Veri sıkıştırma, bilgisayardaki veya belleği olan herhangi bir elektronik cihazdaki verilerin daha az yer kaplaması amacıyla sıkıştırılması anlamına gelir. Bilgisayarda, Windows işletim sistemi altında en yaygın olan veri (dosya) sıkıştırma programları
Sıkıştırılmış (sıkıştırılmış) dosyalar daha az depolama alanı kaplar ve sıkıştırılmamış dosyalardan daha hızlı bir şekilde diğer bilgisayarlara aktarılabilir. Windows'da sıkıştırılmış dosya ve klasörlerle, sıkıştırılmamış dosya ve klasörlerle aynı şekilde çalışırsınız.
Tek bir öğeyi sıkıştırırsanız, özgün dosyanın adına . zip uzantısı eklenerek sıkıştırılmış dosyanın adı oluşturulur. Çok sayıda öğeyi bir seferde sıkıştırırsanız, sıkıştırılmış dosya Arşiv.zip olarak adlandırılır.
Sıkıştırma yani diğer adı ile arşivleme, aynı veya farklı türlerde olan bir ya da birden fazla dosyayı, sıkıştırma programları yardımı ile kendilerinden daha küçük boyutta ve tek bir dosya gibi davranabilen yeni bir dosya türüne dönüştürme işlemidir.
.zip dosyası, boyutunu küçültmek için sıkıştırılmış bir veya daha fazla dosya içeren bir arşivdir. Bir dosyayı sıkıştırmak, %80'e kadar veya daha fazla depolama alanı ayırmak için kullanışlıdır.
İlgili 19 soru bulundu
Bilmenizde fayda var: WinRAR, en iyi sıkıştırma yöntemi seçilmiş olsa bile bazı verilerinizde 5-10 MB lık bir sıkıştırmadan fazlasını yapamaz. Bunun sebebi zaten sıkıştırılmış dosya formatları olan JPEG, PNG, AVI, MP4, MP3'ün daha fazla sıkıştırılamamasıdır.
Sıkıştırmak istediğiniz dosyaya sağ tıklayın ve ardından Gönder > Sıkıştırılmış klasör'ü seçin. Dosya Gezgini açın ve sıkıştırılmış klasörü bulun. Bütün klasörün sıkıştırmasını açmak için sağ tıklayıp Tümünü Ayıkla'yı seçin ve yönergeleri izleyin. Komut şeridinden Tümünü Ayıkla'yı da seçebilirsiniz.
Pek çok dosya ve klasör için dosyanın sadece transferini sağlayacak sıkıştırılmış formatlar bulunur. Bu formatlar dosyanın bir yerden başka bir yere transferinde daha küçük boyutlara imkan sağladıkları için yoğun olarak kullanılır. En çok kullanılan sıkıştırılmış dosya formatları ise . zip ve .
Windows işletim sistemi ile dosyaları sıkıştırmak için yapmamız gerekenler şu şekildedir: Sıkıştırmak istediğimiz dosya veya klasörün üzerine gelip sağ tık yapıp Gönder'in üzerine geliyoruz ve Sıkıştırılmış klasör'ü tıklıyoruz. Aynı konumda . zip uzantılı yeni bir sıkıştırılmış klasör oluşturulur.
Sıkıştırmak istediğiniz dosya ya da klasörün üzerine sağ tıklayın. "Arşive ekle" seçeneğine basın. "Genel" sekmesinde sıkıştırma yöntemini "zip" olarak ayarlayın. İşlemin tamamlanmasını bekleyin.
Windows ve Mac işletim sistemine sahip bilgisayarlarda ek bir programa ihtiyaç duymadan Zip dosyalarını açabilirsiniz. Zip arşivleri, dosyaları sıkıştırmaktan öte farklı amaçlar için de kullanılabiliyor. Birçok dosyayı, LZMA, DEFLATE, WavPack, BZIP2, PPMd gibi yöntemler kullanarak sıkıştırabilirsiniz.
RAR ve ZIP dosyaları en sık kullanılan sıkıştırılmış dosyalar olarak karşımıza çıkıyor. Bu dosyaları açmak için ücretsiz Winrar yazılımı yükleyebilir, Winrar'ın sunduğu birçok seçenek arasında yer alan dosya görüntüleme özelliği ile bu dosyaları açarak kullanabilirsiniz.
"Files/Dosyalar"ın altındaki "backupdata" klasöründe sıkıştırılmış (zip) yedek dosyanızı göreceksiniz. Bu dosyayı normal dosyaya çevirebilir, listeleyebilir, ismini degistirebilir ve geri yükleyebilirsiniz.
Bir veya birden fazla dosyayı kullanılan algoritmayla birlikte daha küçük boyuta indirgeme işlemine sıkıştırma denir. Sıkıştırma sayesinde dosyaların disk üzerinde kapladığı boyutu düşürülür. Olduğundan daha küçük boyuta indirgenen dosyalar daha kolay indirilebilir, paylaşılabilir ve gönderilebilir hale gelirler.
Dosya sıkıştırma programları, elinizde bulunan belgeleri çeşitli işlemlerden geçirerek daha az boyutta yer kaplayacak bir hale getirir. Çeşitli programlar aracılığıyla sıkıştırılan dosyalar daha kolay arşivlenir. Dosyalar sıkıştırıldıklarında ise .rar, . zip ve .
Öncelikle sıkıştıracağınız dosyaları seçiyorsunuz. Ardından bu dosyalara sağ tıklayıp arşive ekle seçeneğini seçiyorsunuz. Bunun ardından sıkıştırılan dosyanın hangi uzantı ile çıkacağını seçiyorsunuz. Alt kısımdan sıkıştırma miktarını seçip işlemi tamamladığınızda sıkıştırılmış paketlenmiş dosyanız hazır.
Acrobat'ta bir PDF açın. Hamburger menüsünden (Windows) veya Dosya menüsünden (macOS) Farklı Kaydet > Dosya Boyutu Küçültülmüş PDF seçeneğini belirleyin. Dosyayı kaydedeceğiniz konumu seçin ve Kaydet'i seçin.
Dosya (Bilgisayar Dosyası/Dijital Dosya)
En çok kullanılan dosya türleri ve uzantıları; metin dosyaları(txt), word dosyaları(doc, docx), excel dosyaları (xls, xlsx), powerpoint dosyaları(ppt, pptx), pdf dosyaları(pdf), resim dosyaları(png, jpg, jpef), ses dosyaları(wav, mp3) ve video dosyaları( avi, mp4)'dır.
WinRAR, Windows için Shareware dosya arşivleme ve veri sıkıştırma yazılımıdır. Eugene Roshal tarafından geliştirilen yazılım 1995 yılında piyasaya sürüldü ve dünyanın en popüler dosya sıkıştırma yazılımları arasındadır.
Dosya Gezgini'ni kullanarak dosya silme
+ E tuşlarına basmaktır. Silmek istediğiniz dosyayı bulun. Dosyayı seçin ve Delete tuşuna basın veya şeridin Giriş sekmesinde Sil'e tıklayın.
Winrar, bir sıkıştırma programıdır. Sıkıştırma işlemi sayesinde dosyalar disk içerisinde çok daha az yer kaplayacak hale getirilebilmektedir. Bu sayede, dosyaların diskten diske taşınabilme hızı ciddi anlamda artmaktadır.
7-Zip, özgür ve ücretsiz bir dosya arşivleyicisidir. 7-Zip'in Komut İstemi sürümü Unix benzeri sistemler (GNU/Linux, BSD, ve Mac OS X gibi) içinde düşünülmüş hatta AmigaOS bu saydıklarımıza dahil.
7-Zip, dosya ve klasörleri sıkıştırmanıza izin veren ücretsiz bir programdır. Sıkıştırma, dosya boyutunu küçültür ve hatta kolay aktarım için birden çok dosyayı tek bir dosyada birleştirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri