Vuslat: (tiyatro) Yazarın bu eserinde, Namık Kemal'in eseri olan “Zavallı Çocuk ” adlı tiyatro eserinin etkisinde kaldığı görülür. Ah Nejat: (şiir) 15 yaşındayken veremden ölen oğlunun anısına kaleme aldığı şiiridir; elem ve hüznün ağır bastığı bir şiirdir.
Recaizade Mahmut Ekrem'in dram türünde yazmış olduğu eseri. Vuslat Yâhut Süreksiz Sevinç, Tevfik Efendi konağında küçük yaşta alınan Vuslat ile evin oğlu Muhsin Bey arasındaki aşk hikâyesini konu alır.
Edebî hayatında şiirin ardından en çok eser verdiği tür tiyatro olan Recaîzade Ekrem'in dört piyesi vardır. Bunlar Afife Anjelik (1870), Atala (1873), Vuslat (1874) ve Çok Bilen Çok Yanılır (1916) adlarını taşıyor.
Vuslat, A23 Medya imzalı, 7 Ocak 2019 tarihinde TRT 1'de yayımlanmaya başlayan, yönetmenliğini Murat Onbul'un yaptığı, senaryosunu Betül Yağsağan'ın kaleme aldığı, Türk yapımı dram ve aksiyon türündeki televizyon dizisi.
Pejmürde: şiir kitabı. Yadigâr-ı Şebâb: (şiir) Şairin Tanzimat şiiri geleneğine uygun yazdığı şiirleridir; şiirlerinde bireysel temalara yer vermiştir.
İlgili 44 soru bulundu
Vuslatın başlangıcı kulun kendini Hak'tan uzaklaştıran her şeyden yüz çevirmesidir (zühd). Kul farz ve nâfile ibadetlerle Hakk'a yakınlaşır (takarrüb) ve nihayet sevdiğine kavuşur (vuslat). Kavuşmanın bir sonraki aşaması Hak ile dâimî birliktelik (ittisâl) makamıdır ki bir tür vahdet halidir.
Vuslat Kitap Açıklaması
Bu romanda; bir dönem gençliğinin idealleri uğruna istismar edilişinin ve sonbahar yaprağı gibi sağa sola savruluşunun dramı...
Her hafta pazartesi günü yayınlanan Vuslat dizisi bu akşam 44. bölümüyle ekranlara veda etti.
Tiyatro, bir sahne faaliyeti olmakla birlikte bu sanat dalının yazılı şekilleri olan piyesler tiyatroyu aynı zamanda bir edebî tür yapmaktadır. Bu açıdan tiyatro eserleri hem sahne sanatlarının hem de edebiyat biliminin verileriyle incelenebilir.
Tiyatro eserleri müziksiz (trajedi, komedi, drama) ve müzikli (opera, operet, müzikal, pandomim, bale, revü, skeç, tuluat, vodvil) olmak üzere iki grupta toplanır.
Dram (Yunanca: δρᾶμα dráma “Hareket”) trajedi, komedi veya trajikomedi türünde tiyatro eseri. Dramatik, epik ve liriğin yanı sıra üçüncü esaslı edebi türdür.
Tiyatro, canlandırma esasına bağlı bir tür olduğu için mekâna ait unsurlar belli bir dekor çerçevesinde sahneye kurulur. Bu dekorun değişmesi ile çeşitli sahneler oluşur. Tiyatro metinleri ele aldıkları konu ve konuyu işleyiş biçimlerine göre trajedi, komedi ve dram olmak üzere başlıca üç türe ayrılır.
Göstermeye bağlı edebî eserler tiyatrolardır. Olmuş ya da olması düşünülmüş birtakım olayların sahne üzerinde, gerçeğe uygun bir şekilde oyuncular tarafından gösterilmesine tiyatro denir. Tiyatro türü, Yunanlıların MÖ 6. yüzyıldaki dinsel törenlerinden (Bereket tanrısı Dionysos adına düzenlenen şenliklerden) doğmuştur.
Göstermeye bağlı edebi metinler arasında yer alan tiyatro oyunları, geleneksel ve modern olmak üzere ikiye ayrılır. Geleneksel Türk tiyatrosu, Meddah, Karagöz - Hacivat ve Orta Oyunu olmak üzere üç ana başlıkta toplanır. Modern tiyatro ise konularına ve konuları işleyiş biçimine göre dörde ayrılır.
Vuslat, “İyi insan” olmak için çıkılan “aşk yolculuğu”nun serüvenleri üzerine kurgulanarak, tüm karakterlerin insana ait hallerini İbn-i Arabi'nin Satranc-ı Urefa oyunu ile anlatacak. girdiği aşk yolculuğunda halden hale girecek ve pek çok badire atlatacak olan Aziz'in dönüşüm serüvenini anlatacak.
Vuslat'ın final tarihi 9 Mart 2020 Pazartesi günü yani bu akşam olarak belirlendi.
Türk Dil kurumuna göre vuslat kelimesi sevdiğine kavuşmak olarak ifade edilmektedir. Hasret ile istediğine kavuşmak özlem gidermek anlamında kullanılmaktadır.
Çok sıklıkla kullanılan bir kelimedir. Vuslat kelimesi iki farklı mana taşımaktadır. Birincisi; bir kişinin başka bir kişiye aşkına ve sevgisine kavuşması manasında kullanılır. İkinci anlamı ise; İslam dininde tarikatlarda kullanılan bir kavramdır.
TDK sözlüğünde vuslata ermek kelimesinin anlamı yer almaktadır. Sözlüğe göre vuslata ermek ise, kavuşmak olarak açıklanmaktadır. Birbirine muhabbet besleyen kişilerin kavuşmasını, özlemin son bulduğu anı, erişme anını ifade etmektedir.
TDK'ya göre vuslat kelime anlamı sevgiliye ulaşmak olarak açıklanmaktadır. Hasret kelimesinin karşıt anlamı olmaktadır. Vuslata erememek ise kavuşamamak manasını taşır. Özellikle vatan hasreti çeken kişilerin memleket özlemlerinin son bulmasına da vuslata ermek denilmektedir.
TAKDÎR-ELHÂN (RECAİZADE MAHMUT EKREM)
Recaizade Mahmut Ekrem'in kaleme aldığı eleştiri kitabı. İlk olarak 1886 yılında yayımlanmış olan Takdîr-i Elhân'ın asıl yazılış amacı, Menemenlizade Mehmet Tahir'in aynı yıl yayımlamış olduğu Elhân isimli şiir derlemesini değerlendirmektir.
Şiirler: Nağme-i Seher - Yadigar-ı Şebab - Zemzeme'ler - Nefrin - Dağınık şiirler - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3: Nağme-i Seher - ... - Recaizade Mahmut Ekrem Bütün Eserleri - 3.
R.Ekrem, kendisini hayata bağlayan Nijad'ın doğumundan üç yıl sonra kaleme aldığı Tefekkür'de (1887), hastalıklara tutsak kalmış iki evlâdından sonra dünyaya gelen oğlunun varlığıyla şenlenen ruhunu yansıtır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri