Ayrıca vücudu etkileyen akciğer kanseri, meme kanseri, kan kanseri, lenfoma gibi tüm tümörler de kan yoluyla göze yayılım yapabilir ve tedavi edilmesi gerekir. Göz tümörleri zamanında tanı konulup, uygun bir şekilde takip ve tedavi edilmezse görme kaybına, gözün kaybına ve hatta yaşamın kaybına neden olabilir.
İkincil göz kanseri (kanserin vücudun başka bir yerinde başladığı ve göze metastaz yaptığı tür), birincil göz kanserinden (kanserin gözün dokularında başladığı hali) daha yaygındır. Meme kanseri ve akciğer kanseri, ikincil göz kanserine neden olabilen en yaygın kanser türleridir.
Genellikle kanser tedavilerinin gözle ilgili yaygın yan etkileri şunlardır: Kırmızı, şişmiş göz kapakları: Konjonktivit olarak da bilinen bu durum, göz kapaklarının kırmızı, iltihaplı, kabuklu ve hatta irinle dolu hale gelebildiği bir durumdur.
Göz beyazında (sklera) kızarıklık, göz kapaklarına ağrısız şişlik, iyileşmeyen yaralar, gözün renkli kısmı olan iris tabakasında renk farklılıkları, göz bebeğinin yapısının bozulması, görme kaybı gibi belirtiler izlenebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Görme siniri başında ödem ve çift görme, Gözlerde yanma ve batma hissi, kızarma, Görme alanı bozukluğu ve kör noktanın büyümesi, Gözlerde sulanma (gözyaşı bezlerinde oluşan tümörlerde görülür)
Hastalar için bu durum genellikle bir görme bozukluğu olarak başlar ve zamanla ilerler. Tümör sonucunda gözde genellikle ilk olarak bulanık görme problemi ortaya çıkar. Sonrasında çift görme ve gözde kör noktalar meydana gelir. Tümör büyüdükçe optik sinirlere yaptığı baskı artar ve sonucunda görme kaybı ortaya çıkar.
Kronik böbrek hastalığı çoğu zaman sinsi başlangıçlıdır ve erken belirtiler göze çarpmayabilir. Tanıda laboratuvar testleri büyük yer tutar.
Beyin damar tıkanıklıklarında görme kaybı nasıl oluşur? Görme korteksi oksipital lob içerisindedir. Bu bölge beynin arkasında yer alır. Burayı kanlandıran arka serebral arter isimli damarın tıkanıklığı ile oluşan enfarktlarda ani gelişen görme alanı kayıpları oluşur.
Göz damarlarında gelişen damar sertliği ya da göz damarlarında oluşan pıhtılar geçici görme bozuklukları yapabilir. Ayrıca kalpte oluşan ritim bozuklukları da kalp içinde pıhtı oluşumunu tetikleyerek göz damarlarına pıhtı atılmasına sebep olabilir.
Beyin tümörleri ışık çakması gibi görme sorunlarına neden olabilir. Bunun nedeni tümörün kendisi olabileceği gibi tümör tedavilerinin bir yan etkisi olarak da meydana gelebilir. Tümör tedavisinde kullanılan radyasyonlar ya da tümörü çıkarmak için uygulanan ameliyattan sonra da bu semptomun yaşanması olasıdır.
1 Lenf nodlarının vücuttaki yaygın yerleşiminden dolayı lenfomalarda farklı bölgelerde tutulumlar görülebilmektedir.2 Bu hem tanıda güçlüklere hem de tedavide gecikmeye neden olabilmektedir. Göz tutulumu HL'ye oranla non-HL'lerde daha sık görülmektedir.
Lösemi hastalarında en sık retinal hemorajiler olmak üzere, ön- arka segment tutulumu, orbital tutulum gibi çok çeşitli göz bulguları, sık olarak görülebilmektedir. Göz kapağı tutulumuna son derece nadir rastlanmaktadır.
Gözü ve göz çevresindeki dokuları ilgilendiren bütün kitleleri "göz tümörleri" olarak adlandırdıklarını söyleyen Doç. Dr. Samuray Tuncer, tümörün Latince'de "kitle" anlamına geldiğini kaydederek, vücudumuzdaki şişliklerin, benlerin veya herhangi bir sivilcenin tümör alanına girdiğini belirtti.
Göz kanseri nedenleri nelerdir? Göz dokularında kanserleşmeye neden olan yapılar kimyasala maruz kalma, yüksek oranda radyasyon teması, ultraviyole ışınlara maruz kalma sonucu göz çevresindeki sağlıklı hücrelerin bozulması, sigara ve alkol tüketimi ve genetik yatkınlık şeklinde sıralanabilir.
Akciğer kanserinin belirtileri genellikle ilerlediği dönemde ortaya çıkar ve hastalığın erken evrelerinde belirgin olmayabilir. Ancak, bazı yaygın belirtiler içerisinde; öksürük, nefes darlığı, hızlı kilo kaybı, yorgunluk, eller ve ayaklarda şişme gibi belirtiler yer alır.
Ani görme kayıpları en sık göz damarlarında tıkanma, göz içi kanamalar ve göz siniri bozukluklarına bağlı olarak gelişir. Yavaş yavaş gelişen görme kayıpları ise en sık katarakt, göz kusurları, şeker hastalığı, yaşa bağlı sarı nokta hastalığı gibi durumlara bağlıdır.
'Retinal ven damar tıkanıklığının en yaygın belirtisi, aniden gelişen bulanık görme ve görme kaybıdır. Genellikle tek gözde şikayetlere yol açar. Bazen gözün önünde uçuşan lekeler görülür. Hastalık tedavi edilmediği sürece retinadaki hasarın artmasına bağlı olarak bulanık görme veya görme kaybı da artar.
Bulgular ve Belirtiler
Gözde damar tıkanıklığı ortaya çıktığında birlikte damardan dışarı kanama olabilmekte ve göz içi kanama birlikte görülebilmektedir. Birlikte sarı nokta bölgesinde ödem de ortaya çıkabilmekte ve bu da görmenin azalmasına neden olmaktadır. Damar tıkanıklığı birçok defa aniden ortaya çıkar.
Multisistem bir hastalık olan kronik böbrek yetmezliğinin başlıca nöro-oftalmolojik bulgulan geçici veya kalıcı görme bozuklukları ile çift görmedir. Genellikle bu bulgular kronik böbrek yetmezliğinin kendisine, yetmezliğe yol açan hastalığa veya yetmezliğin tedavisine (dializ) bağlı olabilir.
Böbrek Hastalığı Belirtileri Nelerdir? Ağrı: Böbrek karın ağrısı, yan ağrısı, böğür ağrısı yapabilir. Diğer ağrılardan farkı hareketle hafiflemez, spazm şeklindedir, şiddetli hale gelebilir. İdrar Miktarında Artış: Poliüri (5 ml/kg/st'den fazla idrar çıkarmaktır).
Beyin tümörlerinin büyük bir kısmı, pek çok kan kanseri türü, kadınlarda meme kanseri, erkeklerde akciğer kanseri yapılan göz muayenesi sırasında tespit edilebiliyor.
Dr. Nilüfer Köylüoğlu - Beyin tümörleri gözden anlaşılır mı? Rutin göz muayenesi göz dibine bakarak uygulanıldığında, bazı hipofiz tümörleri optik sinire çok yakın oldukları için, optik sinir solukluğu yaptığında, hastada herhangi bir his ya da bulgu yokken, ileri tetkikle bu yolla tanınabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri