Deniz ürünleri kategorisinde yer aldığı için ve balık restoranlarında sıklıkla görülmesi nedeniyle balık olarak görülen kalamar aslında bir tür deniz canlısıdır. Yine de ürünü kalamar balığı olarak isimlendirmek de mümkündür.
Kalamar balığı uzun ömürlü olmayan etçil bir balık türü olarak belirtilmektedir. Bu balıklar su içerisinde oldukça hızlı bir şekilde yüzmektedirler. Kalamar balığı herhangi bir tehlike ile karşılaştığında renk değiştirme özelliğine sahip olmaktadır.
Kabuksuzlar sınıfına giren balıklar; Deniz Balıkları ve Tatlı Su Balıkları olmak üzere 2 gruba ayrılır. Diğer kabuksuzlar da; Yumuşakçalar olarak Ahtapot, Sübye, Kalamar; Kabuklulular olarak İstakoz, Midye, Böcek ve Karides olarak sınıflandırılır.
Kalamarın eti sert olduğu için paragata takılmaya uygundur. Kalamar ile avlanılabilecek balıklar melih abinin dediği gibi en başta çipuradır.
Kalamar ahtapota benzer özelliği ile yumuşakça ve kafadan bacaklı sınıfına giren bir balık türüdür. On tane ayağı bulunur ve ayaklarından ikisi diğerlerine nazaran daha uzundur. Genellikle Akdeniz mutfağına özgü olan kalamar balığı Türkiye'nin birçok denizinde de karşılaşılması mümkün olan bir balıktır.
İlgili 44 soru bulundu
Bunların dışında kalan midye, kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir."
Teuthida veya Kalamar, Decabrachia üsttakımına bağlı uzunca, ovalimsi bedenli deniz canlısı takımıdır.
Bunların dışında kalan midye, Kalamar, ıstakoz, karides gibi deniz ürünlerinin yenmesi ise helaldir.
Kolesterole iyi gelen kalamar kalp ve damar dostudur. Kalp rahatsızlıklarını önlemede önemli rol oynayan kalamar, kalp krizi ve damar tıkanıklığı riskini de engelliyor. Kalamar kas ve kemik sağlığına katkıda bulunuyor. İçeriğindeki yüksek oranda protein sayesinde kasların hızlı gelişimine yardımcı oluyor.
Ahtapot, kalamar ve mürekkepbalığı "yumuşakçaların üç kardeşi" olarak adlandırılır Birçok kişi bu üç kardeşin arasındaki farklılıkları söyleyemez; aslında kural biliyorsanız, onları kolayca ayırt edebilirsiniz. Ahtapotların sekiz bacağı vardır, ancak kalamar ve kesme balıkların on bacağı vardır.
Bir deniz canlısı olan kalamar balığı, oval bir bedene sahiptir. Manto ve kolları ile hareket eder. Kalamar balığının gözleri, kafası ile bedeninin tam ortasında yer alır. 8 adet kola ve 2 adet de dokungaca sahiptir. Üçgen biçiminde olan yüzgeçleri, su içerisinde yüzebilmesini sağlar.
Balık ve deniz ürünleri
Balık önemli bir omega 3 kaynağı olsa da, alerji riski nedeniyle beslenmeye 17-18. aydan sonra dahil edilmeli. Karides, kalamar gibi diğer deniz ürünleri ise 1 yaşından önce verilmemeli.
Kalamar büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balıktır.
Kalamar yedim ben tip ve kıvamı soğan halkası tadı da normal balık gibi. Allah'u teala c.c.'nun yarattığı doğa harikası balığa sümük demek nasıl bir hayal gücünün ürünüdür anlamıyorum. dondurulmus alirsan tadi olmaz.
Kalamar, özellikle Ekim ile Ocak ayları arasında tutuluyor. Ekim'de ortalama 150-250 gr büyüklükte gelen kalamarlar bu ay yarım kiloya kadar çıkıyor. Ekim öncesi üreme mevsimi olduğundan pek ortalıkta görünmüyorlar. Ocak sonrası da güneye doğru harekete geçiyorlar.
Kalamarın bacakları/ kolları bazıları sevmese de oldukça lezizdir. Onları da ayırıp yıkayabilirsiniz. Kalamarları pişirmeden önce mutlaka yumuşatmak gerekiyor.
Marine ve dinlenme aşaması tamamlanan kalamarı, tercihe göre una bulayarak, derin bir tavada bol ve kızgın yağ ile pişirmek leziz sonuçlar verir. Kalamarı kızartma aşamasında eğer çok az yağ kullanırsanız, kalamarın tamamı pişmeyebilir.
Kafadan bacaklılar familyasından gelen kalamar, mürekkep balığı türü olmakla birlikte, yumuşak dokusu ve ovalimsi görüntüsüyle Türkiye denizlerinde sıklıkla rastlanılan bir deniz canlısıdır.
Hanefi mezhebi, zikredilen naslarda helal olduğu belirtilen “deniz hayvanları” ifadesiyle balık türünün kastedildiği, dolayısıyla balık sınıfına girmeyen midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz hayvanlarının helal olmadığı görüşünü benimsemiştir (Kâsânî, Bedâi', V, 35).
Diyanet, Kur'an'da Maide Suresi'nde denizden elde edilen yiyeceklerin helal olduğunun ifade edildiğini bildirdi. Ancak İslamiyet'te Hanefi mezhebinde midye, kalamar, yengeç, ıstakoz, karides gibi deniz canlılarını yemenin helal olmadığını aktardı.
Türkiye'de balık marketlerde ve balıkçılarda yerli kalamar bulabileceğiniz gibi daha yoğunlukla ithal kalamarlar satılmaktadır. Yerli kalamarların kaliteli olan türleri az yakalandığı için arz-talep dengesinden dolayı fiyatları ithal kalamara nazaran daha pahalı olmaktadır.
“Kur'an-ı Kerim'de, denizden elde edilecek yiyeceklerin helal olduğu bildirildi.
Kalamar Karadeniz haricinde Marmara, Ege ve Akdeniz'in hemen hemen tüm bölgelerinde bulunur. Büyük ölçüde teke, karides ve minik balıklarla beslenen ve yemini pusuya düşüren bir balık olduğundan zeminin kayalık ve türlü otlarla kaplı olduğu bölgelerde yaşarlar.
Rengi parlak değilse ve kokuyorsa kalamarınız bayatlamıştır. Dondurulmuş kalamarlar ise sert olduğu için tercih edilmemektedir. Kalamarın derisi alındıktan sonra dış kısmında da sert olmasını sağlayan bir tabaka vardır. Taze olan kalamarlarda bu tabaka incedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri