Vitir vacip namazının üçüncü rekâtında Fatiha'dan sonra okunan surenin ardından ise eller havaya kaldırılıp tekbir verildikten sonra tekrar bağlanır.
Vitir namazının üçüncü rekatında, kıyamda iken tekbir alınması zammı sure ile Kunut dualarının arasını ayırmak içindir. Hanefî mezhebine göre, vitir namazının üçüncü rekâtında Fatiha ve zamm-ı sûre okunduktan sonra "Allahü ekber" diyerek eller kaldırılır ve Kunut duaları okunur, sonradan rükûa varılır.
Vitir namazında kunut duası için elleri kaldırmadan önce yana salmalı mıyız? Vitir namazının üçüncü rekatında tekbir almadan önce ellerimizi yana salmalı mıyız yoksa direkt tekbir mi almalıyız? Kunut için ellerin kaldırılması yeterlidir. Aşağı salınması gerekmez.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen “Allahümme innâ neste'înuke” ve “Allahümme iyyâke na'büdü” duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).
Üç rekattan ibaret olan vitir namazı da şöyle kılınır: Önce o günün vitir namazını kılmaya niyet edilir. "Allahu Ekber" denilerek namaza başlanır. Sübhaneke okunduktan sonra "Eûzü Besmele" çekilerek Fatiha okunur. Arkasından bir mikdar daha Kur'an-ı Kerîm okunur.
İlgili 21 soru bulundu
Niyet ettim Allah rızası için bugünkü üç rekatlık vitir namazı kılmaya denilerek namaza başlanır. Allahu Ekber denilip sübhaneke okunur.
Sonra "Allahu ekber" diyerek rükû ve secdelere gidilir. Ondan sonra oturulur ki, bu son oturuştur. Bu oturuşta "et-Tehiyyât", "salli-barik" ve "Rabbenâ" duaları okunur ve iki tarafa selâm verilir (İbn Abidin, Reddu'l-Muhtar,Mısır, 1966, II, 5, vd). Vitir namazı Kur'an'da geçmemektedir.
Bu duaları bilmeyen kimse ezberlemeye gayret eder; ancak ezberleyinceye kadar “Rabbenâ âtinâ” duasını okur veya üç defa “Allahümmeğfir lî” demekle yetinir.
Vitir namazı farz mıdır? Vitir namazı, yatsı namazından sonra kılınan, Hanefîlere göre üç rekâtlı vacip bir namazdır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnettir (İbn Kudâme, el-Muğnî, II, 591-594).
Vitir kılınmazsa yatsıyı kaza etmek gerekmez. Vitri kaza etmek gerekir. Gece yarısı kalkamayanların vitri de yatsıyla beraber kılıp yatmaları gerekir.
Vitir namazının üçüncü rekâtında tekbir almayı unutan kimse ne yapmalıdır? Bir kimse kunut yapmayı unutur ve rükûdan sonra hatırlarsa, ondan kunut düşmüş olur. Bunun yerine namazın sonunda sehiv secdesi yaparak namazını tamamlar.
Vitir namazında diğer namazlardan farklı olarak üçüncü rekatta Fatiha'nın ardından okunan zammı sureden sonra tekbir getirilir. Tekbirden sonra Kunut duaları okunur.
Hanefîlere göre, vitir namazı üç rekattır ve sonunda selam verilir. Şâfiîlere göre vitir namazının en azı bir rekat, en çoğu on bir rekattır. Bir rekattan fazla kılınacaksa, önce iki rekata niyet edilir ve sonunda selam verilir. Sonra vitir namazının bir rekatına niyet edilir ve sonunda selam verilir.
Vitir namazında kunût duasını okumak vaciptir. Bundan dolayı kunût duasının terki veya tehirinden dolayı sehiv secdesi yapmak gerekir (Haddâd, el-Cevhera, I, 92).
İslam dinin vacip namazlardan biri olan vitir namazı, yatsı namazından sonra sabah ezanına kadar her vakit kılınabilir. Üç rekatlık vitir namazının sonunda ise Kunut duaları okunur.
Hanefîlere göre, vitir namazının üçüncü rekâtında kunût yapmak vaciptir. Kunûtta tekbir alınır ve kunut duaları olarak bilinen "Allahümme innâ neste'înuke" ve "Allahümme iyyâke na'büdü" duaları okunur (İbn Ebî Şeybe, el-Musannef, III, 245; Tahâvî, Şerhu me'âni'l-âsâr, I, 249; İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, II, 442).
Vitir vacip namazının üçüncü rekâtında Fatiha'dan sonra okunan surenin ardından ise eller havaya kaldırılıp tekbir verildikten sonra tekrar bağlanır.
İşte sıkça sorulan soru vakit namazlarının sadece farzlarının kılınıp sünnetleri terk etmenin caiz olup olmadığıdır. Alimlerin ittifak içinde oldukları konu sünnetlerin terki halinde bunun günah olmadığıdır.
Vaktinde kılınamamış olan vitir namazının daha sonra kaza edilmesi vacip olmaktadır. Diğer mezheplere göre ise vitir namazı kılmak sünnet olmaktadır.
Bu zammı sure 4 rekâtlı farzların son iki rekâtı hariç bütün rekâtlarda okunur. Sünnetlerin ve iki rekâtlı farzların ve vitir namazının bütün raketlerinde zammı sure okunur ve okunması da vaciptir. Ayetel Kürsi okunuşu ve Türkçe anlamı: Ayet-el Kürsi Arapça yazılışı ve Diyanet meali!
Bundan sonra rükû`a eğilmeyerek eller kulaklara kaldırılıp tekbir alınır. Ve tekrar eller bağlanıp, kunut duaları okunur. Kunut duaları bittikten sonra rükû` ve secdeye gidilir. Secdeden sonra oturularak Tehıyyât, salâvat ve dualar okunarak selâm verilir.
Hanefi mezhebine göre vacip olan vitir namazında okunan kunut duasını bilmeyenler yerine herhangi bir sure okuyabilir. Hiçbir şey demiyorsa lafzatullah'ı tekrar eder.
Vitir namazının her rekâtında Fâtiha ve ardından bir sûre ya da birkaç âyet okunur. İkinci rekâtın sonunda oturularak sadece tahiyyât duası okunur.
Farz namazların ilk oturuşunda tahiyyât okunduktan sonra kalkılması gereken bir namazda “Allahümme salli ala Muhammed” diyen kişi İmam-ı Âzam'a göre farz olan kıyamı geciktirdiği için sehiv secdesi yapar; böylece namazı tamam olur. Ebû Yusuf ve Muhammed'e göre ise sehiv secdesi gerekmez (Kâsânî, Bedâî', I, 164)."
İmam namaza durunca, sünnet kılan sadece tahiyyatü okusa ve selam verse yeterli olur, kıldığı sünnet namaz geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri