İngilizce Will İle Going to Farkı Will kelimesi, olay anındaki kararlar için kullanılıyor. Going to ise, önceden planlanmış ve gelecekte gerçekleşmesine karar verilmiş durumları kapsıyor. Gelecek ve şimdiki zaman eylemlerini anlatmak için kullanılan iki kelimedir.
Will ve Be Going To gelecek zamandan bahsederken kullanılır. Genelde will kullanılırken geleceğe dair konuşma anında verilen kararlardan bahsedilirken, be going to kullanılırken geleceğe dair konuşma anından önce planlanmış olan kararlardan/olaylardan bahsedilir.
Will ve Be Going To Farkı
Gelecekle ilgili tahminde bulunurken “will” kullanılmaktadır. Kesin olmayan ifadelerde maybe veya perhaps ile birlikte kullanılabilir. Bir işin gelecekte yapılması ile ilgili size bir soru sorulduğunda ve gelecekle ilgili anlık verdiğiniz kararlarda “will” kullanmalısınız.
Going to kullanımı ve kuralları
“Be going to” yardımcı fiili “will” fiilinden farksız olarak gelecek zaman içerisinde kullanılır ve aynı şekilde -ecek, -acak anlamına gelir. Özne + be going to + fiil şeklinde bir formül kullanılabilir. “I am going to buy a car” dediğinizde “Ben bir araba satın alacağım” anlamına gelir.
Be going to fiili ile birlikte kullanılan gelecek zaman yani simple future tense olarak ifade edilen bu zaman gelecekte ki eylemleri anlatmaktadır. İngilizcede bulunan temel zamanlardan biri olan Simple future tense, going to fiili ile birlikte kullanılmaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
Daha Önceden Gelecekle İlgili Planlanmış Eylemlerde
Eğer bir eylem önceden planlanmışsa ve yakın bir zamanda olmasına karar verilmişse 'going to' kullanılır. Örnek: A: They are going to get married in two months. (Onlar iki ay içinde evlenecekler.)
be going to {fiil}
-mek üzere olmak {fi.}
“Will” basit gelecek zamanda kullanılan yardımcı fiildir ve Türkçe'de gelecek zaman eki olan “-ecek, -acak” anlamını verir. “Will” yardımcı fiilinden sonra öznemiz ne olursa olsun fiilin 1. Hali (yalın hali) kullanılır; yani “will” özneye göre çekimlenmez.
Olumsuz cümlelerde going to kullanımı için cümle yapısı he, she ve ıt için is not goint to şeklindedir. You, we, they için olumsuz cümle de are not goint to şeklindedir. I için olumsuz cümle yapısı da an not goint to şeklindedir.
“Will/shall” yapısı, yakın gelecekten bahsederken, gelecekle ilgili tahmin yürütürken, gelecekte kesinlik kazanmamış olayları ifade ederken kullanılır. Olumlu ve olumsuz cümleler “will/shall” yapısıyla kurulabilir.
Gelecek zaman İngilizce yapılarımızın ikincisi olan Going To'da olumsuz cümle kurarken yapmamız gereken tek şey am/is/are'a not eklemek. Örnek: She is not going to come to school tomorrow. (Yarın okula gelmeyecek.)
1- “will”: Ani ve plansız eylemler/olaylar için kullanılır. 2- “be going to”: Planlanmış ve büyük olasılıkla gerçekleşecek olaylar için kullanılır.
İngilizce olumlu cümle kurarken bilmemiz gereken temel kural, SVO kuralıdır. Bu kurala göre özne, yüklem ve nesne sıralaması esastır. Bu kurala sadık kalarak Simple Future Tense'de ilk önce özne, ardından ''will'' ya da ''be going to'' sonrasında fiil ve nesne kullanmanız gerekmektedir.
Future perfect tense ile olumlu cümle kurarken yardımcı fiil olarak “will” ile birlikte “have” kullanırız. Düzenli fiiller, “will have” kalıbından sonra “-ed” takısı alırken, düzensiz fiillerin 3. hali kullanılır.
İngilizcede gelecek zaman cümleleri Simple Future Tense olarak adlandırılır. Bu cümleler kurulurken özneden sonra ''will'' yardımcı eki getirilir. Örneğin: ''I will go to Adana tomorrow'' (Yarın Adana'ya gideceğim') Anlamca olumsuz cümlelerde ise will ile not birlikte kullanılır.
Future Tense (Will) Konu Anlatımı
Will kalıbı, cümle içinde kısaltılmak istendiğinde ise 'll' hususuna dönüşür. Will ile oluşturulan cümle yapılarında, yardımcı fiil konumunda olan will yanına mutlaka bir fill alarak, doğru bir biçimde kullanılır. Olumlu cümlelerde yapı düzeni: Subject + Will + Verb şeklindedir.
Olumlu, olumsuz cümle yapılarında ve soru cümlelerinde farklı versiyonlarla kullanılır. Olumlu cümlelerde ''will'' yardımcı fiili kullanılırken ''Özne + will + fiilin yalın hali'' formülü kullanılır. Olumsuz cümlelerde ''will'' yardımcı fiili kullanılırken ''Özne + will + not + fiilin yalın hali'' formülü kullanılır.
Sorularda Be Going To Yapısı
Şeklindedir. Örnek Cümle: Are you going to go to the dentist tomorrow? (Yarın dişçiye gidecek misin?) “Be going to” yapısı, gelecekte yapılması kesinleşmiş veya planlanmış durumlardan bahsetmek için kullanabileceğimiz bir yapıdır.
Kısaca, going to önceden kararlaştırılmış veya olmasına kesin gözüyle bakılan işler için kullanılır. Will ise konuşma anında, o anda karar verilen işleri anlatmada kullanılır.
İngilizcede “Would” kip belirteci, geçmiş zamanda “will” kip belirtecinin yerine kullanılır. Birden fazla anlama sahip olan bu yapıya; kibarca ifade edilen rica ve istek soru cümlelerinde sıklıkla rastlanır.
Future continuous tense ile olumlu cümle kurarken yardımcı fiil olarak “will” kullanırız ve ardından ''be'' ekleriz.
İngilizce bir kelime olan "will" Türkçe'de; Fiil olarak kullanıldığında; "dilemek, arzulamak, istemek, amaçlamak, azmetmek, niyet etmek, istekte bulunmak, emretmek, buyurmak, vasiyet etmek", İsim olarak kullanıldığında; "azim, irade, istek, arzu, dilek, niyet, amaç, vasiyet, vasiyetname" anlamına gelmektedir.
Should genellikle tavsiye verirken kullandığımız bir cümle yapısıdır. Tavsiye vermeniz gereken durumlarda should'u rahatlıkla kullanabilirsiniz. Should ve Shouldn't modalsları cümlede, tavsiye verirken kullanılmaktadır.
may I come in? expr. gelebilir miyim?
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri