İlk örnekte verilen eski tip balastlı xenon sistemleri muayeneden hiçbir şekilde geçmez ve ağır kusurlu sayılır. Ancak yeni tip LED ampuller kısa ve uzun farlarda kullanılması halinde bile muayene işlemlerinde rahatlıkla geçebilmektedir. Sis farında da aynı durum geçerli olacaktır.
Sis farı, yol ve yolun etrafındaki nesnelerin rahatça. görülmesini sağladığı için yanmaması durumunda. muayenede hafif kusur olarak değerlendirilir.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Araçların aydınlatma sistemlerinin olması gereken şekil 64/1-b-5 sayılı trafik kanununda net bir şekilde belirtilmiştir. Bu maddeleri de incelediğimizde açıkça görülüyor ki deli mavi ve buz mavi xenon kullanımı yasaktır. Bu türden bir aydınlatma renginin farlarda ya da sislerde kullanımı ise fark etmemektedir.
Sis farı normalde sarı olur.gecersin bence sorun olmaz.
İlgili 17 soru bulundu
Sis farlarını sarı renkte yapmak, karşı yönden gelen sürücüye daha fazla etki yapacağından yasaktır. Fakat bu yasağın renk ile alakalı bir durumu yoktur. Sis farlarının rengi ne olursa olsun, bahsedilen hava şartları dışında kullanılması yasaktır."
Xenon ampullerin saçtığı yoğun ışıklar doğru ayarlanmadığı ve kurallara uygun kullanılmadığı takdirde rahatsızlık verir. Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
2022 yılı için belirlenen Gereksiz Sis Farı Kullanmanın Cezası 64/1-b-1 maddesi gereğince sürücülere trafik cezası kesilmektedir. Bu trafik cezasının bedeli 196 TL olarak belirlenmiştir. 15 gün içerisinde ödenirse 147 TL olarak ödenmektedir. Ceza puanı ise 5 puandır.
Xenon farların kullanımı yasal mı meselesine gelecek olursak, evet yasal. Ancak eğer aldığınız araç sıfır değilse ve sonradan bu far türüne geçecekseniz bu farın tüm aksamlarının tam hâliyle ve doğru bir şekilde takılmış olması zorunluluğu var.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Gaz deşarjlı (XENON) far kullanan motorlu araçlarda, far yıkama, temizleme mekanizması ve otomatik çalışan far ayar mekanizması bulundurulması zorunlu olup, 2014 yılında yayımlanan kusurlar tablosuna kusur olarak eklenmiştir.
xenon geçmez, led geçer.
4Aydınlatma aksamı muayenesi testlerinde Ağır Kusur Olanlar:
Far ışıklarının standart dışı olması, gaz deşarjlı farlarda far yıkama sisteminin olmaması Park lambalarının yanmaması Arka stop farlarının çalışmaması
TÜVTÜRK Araç Muayenede Sis Lambasından Ağır Kusur Olarak Bıraktılar.
İlk örnekte verilen eski tip balastlı xenon sistemleri muayeneden hiçbir şekilde geçmez ve ağır kusurlu sayılır. Ancak yeni tip LED ampuller kısa ve uzun farlarda kullanılması halinde bile muayene işlemlerinde rahatlıkla geçebilmektedir. Sis farında da aynı durum geçerli olacaktır.
Sis farı ruhsata işlenmez.. Araçta sis farı takılı diye değil, güzel havada sis farı yanık geziliyor diye ceza yazılır..
Öncelikle Xenon far nedir, bunun tanımını yapalım. Xenon far, içinde yüksek miktarda xenon gazı bulunan mikro deşarj lambası olarak tanımlanabilir. Farlarda bulunan ışık cam tüp içerindeki yüksek basınç ile doldurulmuş olan xenon gazı ile elektrotlar arasındaki ark ve çakma sebebiyle ortaya çıkar.
Otomobil üreticileri 35 watt gücünde xenon kullanırlar. 35 watt D1S-D2S ampuller 3000-3200 lümen ışık yayarlar. Yani halojen farlardan 2 kat güçlüdürler.
Çok daha güçlü bir şekilde ışık veren farlar şimşek etkili LED farlar olarak geçer. Normalde LED farların lümen değerleri 3000 ile 9000 arasında değişmektedir. Bu aralık içerisinde 8000 ile 9000 arasında lümen değerlerine sahip olanlar şimşek etkili LED farlar olarak isimlendirilir.
Sis farlarının kullanımı Karayolları Trafik Kanunu'nda belirlenmiştir. Sisli, karlı ve şiddetli hava koşullarının dışında sis farı kullanan sürücülere para ceza uygulanır.
Gün ortasında lüzumsuz sis farı yakmanın cezası 132, araçlarda şartlarına uygun ışık donanımını bulundurmamanın cezası ise 598 TL. Akan trafikte öndeki aracın yol vermesi için uzun farları yakarak yol isteyen sürücülere de 132 TL para cezası kesiliyor.
Günümüzde far teknolojileri oldukça geliştiği için ön sis farları eskisi gibi zorunlu bir donanım değil. Ancak her arabada fabrika çıkışı olarak gelen arka sis farlarının kullanılması zorunlu. Arka sis farı kullanımı ile ilgili dikkatli davranmak gerekiyor.
Yaydığı ışık parlaklığı ve ışığın ulaşma mesafesi dikkate alındığında en güçlü xenon far ürünleri arasında yer alan LED xenon sis farı modelleri, beyaz ışık yayar. Bu sebeple beyaz xenon far olarak da bilinir.
4300K Gün Işığı, 6000K Beyaz ve 8000K Buz mavisi renk seçenekleri mevcuttur.
Renk Sıcaklığı: 6000K° Renk: Kar Beyazı
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri