve Kunut tekbiri almak vaciptir. Cemaatla kılınırken hem imam hem de cemaat Kunut duasını içinden okur.
Resûl-i Ekrem Efendimiz vitir namazını gecenin her saatinde kılmıştır. Bazan, yatsı namazından sonraki zamanda, bazan gece yarısında, bazan da tanyeri ağarmadan önceki saatlerde kılmıştır. Fakat hayatının son dönemlerinde vitir namazını gecenin son kısmı demek olan seher vaktinde kılmayı âdet edinmiştir.
Değerli kardeşimiz, Cemaatle namaz kılmakta, cumhur-u ulemaya göre imamın niyet etmesi şartı yoktur. Yalnız Hanefî mezhebinde kadınlara imam olanın imamlığa niyet etmesi gerekir. Buna göre, tek başına namaz kılan bir kimseye cemaat olmakta bir sakınca yoktur.
Şayet aynı namazı erkekle kadın yan yana durarak tek başına kılsalar veya biri tek başına, diğeri cemaatle kılsa eda yönünden ortaklı olmadığı için namazı sahihtir.
Eksik olarak eda edilen bir ibadetin vakti içinde yeniden ifası anlamında fıkıh terimi. Dinî veya hukukî bir görevin yerine getirilmesi anlamında fıkıh terimi.
İmama fetihte bulunmanın (yani imam yanıldığı zaman hatırlatmada bulunmanın) şartları nelerdir, hangi durumlarda fetihte bulunmak namazı bozar? İmam yanılır ve henüz diğer rükne geçmeden önce cemaatten biri "Sübhanallah" diyerek fetihte bulunabilir.
“imam” hem de “halife” olarak adlandırılmıştır. İmamın idare ettiği toplum ise “ümmet” kavramıyla karşılanmıştır. Haliyle imam/halife, “ümmetin idaresini üstlenen kişi”, imâmet/hilâfet ise “imamın üzerine aldığı görev ve sorumluluk” olarak anlam kazanmıştır.
En İyi Cevaplar. Diğer konusunda 6,7b cevap paylaştı. İmamın hemen arkasındaki ilk safta yer alan kişiler özellikle imamın arkasındaki 3-5 kişi imamın namaza devam edememesi durumunda hemen imamın yerine geçip namaza devam eder. Eğer imam o an rahatlandıysa zaten namaz kılınmaz.
Hanefîlere göre, vitir namazı üç rekattır ve sonunda selam verilir. Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu on bir rekattır. Bir rekattan fazla kılınacaksa, önce iki rekata niyet edilir ve sonunda selam verilir. Sonra vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selam verilir.
Evet, kaza etmelisiniz. Kaza namazları, kazaya kaldığı zamana göre hüküm verilir. Hanefi mezhebine göre, vaktinde kılınmayan vitir namazı da kaza edilir. Zira Hanefi Mezhebine göre vitir namazı vaciptir, zamanında yerine getirilmemişse daha sonra kaza edilmesi de vacip olur.
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri