El-Aziz Esmasının anlamı ise hakiki ve mutlak suret ile üstünlük sahibi, mağlup edilme olasılığı kesinlikle mümkün olmayan, sonsuz izzet, azamet, şeref ve onur sahibi. Hükmünde her daim mutlak galip olan demektir.
El Aziz esmasını zikir haline getirmek işlerin kolaylaşmasını ve duaların kabul olmasını sağlamaktadır. El Aziz ismi şerifi sabah namazından sonra zikredilmesi rızkın artmasına bereket olmasına vesile olmaktadır. El Aziz ismi şerifinin okunma sayısı 94 olarak bilinmektedir.
Subhanallahi ve Bihamdihi Subhanallahil Azim Estağfirullah Anlamı Nedir? Bu zikir, "Allâh'ı hamd ile tüm eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim. Azîm olan Allâh'ı her türlü eksikliklerden tenzih ederek tesbih ederim." manasına gelmektedir.
El- Aziz isminin anlamı
Güçlü, değerli ve şerefli anlamlarına gelen aziz kelimesi, Allah'a nispet edildiğinde "izzet sahibi, her şeye galip olan" anlamına gelmektedir. Allah(c.c.), yaratılmış ve yaratılmamış, görülen ve görülmeyen, zerreden kürelere kadar tüm kainatın yegane yaratıcısı ve her şeye kudreti yetendir.
Zayıf ve güçsüz manasındaki zelîlin zıddı olan azîz, Allah'ın kuvvet, güç ve kudretinin kadim olduğunu ifade etmektedir. Hiçbir kuvvet O'nun yegâne galip olmasının üzerinde değildir. Hakîm ismi ise, sonsuz bir ilme sahip olmasıyla Allah'ın bütün yaptıklarının hikmete mebni olduğuna dikkat geçmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
Her işi hikmetli her şeyi hikmetle yaratan anlamına gelmektedir. Her şeyi ölçülü, hikmetle yaratan O'dur. El-Hakim esması Allah'u Teala'nın yegane hüküm ve hikmet sahibi olduğuna işaret eder. Her şeyi olduğu gibi bilen ve gerekeni en güzel en faydalı şekilde yapan O'dur.
El-Hakim'in Faziletleri Nelerdir? Her gün kılınan 5 vakit namazın ardından 78 defa 'Ya Hakim Celle Celalühü' zikir eden kimse ibadet ettiği kadar hikmet sahibi olmakla birlikte öğrenme kabiliyeti de eskisine göre artmış olmaktadır. 'Ya Hakim Celle Celalühü' her gün zikir edilirse kişinin ilminde artış görünür.
El mütekebbir esması sabah namazından sonra veya perşembe günleri okunması faziletlerini elde etmek için okunmalıdır. El mütekebbir esmasının zikri bela ve musibetlerden korunmak için de faydalıdır.
Ya Celilu Celle Celaluhu şeklinde günde en az 100 kere zikreden kişi kendini daha güçlü ve kuvvetli hissetmeye başlamaktadır. İtibarı artmakta ve psikolojik rahatsızlıklardan kurtulmaya bu zikir faydalı olmaktadır. Ya Celil esması zikrine başlayan ve bunu kendine adet edinen kişi bu zikri bırakmamalıdır.
Sakin bir yerde ve sabah gün doğarken 100 defa okunduğunda insanın kalbini nurlandırır. Her türlü beladan, musibetten, şerden korunmak için her gün 145 kez Ya Müheymin zikredilmelidir. Bir kağıda yazılan El- Müheymin esması sayesinde Allah'ın himayesine girmiş olur ve her türlü beladan korunursunuz.
Okunan ezanı işiten kimsenin “Aziz Allah (Allah izzet, güç ve kuvvet sahibidir, kıymetli ve değerlidir)” demesine dair kaynaklarda bir rivayet yoktur. Bu yönü ile bidattir. Ama söylenen şey nihayet Allah (c.c.)'ın isimlerinden bir isimdir ve Allah'ı zikir anlamı taşır. Söylenmesinde de bir sakınca olmaz.
İnsanlara verilen tüm nimetlerin sahibi Allah'tır ve insanların çabasıyla Allah tarafından verilmektedir. Her gün 90 kere okunan El-Melik esması kötülüklerden korumaktadır. 40 gün süreyle okunan “Ya Melik” ismi şerifi Allah'ın rızasıyla dertlerden kurtulmayı, iyi günler görmeyi sağlamaktadır.
Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası günün çeşitli zamanlarında istenildiği zaman denebilir. Fakat genellikle bu duayı ezan sesini ve sözlerini duyan kişiler demektedir. Yani Aziz Allah Şefaat Ya Resul Allah duası ezan okunduğu zaman denir.
“Güçlü, değerli ve şerefli” anlamındaki izz veya izzet kökünden sıfat olan azîz, Türkçe'de Batı dillerindeki saint kelimesinin karşılığı olarak “Allah nezdinde değerli, Allah dostu” mânasında kullanılmıştır. Arapça karşılığı kıddîstir.
El- Azim zikri, hafızanın güçlenmesine yardımcı olur. Namazlardan sonra 99 kez El- Azim esmasını zikredenler, hem bu dünyada hem de ahirette felaha erer.
Duasının manası: "Azamet ve Kerem sahibi olan Azîm, Kerîm, kendisinden başka ilâh olmayan, ezelî ve ebedî hayat sahibi olan Hayy ve her şeyi ayakta tutan Kayyûm olan Allah'dan mağfiret diliyor ve tevbe ediyorum. O bütün ayıp, kusur ve kötülüklerden münezzeh olan Sübhan'dır."
Allah'ın isimlerinden biri olan Cemil kelimesinin sözlük anlamı güzeldir. Dilimize Arapçadan geçmiş olan Cemil, ülkemizde kullanılan en popüler isimlerin başında geliyor. Cem kökünden türetilmiş olan bu kelime, tüm güzellikleri kendisinde toplayan anlamında da kullanılır.
- Temiz bir şekilde abdestli olarak kıbleye karşı ve tenha bir yerde bu isim 5115 kere zikredilir ve Allah'a dua edilir ise istekleri yerine getirilir ve kolayca çözülür. - Her gün '' Ya Hâlık celle celâlühû'' zikrine 731 kere devam edilir ise o kişi sıkıntılarından kurtularak işlerinde başarılı olur.
Her gün sabah namazından sonra 664 defa El- Mütekebbir esmasının zikrini okuyarak devam eden kimseye, zalim ve zorbalar itaat eder, sözü, sohbeti etkili hale gelir. Sabah namazından sonra 662 kere “Ya Mütekebbir celle celâlühû” zikrine devam eden refaha kavuşur, herkes tarafından sevilir, her yerde sözü dinlenir.
Sözlükte “büyük ve cüsseli, ulu ve yüce olmak” mânasındaki kiber kökünün “tefe''ul” kalıbından türeyen mütekebbir “büyük, ulu” anlamına gelir.
El Alim esması Allahu Tealanın ilminin her şeyi kuşattığı anlamına gelmektedir. Allahu Teala gelecek, geçmiş, görünen görünmeyen bütün bilgilere sahip ve en ince ayrıntılarıyla bunları bilen tek yaratıcı olduğu anlamına gelmektedir.
- Allah'ın rıza ve hoşnutluğunu sağlar. - Kalpte meydana gelecek olan üzüntü ve düşüncelerin uzaklaşmasına destek verir. - Zikir kalbin pasını silmek ile beraber kalbi tertemiz hale getirir. - Kişinin hanesine girecek olan rızkı yükseltir.
Günlük olarak 131 defa zikir vakti okunan “ Es-Selam” ya da “Ya Selam” Allah'ın izniyle hastalıklara şifa olmaktadır. İnsanların başındaki sıkıntılardan ve dertlerden kurtulmaları için de 131 defa “Es-Selam” esması okunmalıdır. Korkulardan korunmak ve korkularını yenmek için 131 defa “Es-Selam” zikredilmelidir.
El Vekil esması, kullarını her an gözeten, onları belalardan ve sıkıntılardan uzak tutup hayra yönelten demektir.
Arapçadan dilimize geçmiş olan vali sözcüğü, velayet kelimesinden türetilmiştir. Vilayet yönetmek, vali ise yöneten, idare eden manasında kullanılır. Esmaül Hüsna2daki 99 isimden biri olan El Vali ise evreni idare eden, kainattaki tüm varlıkları gözetip denetleyen anlamına gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri