Tırnak kesmenin belirli bir günü yoktur. Gerektiği her an (yani uzayınca) kesilebilir.
Tırnak veya saçı gömmeniz şart değil, ancak bunu yaparsan iyi olur. Yapmazsan da inşaallah bir sakıncası yoktur. Saç ve tırnağın gömülmesi ile ilgili hadisler mevcut olsa da sahih değiller.
Peygamber Efendimiz (S.A.V.) Cuma günleri tırnaklarını kesmiştir. Bunun yanında ekstra temizlik faaliyetlerini de Cuma günleri yaptığı dikkat çeker.
İlk olarak sağ elin şehadet parmağı, sonra orta parmak, ardından yüzük ve serçe parmakların son olarak ise başparmağın tırnaklarının uygun sıra ile kesilmesi gerekmektedir. Sağ elin tırnakları kesildikten sonra ise sol ele geçilerek aynı parmak sıralaması ile tırnakların kesilmesi gerekmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Kesilen tırnaklar bir kâğıt parçasına konulup çöpe veya uygun bir yere atılır. Yahut tırnaklar çöp sepetine doğru kesilir. Tırnakları gömmek hurafedir.
Çünkü İslam dinine göre Cuma günü tırnak kesmek sünnet olarak düşünülür. Ayrıca uzayan tırnakları 40 günden önce kesmek gerekmektedir. 40 günü geçince mekruh olarak dikkat çekmektedir. Tabi bu durum her gün tırnak kesmeye engel değildir.
Bu sebeple âdet, lohusalık ve cünüp hâlinde olanların gusletmeden saç ve tırnaklarını kesmesinde, koltuk altı ve kasık temizliği yapmasında bir sakınca yoktur.
Doğruluğu kesin belli olmayan bazı zayıf rivayetlerde, çarşamba günü tırnak kesmek, “uğursuz”, bazılarında ise “uğurlu” olarak nitelendirilmiştir. Oysa bir günü uğursuz veya uğurlu saymak, Allah'a tevekkülü az olan insanların inanacağı batıl bir inançtır (hurafedir). Çünkü haftanın her günü Allah'ındır.
Cuma günü tırnak kesmenin sünnet olduğuna yönelik hadise yer verilmiştir. Eski zamanlarda gece yakılan ışığın olmaması, tırnağın gece kesilmemesine neden olmuştur. Çünkü kesilen tırnak temiz değildir ve İslam dini de temizliği emretmektedir.
El tırnaklarımızın olmasının sebeplerinden birisi de virüs ve bakterileri vücudumuzdan uzak tutmaktır. Yani, eğer insanların tırnakları olmasaydı herkes daha kolay hastalanırdı. Ancak, bir diğer bakımdan tırnak olmadığı için ellerimizin içine dolan ve enfeksiyonlara sebep olan kir, pislik de birikmezdi.
Tırnağın etten ayrıldıktan sonraki bölümünün altında kir ve yağ kolayca birikir. Ayrıca burada mikroplar barınabilir, bağırsak parazitlerinin yumurtaları da bulunabilir. Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir.
Parmak, bir nesneye dokunduğunda tırnak parmağı destekleyerek parmağın etli kısmının duyarlılığını artırır. Bazı kesme, koparma, kazıma ve kavrama eylemlerine katkı sağlar. Kaşıma işlevi de yabana atılamaz. Ayak tırnakları ise sert yapısı sayesinde parmak uçlarındaki damar ve kas ağlarını korurlar.
ÇARŞAMBA GÜNLERİ TIRNAK KESİLMEZ deniliyor !
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Cuma namazına hazırlık bağlamında tırnakların cuma günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Kesilen tırnaklar gelişi güzel bir şekilde bırakılmamalı, uygun bir şekilde ortadan kaldırılmalı, yok edilmelidir. Bu nedenle tırnak gece veya gündüz her zaman kesilebilir. Haftanın her günü kesilebilir.
Dinimizde tırnak kesmek için özel bir vakit belirlenmemiştir. Pazar namazına hazırlık bağlamında tırnakların Pazar günü kesilmesi güzel görülmüşse de, bu bir zorunluluk değildir. Dolayısıyla kişi, tırnağı uzadığı zaman günü ve saatine bakmadan tırnaklarını kesebilir." denildi.
Önce ellerinkini, sonra ayaklarınkini kesmek, ellere sağ elin işaret parmağından başlayıp, eller avuç içleri birbirine gelecek şekilde birbirine yapıştırıldığında, parmakların oluşturduğu daireyi sağa doğru giderek tamamlamak, sonra sağ ayağın küçük parmağından başlayıp sol ayağın küçük parmağında bitirmek müstehap ...
Bireyler tırnaklarını kesse de, abdesti geçerli olur. Tırnak keserken herhangi bir kanama yaşanması abdesti bozan bir durumdur. Diyanet İşleri, tırnak kesme durumunun abdesti bozmadığını belirtmiştir. Bireyler abdestliyken abdesti bozulmadan tırnaklarını gün içerisinde kesebilir.
Regl Döneminde Kıl ve Tüy Almak Zararlı mı? Regl döneminde kıl ve tüy almanın bir zararı bulunmamaktadır. Sağlık açısından da bilinen bir tehlikesinin olmadığını söylemek mümkündür.
Adetliyken kaş almanın herhangi bir sakıncası yoktur.
Cünüp olup da henüz gusletmeden önce âdet görmeye başlayan bir kadının hemen gusletmesi şart değildir, guslü âdetinin bitimine kadar geciktirebilir (Haddad, el-Cevhera, 1/31-32; İbn Nüceym, el-Bahr, 1/63). Ancak bu durumdaki kadınların gusül abdesti alması uygun olur.
2.1.
Tırnakların düzenli kesilmesi, banyo yaparken de tırnak fırçası ile fırçalanarak temizlenmesi gerekir. El tırnakları yarım ay biçiminde, ayak tırnakları ise düz olarak kesilir.
Tırnaklarınızın ucundaki beyaz alan asla tamamen kesilmemelidir. Uzmanlar ayak tırnakları için 1 ila 2 mm uzunluk öneriyor. Ağrı ve enfeksiyon sebebi tırnak batıklarını önlemek için ayak tırnaklarınızı düz bir şekilde kesin.
Kimilerine göre batıl inanç olduğu da belirtiliyor. Gece tırnak kesmenin ömrü kısaltacağı inancı hakimdir. Kişinin ömrünün gece kesilen tırnak ile bir ilgisi bulunmamaktadır. Gece tırnak kesilmesinin ise bilinen bir sakıncası bulunmamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri