Wi-Fi, bir tür enerji olan elektromanyetik radyasyon yoluyla veri gönderir. Radyasyon, elektromanyetik alanlar (EMF'ler) adı verilen alanlar yaratır . Wi-Fi'den gelen radyasyonun kanser gibi sağlık sorunlarına neden olduğuna dair endişeler var. Ancak şu anda insanlarda bilinen herhangi bir sağlık riski bulunmamaktadır.
Uzmanlar, yatak odasının yakınında modem bulunmamasını ve çocuklardan uzak tutulmasını şiddetle öneriyor. Kablosuz ağlar sürekli elektromanyetik dalgalar yayar. Bu elektromanyetik dalgalar radyasyon olarak da adlandırılır ve beyin dalgalarına etki eder.
İnternet bağlantımızı sağlayan kablosuz ağ (wi-fi) teknolojisi çok düşük şiddette radyo dalgalarını kullanır. Mikrodalga fırınlarla karşılaştırınca yüz bin kez daha az iyonlaştırıcı olmayan radyasyon yaydığı bilinmektedir.
Telefonu kullanmıyorken Wi-Fi ve hücresel veriyi kapatın:
İnternet bağlantısını kullanmadığınız zaman devre dışı bırakarak, kendinizi telefonun yaydığı radyasyondan ciddi oranda koruyabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Listenin zirvesindeki Motorola Edge telefonu 1.79 SAR değeriyle en fazla radyasyon yayan akıllı telefon.
Bir telefon hücresel bağlantı kurduğu sırada daha çok radyasyon yayar. Dolayısıyla telefonun zararlarından korunmak için en etkili yöntem olarak internet bağlantısı kurmadığınız zaman Wi-Fi'yi devre dışı bırakmalısınız. Birtakım mobil uygulamalar veya oyunlar, özellikleri gereği konumdan yararlanıyor.
Yatarken baş ucuna konulan cep telefonu, yaydığı elektromanyetik radyasyonu yüzünden derin uykuya geçişi engelliyor. Ayrıca kanseri önleyen melatonin hormonunun da daha az salgılanmasına neden oluyor.
Telefonun şarjı en alt seviyelerdeyken veya cihaz şarj olurken konuşulmamalı çünkü alınan radyasyon çok daha yüksek olur. Telefon uyurken sürekli başucunda duruyorsa risk büyüktür, kapalıyken durabilir, ancak şarjda olması da bir dezavantajdır çünkü şarj aletinin kablosu da elektromanyetik dalga yayıcıdır.
Günümüzde telefonun radyasyon yaydığı kısım genellikle eskiden antenin olduğu üst bölümdür. Bu nedenle telefona ne kadar yakın olunursa maruziyet de o kadar artmaktadır. Telefonu bu kadar yakından kullanmak doğrudan radyo frekansa maruz kalınması nedeniyle radyasyon önleyici kullanımı oldukça fayda sağlamaktadır.
Herkese Açık Wi-Fi Riskleri
Ücretsiz Wi-Fi güvenliği konusundaki en büyük tehdit bilgisayar korsanının kendisini sizinle bağlantı noktası arasında konumlandırabilme yeteneğidir. Böylece doğrudan erişim noktasıyla iletişim kurmak yerine bilgilerinizi onları bir başka yere ileten bilgisayar korsanına göndermiş olursunuz.
Ciddi bir elektrik alanı ve radyasyon yayımı olmayacaktır.
Kablosuz internetin de evde yaydığı radyasyonu azaltmak için mümkünse modemin yerini değiştirebilir veya kablolu internet bağlantısı kullanabilirsiniz. Ayrıca evde kullanılan elektronik cihazları doğru şekilde yerleştirmek, özellikle yatak odası ve çalışma alanı gibi yoğun kullanılan yerlerde önemlidir.
Kablosuz internetin sağlığa etkileri konusunda çeşitli çalışmalar olduğunu belirten uzmanlar, alınması gereken önlemlere dikkat çekiyor. Uzmanlar özellikle çocukların uyuduğu odada modem bulunmaması gerektiğini belirterek gece saatlerinde modemin kapatılmasını tavsiye ediyor. Nöroloji Uzmanı Doç.
Merkezi bir konum, genellikle evin orta katında ve orta odada bulunan bir yer olmalıdır. Yüksek bir yere yerleştirin: Kablosuz sinyaller genellikle aşağı ve yana doğru yayılır. Bu nedenle modemi yüksek bir konumda tutmak, sinyallerin daha geniş bir alana ulaşmasına yardımcı olacaktır.
Airfryer, yiyecekleri pişirmek için sıcak hava kullanır ve bu işlem sırasında herhangi bir radyasyon yaymaz.
Baz İstasyonu Etkisi
GSM el cihazı tarafından yayımlanan radyasyon 2 Watt'a kadar ulaşabilir. İnsan bedeni tarafından emilen radyasyon miktarı SAR (Özgül Soğrulma Oranı) ile ölçülür. Modern el cihazlarında bu oran 1g doku üzerine 1.6-2 W/kg olarak belirlenmiştir.
EN AZ 10 SANTİMETRE UZAKDA BULUNMALI
Hemen hemen herkeste bulunan cep telefonun kullanımıyla ilgili de uyarıda bulunan Nazıroğlu şunları kaydetti: "Cep telefonlarında en az kulağımızdan ya da vücudumuzdan 10 santimetre uzaklıktaki mesafede bulunması faydalı olacağı gözükmekte."
Eski telefonlarda kapatmak batarya çıkarma işlemine eş olduğu için radyasyona engel olabilirken akıllı telefonlarda kapalı olsa bile arka planda işlem yapmayı her koşulda sürdürüyor. Yani kapatıp yastığımızın yanına koyduğumuz telefonlardan radyasyon almaya devam ediyoruz.
Telefonunuzu kullanmadığınız zamanlarda bile telefonunuz çevreye elektromanyetik dalgalar yaymaya devam edecektir. Beyin dalgalarının etkilenmesi: Telefonla uyumak, beyin dalgalarını olumsuz etkileyebilir ve uyku kalitesini düşürebilir. Bu durum uzun vadede hafıza ve konsantrasyon problemlerine yol açabilir.
Uyurken, telefon açık bir şekilde yastık altında veya başucunda bulundurulmamalıdır. Telefon yatağın mümkün olduğu kadar uzak bir noktasına konulmalıdır. Bilgisayar başında günlük geçirilen süre 2,5 saati geçmemelidir.
X-ray ve gama radyasyonu en iyi ağır çekirdekleri olan atomlar tarafından absorbe edilir, çekirdek ne kadar ağırsa absorbe ediliş de o kadar iyi olur. Bazı özel uygulamalarda, tükenmiş uranyum veya toryum kullanılır, ama kurşun kullanımı çok daha yaygın ve genellikle birkaç santimetre gereklidir.
Telefonları uçak moduna almak bile radyasyondan kaçmamızı sağlayamıyor, sadece aldığımız radyasyonu azaltıyor. Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) göre radyasyon, kanserin en önemli nedenlerinden biri... Peki, cep telefonları radyasyon yayarken buzdolabı, televizyon, mikrodalga fırın masum mu?
Mobil cihazınızın ayarlar bölümünde yasal bilgilendirme menüsü bulunur. RF (Radyo Frekansı) başlığı altında SAR değeri yer alır. Bu adımları izleyerek kullandığınız telefon modeline bağlı olarak SAR değerine ulaşabilirsiniz.
Bu kişilerde, maruz kalınan radyasyon dozunun miktarına göre birkaç dakikadan birkaç güne değişen sürelerde bulantı, kusma, ishal ve deride yaralar meydana gelir. Bunlar bir ara iyileşmiş gibi görünebilirler ama daha sonra iştahsızlık, halsizlik, ateş gibi belirtilerle tekrar hastalanırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri