Beyaz küre ve trombosit yüksekliğinin en sık nedeni vücutta oluşan bir infeksiyon ve iltihap durumudur. Özellikle bakteri adını verdiğimiz mikroorganizmalarla oluşan infeksiyonlar (zatüre, idrar yolu infeksiyonu gibi) hem beyaz küreleri hem de trombosit dediğimiz pıhtılaşma hücreleri artırabilir.
WBC Yüksekliği Ne Anlama Gelir? Kanda WBC yüksekliği vücutta bir enfeksiyon veya başka bir hastalık olduğu, bu hastalıktan dolayı vücudun savunulması için yoğun antikor üretildiği anlamına gelir.
Bir mikrometre kanda 4500-11000 mm3=µm WBC normal değerdir. Ancak bu değerin 10 katı WBC yüksekliği oldukça tehlikelidir. Bu değer yetişkinler için 190.000 mm3=µm WBC lökosit olduğundan bu kan kanseri belirtisidir.
WBC değerinin doğru bir şekilde yorumlanabilmesi için WBC alt türleri olan nötrofil, lenfosit, monosit, eozinofil ve bazofil değerleri de göz önünde bulundurulmalıdır. Genel olarak bakteri, virüs, mantar ve parazitlere bağlı olarak oluşan enfeksiyonlar, kan düzeyinde WBC seviyesinin yüksek olmasına neden olabilir.
İdrarda lökosit sayısının 3 den fazla görülmesi böbrekler, üreter borucukları, idrar kesesi (mesane), prostat veya dış idrar yolunun herhangi bir yerinde bir infeksiyonun habercisidir. İdrarda anormal sayıda lökosit görülmesine lokositüri denilir ve idrar yolu infeksiyonu anlamına gelebilir.
İlgili 37 soru bulundu
İdrarda lökosit yüksekliği kendini, bulanık ya da kötü kokulu idrar, ağrılı ya da sık idrara çıkma, ateş, titreme, idrarda kan varlığı, kadınlarda pelvik ağrı gibi belirtilerle gösterir. İdrarda lökosit varlığı pek çok hastalığın habercisi olmakla birlikte tedavisi de mevcut enfeksiyonun tedavi edilmesiyle yapılır.
Lökosit seviyesinin düşebilmesi için mutlaka neden yönelik tedavi uygulanmalıdır. Bol sıvı tüketilmelidir. Stresten uzak kalınmalı, şekerli beslenme kısıtlanmalı, sigara tüketilmemeli ve düzenli olarak egzersiz yapılmalıdır.
WBC (white blood cell: beyaz kan hücresi), tam kan sayımı tahlillerinde incelenen bir değerdir. Beyaz kan hücresi değerinin yetişkin insanlarda 4.000-10.000 arasında olması gerekir. Beyaz kan hücresi sayısının bu değer aralığından düşük olması lökopeni olarak adlandırılır ve bazı hastalıklara işaret eder.
Yüksek hemoglobin değeri, polisitemi belirtisi olabilir. Polisitemi, vücudun çok fazla alyuvar üretmesinde ve bu yüzden de kanın akışkanlığının normalden çok kalın olmasına sebep olur. Bu da pıhtı atması, kalp krizi veya felce sebebiyet verebilir.
- Çinko ve kalsiyum bakımından zengin olan yoğurt, beyaz kan hücrelerini yükseltme konusunda önemlidir. - E vitamini açısından zengin olan ceviz yine beyaz kan hücrelerini arttırmak için tüketilebilir. - Çiğ veya pişmiş şekilde sarımsak yemek beyaz kan hücresi sayısını arttırabilir.
“WBC yüksekliği neden olur?” sorusu merak edenler için şu şekilde yanıtlanabilir: Beyaz kan hücresinin yüksek olmasının nedenleri arasında enfeksiyon, sigara kullanımı, kronik akciğer hastalığı, düşük bağışıklık, kemik iliğindeki anormallikler, inflamatuar veya alerjik reaksiyonlar, hatta fiziksel ve duygusal stres yer ...
Yapılan kan testlerinde, alyuvar da denilen kırmızı kan hücrelerinin normal değerlerin üstünde saptanmasına kan fazlalığı (polistemi) denir. Bu değerlerin kadınlar için Hemoglobin >16 g/dl veya Hemotokrit >48 % olması, erkekler için Hemoglobin >16,5 g/dl veya Hemotokrit >%48,5 olmasıdır.
Lökopeni tedavisinde nadiren cerrahi operasyondan yararlanılır. Bu operasyon, dalaktan kaynaklanan lökopenide uygulanan dalağın alınması işlemidir. Hipersplenizm gibi dalak hastalıklarında, dalağın cerrahi prosedürlerle alınması sonrasında lökosit sayısında artış görülebilir.
Bu kriterler erişkin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda 12 g/dL nin altı kabul edilir. 6 ay ile 6 yaş arası çocuklarda 11 g/dL nin, 6-14 yaşlarda 12 g/dL nin altı anemidir. Tanım olarak düşük miktarda demire bağlı olarak kanın kırmızı hücrelerindeki azalmadır. Kansızlığın en sık görülen şekli budur.
Erkeklerde 13,5 g/dL, Kadınlarda 12 g/dL, Çocuklarda 11 g/dL, Hamilelerde ise 10 g/dL'nin altındaki HGB değeri, hemoglobin düşüklüğü olarak değerlendirilir.
Genel olarak WBC yüksekliği bakteri, virüs, mantar ve parazitlere dayalı enfeksiyonlar sebebiyle görülür. Bu bir nevi vücudun bu zararlı organizmalar ile savaştığı anlamını taşır. Bebeklerde WBC değerinin yüksek olduğunu söyleyebilmek için 30,0 mcl üzerinde bir değere sahip olması gerekir.
CA 125 değerinin yüksek olması hastada kanser varlığı anlamına gelmediği gibi, normal olması da hastalık olmadığını anlamına gelmez. Bu nedenle testlerin belirli aralıklar ile tekrarlanması ve hastanın bir bütün olarak değerlendirilmesi gerekir. CA 15-3 (kanser antijeni 15-3) (“cancer antigen 15-3”) nedir?
Hemoglobin (HGB) Normal Değeri Kaçtır? Yetişkin erkeklerde: 13.5-17.5 gr/dL aralığına göre değerlendirilir. Hemoglobinin 12 gr/dL'nin altında olması düşük kabul edilir. Bu durumda akla ilk gelen şey anemidir.
Eğer kan örneği alındığı sırada vücudunuzda enfeksiyon, iltihap gibi bir sorun varsa beyaz kan hücrelerinizin sayısı normal aralıkların dışında çıkar. Akyuvar değerinin normalden düşük çıkması ise vücudunuzun olası bir enfeksiyon durumunda zorlanabileceği anlamına gelebilir.
Wbc hemogram ve wbc kan değeri aynı anlama gelir. Vücutta beyaz kan hücre sayısının ölçülmesi için hemogram (tam kan sayımı) adı verilen bir kan tahlili uygulanabilir. Yapılan kan tahlili sonucunda wbc değer aralığının mikrolitre başına 4000-11000 hücre arasında bulunması normal olarak kabul edilir.
Beyaz kan oranını yükseltmek için E vitamini içeren besinler tüketilmelidir. Ceviz E vitamini açısından zengindir ve beyaz kan seviyesi düşük olan kişilere önerilir.
Eğer beyaz küre yüksekliğinin sebebi bir iltihap yani vücuttaki herhangi bir yerde oluşan infeksiyon (zatüre, idrar yolu infeksiyonu gibi) ise uygun antibiyotik tedavisi ile düşürülebilir. İlaçlara bağlı bir yükseklik ise çoğunlukla ilacın kesilmesine bağlı normale gelecektir.
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür. Kemik iliği, dalak gibi kan yapıcı organlar ve lenf bezlerinde kaynaklanan hastalıklara bakar. Bu bölümde hastalıkların tespiti için hastalara kan tahlili yapılır.
Testlerde idrarda lökosit görülmesi tehlikeli bir durum değildir. Vücut hastalıklarla savaşırken ölen lökositleri idrarla atar.
Kandaki akyuvar yani beyaz küre yüksekliği boğaz, akciğer veya idrar yolunda meydana gelen enfeksiyonlardan kaynaklanabiliyor. Ancak kanın savaşan hücreleri olarak da bilinen akyuvarların artışı yani lökositoz enfeksiyonların dışında stres, lösemi, kalp krizi gibi çok farklı nedenlerden kaynaklanabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri