Ürik asit yüksekliği, genetik olabileceği gibi idrar söktürücü veya kanser ilaçlarının kullanımına bağlı ya da diyabet, obezite, kalp yetmezliği, böbrek hastalığı, hipotiroidi, sedef hastalığı, gebelik zehirlenmesi, anemi gibi bazı kan hastalıkları, bazı kanser türleri, aşırı alkol tüketimi sonucu da gelişebilir.
Şikayeti olmayan kişilerdeki ürik asit yüksekliği için ilaç tedavisine çoğunlukla gerek yoktur. Ancak, erkeklerde 13 mg/dl, kadınlarda ise 10 mg/dl üstündeki değerlerde böbrek hastalığı gelişme riski yüksek olabileceği için ilaç tedavisi düşünülebilir ama bunun için doktora danışılmalıdır.
Düşük pürin değerine sahip; lifli gıdalar, yağ oranı düşük olan süt ve yoğurt tüketimi ürik asit seviyesini düşürmeye yardımcı olan önemli kaynaklardır. Et ürününün beslenme programından uzak tutulması ve mayalı içeceklerin tüketilmemesi de ürik asit seviyesinin kontrol altına alınabilmesi açısından oldukça önemlidir.
Ürik asit yüksekliği ne demektir? Kanda ürik asit seviyesinin yükselmesi eklem içinde kristallere sebep olurken eklem iltihaplanmasına ve gut hastalığının yol açtığı en sık ayaklarda rastlanan ağrılara sebep olmaktadır. Bunun yanında birikmiş ürik asit, böbrek taşları oluşturarak böbreklere de zarar verebilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Hekimlerin sıklıkla karşılaştığı sorulardan biri de ürik asit nasıl düşer şeklindedir. Ürik asiti dengelemenin en kolay yolu, bol su tüketmektir. Düşük pürin oranına sahip besinler, lifli gıdalar, düşük yağ oranına sahip süt ve yoğurt tüketmek, ürik asit seviyesinin düşmesine yardımcıdır.
Genellikle böbrekler aracılığıyla vücuttan atılır. Ancak, bazı durumlarda vücutta ürik asit düzeyi normalden yüksek olabilir. Bu durumda ise ürik asit kristalleri eklem bölgelerinde birikerek gut adı verilen ağrılı bir eklem iltihabına yol açabilir.
Pürin açısından zengin gıdalarla beslenmesi gibi durumlar kanda ürik asit seviyesinin yükselmesine sebep olur. Bunların yanı sıra böbreklerdeki bir problem neticesinde böbreğin kandaki fazla ürik asiti süzememesi, vücuttan uzaklaştıramaması da ürik asit düzeylerinde artışa yol açar.
Maden suyunun; hem idrar miktarını, hem de idrarla ürik asit atılımını artırdığından, idrar yollarında oluşan taş oluşumunun önlenmesinde yardımcı olduğu bilinmektedir.
-İyi bir C vitamini kaynağı olması bağışıklığı güçlendirmenin yanı sıra romatizma, artrit, gut, hiperkolesterolemi, aterosklerozis ve yüksek ürik asit seviyesi üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır.
Gut hastalığı, romatizmal bir hastalık olarak değerlendirilir ve bu sebeple bir romatoloji uzmanı tarafından izlenmesi önerilir.
Maydanoz suyu veya çayının düzenli olarak tüketilmesinin, artrit semptomlarına bağlı olan ürik asit giderim sürecini hızlandırdığına inanılmaktadır. Maydanozdaki bir flavon olan Apigenin, kanserin ilerlemesini önler ve tümör büyümesini durdurur.
Kilo vererek ideal kilonuza ulaşmanızla birlikte, kandaki ürik asit seviyeniz de belirgin azalacaktır.
Daha çok Haziran ve Temmuz aylarında tüketilen domateslerin vücutta ürik asit arşına neden olduğunu söyleyen Karatay, bu mevsimlerde domates tüketen kişilerin vücutlarında ürik asit ve şekerin daha fazla çoğaldığını açıkladı. Prof Karatay aynı zamanda yeşil fasulyede de fazla miktarda şeker bulunduğunu belirtti.
Böbreklerin sebep olduğu gut rahatsızlığı idrarda ve böbrekte taş olmasından dolayı karın ve bel ağrıları ile de kendi göstermektedir. Eklemlerde biriken ürik asit şişme ve kimi zaman deformasyon yapabilmektedir. Kızarıklık ve hareket kısıtlılığı ise bu hastalığın diğer belirtileri arasında bulunmaktadır.
Ürik asidi az derecede yükseltenler: Az yağlı süt ve türevleri, peynir, yumurta, ekmek, tahıllar, sebze ve meyveler. Ürik asidi orta derecede yükseltenler: Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, mantar, ıspanak, karnabahar, kuşkonmaz.
Ancak fruktoz ve benzeri şeker içeren meşrubat ve içecekler kandaki ürik asit düzeyini artırırlar. Az miktarda kahve tüketilmesi, böbreklerden ürik asit atılımını artırarak Gut riskini azaltır.
Antioksidan zengini olan ceviz, ürik asitlerin dışarı atılmasına yardımcı olur. Maden suyu ürik asit atılımını idrar ile artırdığından aşırıya kaçılmadan tüketilmelidir.
Asitli içeceklerin midede de çeşitli problemlere yol açtığına değinen Prof. Dr. Göral, şöyle devam etti: Bu kapsamda reflü, gastrit ve ülser belirtilerinin artmasına, midede ve bağırsaklarda aşırı gaz ve şişkinliğe neden olur. Ayrıca şişmanlık, karaciğer yağlanması, insülin direnci oluşabilir.
Ürik asit, suda çözünmeyen ve zehirsiz olan bir maddedir. Amonyak ve üre ise suda çözünen ve zehirli olan maddelerdir. Bu nedenle, amonyak ve üre vücuttan atılmak için bol su gerektirirken, ürik asit çok az su ile atılabilir. Bu da su kaybını önlemek için avantajlıdır.
Bir romatoloji uzmanı tarafından takip edilmelidir. Bugün için düzenli takip ve tedavi ile kontrol altına alınabilen bir hastalıktır" dedi. Liv Hospital Samsun Romatoloji Kliniğinden Prof. Dr.
Pürinden zengin olan beyin ve karaciğer gibi sakatatlar, geyik, tavşan, sincap, ördek ve kaz etleri, yağlı balıklar ve deniz ürünleri, ton balığı, ringa balığı, hamsi, morino, alabalık, mezgit, tarak, karides, ıstakoz ve balık yumurtası tamamen çıkarılır. Bu gıdalarda pürin içeriği çok yüksektir.
Düşük ürik asidin başlıca belirtileri ise; Eklem ve sırt ağrıları Çok fazla su içmek ve sık idrara çıkmak. İştah kaybı
Uygulama yolu ve metodu: Yeterli miktar sıvı ile ağızdan alınır. Yemeklerden hemen sonra alınır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri