Xenon farlar halojen farlara kıyasla daha uzun ömürlüdür. Xenon farlar verimlilik açısından halojen farlardan daha iyidir. Xenon farlar daha az enerji harcadıkları için daha çevrecidirler. Xenon farların dayanıklılığı ve kullanım ömrü halojen farlara kıyasla daha uzundur.
LED teknolojisi genel olarak gündüz farları için tercih edilir. Xenon farlar ise daha çok kısa far olarak kullanılır. Bununla birlikte, Xenon far güçlü ışık yaydığı için iyi ayar yapılması gerekir. Aksi halde karşıdan gelen sürücülerin gözlerini alarak trafik güvenliğini tehlikeye atabilir.
Xenon farların ürettiği ışık miktarı halojen farlara göre yüksektir ancak halojen modellere göre daha az enerji harcar ve daha çevrecidir. Bu far modellerinin en önemli avantajlarından biri de gece sürüşlerinde sürücüye gündüz ışığı etkisi veren bir sürüş konforu sağlamasıdır.
Çalışma prensibi elektrotlar üzerinden geçen akımın gazla buluşması sonrası ortaya çıkan yüksek ışıma şeklinde meydana gelmekte. 7 - Xenon Far Zararlı mı ? Hayır. Xenon farların arabalara kesinlikle herhangi bir zararı yoktur.
Xenon ampullerin saçtığı yoğun ışıklar doğru ayarlanmadığı ve kurallara uygun kullanılmadığı takdirde rahatsızlık verir. Trafik standartlarına uygun, sürücüleri ve yayaları rahatsız etmeyecek şekilde kullanılan kısacası modifiye edilmemiş xenon farları kullanmak yasak değildir.
İlgili 36 soru bulundu
Bazı durumlarda muayene teknisyenleri Xenon far ampulü varmış gibi ağır kusur işaretleyebilir. Bu durumda aracınızda Xenon far ampulü olmadığını belirterek itiraz ederseniz aracınız muayeneden geçecektir.
Xenon farların halojen farlardan daha avantajlı olmasının sebepleri: Xenon farın ürettiği ışık miktarına göre harcadığı enerji halojenden daha azdır. Xenon farlar halojen farlara kıyasla daha uzun ömürlüdür. Xenon farlar verimlilik açısından halojen farlardan daha iyidir.
Yüksek aydınlatma sağlar. Aynı zamanda düşük güç tüketimi sayesinde aracın aküsünü bitirmez ve zarar vermez. Hem uzun hem kısa mesafeli aydınlatmalar için kullanımı uygundur.
Bunun dışında Xenon merceğe sahip bir farda, yağmur, kar gibi durumlarda hiçbir sıkıntı yaşamazsınız..
Led olması fark etmez. Far hüzme ayarı düzgün olduğu sürece beyaz led farlar muayeneden geçer. Hatta xenon bile geçer, ancak merceksiz xenon farların hüzme ayarını yapmak imkansıza yakın olduğu için pratikte geçmez.
Mercek içerisinde bulunan perde sistemi sayesinde tek far ile hem uzun hem de kısa farları yakabilen sistemlere Bi-Xenon adı verilmiştir. Xenon farlar ile arasındaki fark da bu özelliğinden kaynaklanmaktadır. Xenon farlar ise kısa ve uzun huzmeli ışığı ayrı ayrı mercekler içerisindeki Xenon ampulü ile üretir.
Kar veya sise karşı yakılan mavi veya beyaz ışık, gözler için kamaştırıcı olabilir ve kısa sürede sizi yorabilir. Kamaşma etkisinin azaltılması için de sarı renkli ışıklar kullanılmalıdır. Özetle; sis farlarında sarı renkli ışık kullanmanın doğru bir tercih olacağını söyleyebiliriz.
Kaliteli ya da kalitesiz takılan her led, halojen far tasarımlı farlarda maalesef göz alıyor.
LED far ömrü ne kadardır? Doğru kullanıldığı zaman 10 yıla kadar kullanılabilen LED farlar, yine kullanım sıklığına da bağlı olarak 2 yıl içinde de tükenebilir.
Eğer mercek far değilse led xenonların aydınlatmasında sorun yaşamazsınız. 6.000-8.000 lümen civarı Niken takabilirsiniz. Hem yerli hem fiyarı uygun hem de aydınlatması iyi.
Akünüzün bitmesinin en yaygın nedenleri farlarınızı veya araç lambalarınızı açık bırakmak, şarj sistemi arızası, korozyon veya arabanızı uzun süre park halinde bırakmaktır.
Eğer H7 takılı ise halojen ampul soketinin uzatılması için ampule ekstra bir parça daha eklenerek far arkasındaki körükten dışa uzatılır.Xenon apullerinde ampul direk dışa kablolu olduğu içinkörük ile ampulu biraz sıkışmanız gerek.Far aynasındaki ampulu basan telden kilit mekanizması ampulu tam bastıramadığı için ...
Halojen veya Xenon ampullerle çalışmak için tasarlanmış araç farları bu gerekliliği karşılamadığından, fabrika çıkışlı LED far ile donatılmış araçlar hariç LED kullanımı tehlike yaratıyor.
Sonuç olarak arabanızın orjinalinde xenon ve türevi far aydınlatma sistemleri yoksa ve sonradan bu uygulamayı yaparsanız polis ceza yazabilir ve muayeneden de geçemezsiniz. Sahip olduğunuz aracın aynı modelinin başka bir versiyonunda bu sistem var ise ve orjinal aydınlatma kitini uygularsanız muayeneden geçebilirsiniz.
Öncelikle Xenon far nedir, bunun tanımını yapalım. Xenon far, içinde yüksek miktarda xenon gazı bulunan mikro deşarj lambası olarak tanımlanabilir. Farlarda bulunan ışık cam tüp içerindeki yüksek basınç ile doldurulmuş olan xenon gazı ile elektrotlar arasındaki ark ve çakma sebebiyle ortaya çıkar.
H7: Genelde kısa farlar için kullanılır.
Bazen muayeneden sorunsuz geçen aksam ve tadilatlar trafik denetimlerinde sorun yaşatabildiğinden dolayı bu iki soru ayrı ayrı akıllara gelmektedir. Ancak deli mavi, buz mavi veya limon sarısı gibi renkli xenonlar hakkında böyle bir karışıklık söz konusu değildir.
Normal farlara göre fazla ışık yayan bu farlar, trafikteki sürücülerin görüş açısını kısıtlamaktadır. Standart donanıma sahip olan ve gerekli testleri geçen xenon far kullanımı yasak değildir.
Xenon Far Alırken Nelere Dikkat Edilmeli? Xenon far alırken dikkat edilmesi gereken birkaç nokta vardır: Xenon farların parlaklığı, farın boyutu ve fiyatı öncelikle dikkat edilmesi gereken hususlardandır. Xenon farların parlaklığı, gece ne kadar iyi görülebileceğini belirleyeceği için önemli bir husustur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri