Özellikle Whatsapp üzerinden yapılan görüntü, ses ve yazışma verileri artık sıklıkla mahkemelerde delil olarak kullanılmaktadır. Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki, delil ve dava türü ne olursa olsun delillerin hukuka uygun elde edilmiş olması zorunludur.
Sonuç olarak whatsapp ve benzeri uygulamalar yoluyla elektronik ortam da yapılan yazışmalar mahkemelerce delil olarak değerlendirilirler. Bu husus gayet açıktır fakat bu nokta da dikkat edilmesi gereken konu delilin hukuka uygun olması gereksinimidir.
Whatsapp verilerine doğrudan erişim sağlanamaz ilgili yazılım firmasından veritabanı kayıtlarını temin eder. Sms ve telefon görüşmelerinde ise anlık takip yapabilir fakat geçmişe ait bilgi icin gsm operatörüne savcılık kararını göndererek talep edebilir.
Yargıtay, Whatsapp ile gönderilen tebliğe konu evrakı teslim aldığını kabul ve ikrar eden kişiye, tebligatın yapılmış sayılacağı yönünde bir karar verdi.
WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
SANAL HUKUK Tebliğe konu evrakın whatsapp yolu ile gönderilmesi durumunda teslim aldığını kabul ve ikrar eden kişiye tebligatın yapılmış sayılacağının kabulü gerekmektedir.
"Bu sohbette gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar, uçtan uca şifrelemeyle korunmaktadır. Bu sohbetin dışında bulunan hiç kimse, mesaj ve aramalarınızı okuyamaz ve dinleyemez."
eğer msjların içeriği alınmak istenirse hattın yasal sahibi tarafından savcılıga başvurulur ( tehdit edildiği can güvenliği vs önemli sebeplerden dolayı) ve savcılık operatörden kayıt tutmasını ister. ancak sen dilekce verdiğin tarihten itibaren bu gibi bilgiler kayıt altına alınır. öncesi yine alınmamıştır. alınamaz.
Dosya yöneticisi uygulamanızı başlatın. Cihazınızdaki WhatsApp alt klasörlerini görmek için WhatsApp klasörüne dokunun. Databases (Veri tabanları) dosyasını basılı tutun > Delete'e (Sil) dokunun.
Bir suç soruşturması sebebiyle geriye dönük olarak iletişimin genel tespiti yapılamaz ve şüphelinin tüm kayıtları incelenemez.
Kişiler kendisine karşı işlenen suçlarda hiç bir kanıta ulaşma imkanı bulunmayan ve aniden gelişen olaylarda o an yetkili bir makama başvurması mümkün olamayacağı durumlar için ses kaydı yapabilirler. Bu durumda elde edilen ses kayıtları hukuka uygun kabul edilir ve mahkemelere verilebilir.
Geçmişe dönük telefon kayıtlarından ses, görüntü, video, mesaj hangisi olursa olsun talep edilebilmesi yasal şartlar altında mümkün değildir, ancak aile mahkemeleri bazen aranmış olan numara, aramanın tarihi, mesaj gönderilmiş numara ya da mesajın gönderilmiş olduğu tarihi delil olarak talep edebilmektedirler.
Bireysel bir sohbette veya grup sohbetinde silmek istediğiniz mesajı seçin. Seçenekler > Sil > Herkesten sil'e basın. WhatsApp'ı açın ve silmek istediğiniz mesajın bulunduğu sohbete gidin. Silmek istediğiniz mesajı seçip Sil > Herkesten Sil > Tamam'a basın.
Bununla beraber operatörler yalnızca son 5 yıla ait telefon kayıtlarını muhafaza etmektedir. Bu kapsamda geçmişe dönük telefon konuşma kayıtlarının 5 yılı kapsayacak şekilde istenilmesi mümkündür.
Güvenliği sağlamak, veri saklama kapasitesini sınırlandırmak ve kullanıcılarımızın gizliliğini korumak amacıyla, 120 gün boyunca hiçbir etkinlik göstermeyen WhatsApp hesapları genellikle silinir. Etkinlik göstermemek, kullanıcının WhatsApp'a bağlanmaması anlamına gelir.
Boşanma davasında mesaj dökümleri mesaj gönderilen numara, mesaj tarihi ve saati bilgilerini içerecektir. Bu bilgilerin operatörden istenebilmesi için kişinin başvurması yeterli değildir. Operatör ancak mahkeme kararıyla mesaj dökümlerini verecektir.
olayın ve davanın durumuna göre 7 – 30 gün arası herhangi bir sürede çıkartılabilir ve yetkili makamlara iletilir. HTS kayıtlarını Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu temin eder.
Telefon şirketleri, (Vodafone, Türk Telekom, Turkcell vs. gibi) telefon konuşma kayıtlarını tutmaktadır. Ancak bu kayıtlar yalnızca kim kiminle görüşmüş, ne kadar süre konuşmuş, saat kaçta görüşmüş, kiminle saat kaçta mesajlaşmış şeklinde gelmektedir.
WhatsApp üzerinde gerçekleştirilen yazışmalar uçtan uca şifreli olarak korunmakta olduğundan dışarıdan üçüncü kişiler tarafından müdahale ile erişilememektedir. WhatsApp'ın çalışma mantığında üçüncü bir kişi tarafından içeriklere erişim mümkün görünmemektedir.
Konuştuğunuz bir kişi, size gönderdiği mesajı sildiyse, WhatsApp'ı telefonunuzdan silin ve tekrar yükleyin. Bu işlemi tamamladığınızda mesaj geçmişiniz yedeklenmiş olacağından, silinen mesajı görme imkanına sahip olacaksınız.
Yargıtay 13. Hukuk Dairesi tarafından alacak davalarında elektronik ortamlarda yapılan yazışmalar belge ve delil niteliğinde olduğuna ilişkin içtihat geliştirildi. Teknolojinin ilerlemesine bağlı olarak mahkemeler nezdindeki ispat vasıtaları da farklılaşarak şekillenmeye devam ediyor.
Bu hususun ispatında bilirkişİlerce incelemeler yapılması da mümkündür. Ancak en nihayetinde whatsApp konuşmaları delil sayılır mı sorusuna evet cevabını verebilmek mümkündür. Diğer delillerde olduğu gibi ses kayıtlarında da kaydın nasıl alındığı ve dolayısıyla hukuka uygun olup olmadığı çok önemlidir.
> Ayarlar > Sohbetler > Sohbet yedeği > Yedekle'ye dokunun. Bireysel veya grup sohbetlerinizden sohbet geçmişinizin bir kopyasını dışa aktarmak için sohbeti dışa aktarma özelliğini kullanabilirsiniz. İlgili bireysel sohbeti veya grup sohbetini açın. > Diğer > Sohbeti dışa aktar'a dokunun.
Yargıtay 14. Ceza Dairesi, 100 bini aşkın avukatı yakından ilgilendiren önemli bir karara imza attı. Daire, avukata WhatsApp üzerinden yapılan tebligatı geçerli saydı.
Telefonunuzdan gönderdiğiniz veya aldığınız mesajların sizdeki kopyalarını silebilirsiniz. Mesajları kendinizden silmeniz, alıcılarınızın sohbetlerini hiçbir şekilde etkilemez. Alıcılar kendinizden sildiğiniz mesajları kendi sohbet ekranlarında görmeye devam eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri