YÖK Depremzede ve OHAL bölgesindeki üniversite öğrencilerinden ikinci öğretim öğrenim ücreti alınmayacak.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, ailesi veya kendisi Kahramanmaraş merkezli depremler sonrası Olağanüstü Hal (OHAL) ilan edilen illerde ikamet eden öğrencilerden öğrenim ücreti alınmayacak.
YÖK, depremin yıktığı dört ildeki üniversitelerde öğrenim gören öğrencilere, talepleri halinde kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesini kararlaştırdı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; 6 Şubat depremleri nedeniyle ailesi veya kendisi OHAL ilan edilen illerde ikamet eden üniversite öğrencileri ile OHAL bölgesinde örgün öğretimine devam eden öğrencilerden öğrenim ücreti ve katkı payı alınmayacak.
YÖK Başkanı Özvar, "Deprem bölgesindeki üniversitelerde uzaktan eğitim yoluyla uygulamalı birimler yani tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri gibi programlar yüz yüze yürütülecek olup, diğer programlar yani teorik programlar ise üniversitelerimizin alacağı kararlarla uzaktan yürütülecektir." dedi.
İlgili 33 soru bulundu
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı
Depremzede adaylar tercih sayısına bağlı olarak ve önceliklerine göre tercih sırasını gözeterek, genel kontenjanlarla birlikte kendilerine ayrılan ilave kontenjan kapsamındaki programlardan tercih yapabilecek.
Alınan karara göre; Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da bulunan 7 üniversitede bazı bölümleri kapsayacak şekilde uzaktan eğitim yapılabilecek. Eğitim modeli, üniversitelerin senatosu tarafından belirlenecek.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, 129 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi uyarınca depremzede üniversite öğrencilerinden bahar yarıyılı için katkı payı ve öğrenim ücreti alınmayacağını belirtti.
[email protected] adresine e-posta yoluyla iletebileceklerdir. Ayrıca isteyen öğrenciler KMÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanlığına yüz yüze başvurabilecektir.
Davalısı harçtan muaf olan davalarda, davacının davada haklı bulunması hâlinde davalıdan harç tahsil edilemeyeceğinden davacının yatırdığı peşin harç kendisine iade edilecek; davayı kaybetmesi hâlinde ise alınacak harç en fazla maktu harç miktarı kadar olacaktır.
Depremzede kontenjanı 6 Şubat 2023 tarihinde yaşanan Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sırasında depremin etkilediği ve afet bölgesi kapsamına alındığı il ve ilçelerde ikamet eden ya da ikamet adresi bunların dışında olup da bu illerdeki liselerde eğitim gören adayları kapsıyor.
İŞKUR, her sene Temmuz ayı itibariyle üniversite öğrencilerine Sosyal Çalışma Programları ile destek olmaktadır. Üniversitede okuyan öğrenciler ek gelir olarak, İŞKUR Sosyal Çalışma Programları (SÇP) kapsamında yaz tatilinde 3 ay boyunca hem para kazanabiliyor hem de iş deneyimi elde edebiliyor.
"Deprem bölgesi illerimizdeki devlet üniversitelerimizde, bu öğrencilerimiz için genel yerleştirme dışında yüzde 25 oranında ayrı bir kontenjan ayıracağız. Bu öğrencilerimiz, ülke genelindeki sıralamanın dışında kendi aralarındaki puan önceliğine ve tercih sırasına göre ayrılan ilave kontenjanlara yerleşebilecek.
"2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında öğrenimine devam eden veya yeni kayıt yaptıracak birinci öğretim ve açık öğretim öğrencilerinden, 3 üncü ve 10 uncu maddelerdeki hükümler saklı kalmak kaydıyla, öğrenci katkı payı alınmaz. Bu öğrencilerden alınması gereken öğrenci katkı payı tutarları, Devlet tarafından karşılanır.
Kayıt yaptırmadığı için öğrencilik haklarından yararlanmayanlar, daha sonraki dönemlerde kayıt yaptırmaları halinde, öğrencilik haklarından yararlanmadığı döneme ait katkı payı/öğrenim ücreti ödemez.
Üniversitelerin birinci öğretim programlarına kaydolan öğrenciler, 2012 yılından beri harçlardan muaf tutulmaktadır. Ancak ikinci öğretim programında yer alan ve fakültelerin öğretim süresi içerisinde mezun olmayan öğrenciler belirlenen harç ücretlerini ödemek zorundadır.
Özel Öğrenci Statüsü
Birinci derece depremzede yakınının (Anne, Baba, Eş, Çocuk) ikametgahı deprem bölgesinde olup, bu sebeple ikametgahını veya geçici ikametgahını İstanbul iline nakleden Türkiye'deki herhangi bir yükseköğretim kurumunda kayıtlı olan öğrenciler.
Özel öğrencilik, üniversite senatosunun kabulü ile gerçekleşir.
Yukarıda değinildiği gibi herhangi bir üniversitede kayıtlıyken sağlık, adli, ailevi vd. sebeplerden dolayı bir diğer üniversitede eğitime devam etme hakkı sunan ve karşılıklı Senato onaylarıyla gerçekleşen özel öğrencilik söz konusudur. Yönergede geçen “özel öğrenci” hususu bu tanımlamaya dayanmaktadır.
Vakıf üniversitelerini devlet üniversitelerinden ayıran en temel fark bu üniversitelerde eğitimin burslu programlar dışında ya kısmi ya da tamamen ücretli oluşudur. Bu ücretler de üniversiteden üniversiteye, hatta aynı üniversite içinde bölümden bölüme farklılıklar gösterebilir.
DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERE EK KONTENJAN
Ayrıca özel üniversitelerin tamamındaki her programda bu öğrenciler için birer kişilik yer tahsis edilecek.
Katkı payı / öğrenim ücretinin zamanında ödenmemesi durumunda öğrenci ders kayıtlarını yapamaz ve yatırmadığı dönemin öğrenim hakkını kaybeder. İlgili dönemin öğrencilik haklarından yararlanamaz. Bu süre öğrenim süresinden sayılır.
Yükseköğretim Kurulu Başkanı Erol Özvar, depremde en ağır hasarı alan Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya'da üniversitelerin uzaktan eğitim yapabileceğini söyleyerek, “Yüz yüze ve uzaktan öğretim yapılacağını üniversite senatoları karara bağlayacaktır” dedi.
Bunlar: Beykent Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Dicle Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Namık Kemal Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi, Hoca Ahmet Yesevi Üniversitesi 4 yıllık uzaktan eğitim veren üniversitelerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri