1hafta her gün suyu değiştirilir.Sonra 1kg ma 2 çorba kaşığı salamura tuz ve 1 tutam limon tuzu eklenerek günde 2 veya 3 kez çalkalanır .15 gün sonra yenmeye hazır olur. Yabani zeytin.
Doğada yabani olarak yetişen ağacı, aşılanarak meyveleri yenebilir hale getiriliyor. Zeytinin taneleri yeşil veya siyah olarak tatlandırılıp, tüketiliyor.
Deli Zeytin kendiliğinden biten, genetiğiyle oynanmamış, sade doğal olarak zeytin demektir. Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Delice zeytinyağı, zeytinyağı türleri arasında en çok bilinen ve en doğal zeytinyağı türlerinden biridir. Delice zeytinyağı halk arasında genellikler çoral olarak da bilinmektedir. Bu zeytinyağı türü, yabani zeytin ağaçlarından toplanan zeytinlerden elde edilmektedir.
Yaban zeytinyağı, Datça'nın dağlarında doğal ortamında yetişen zeytinlerden soğuk sıkım yöntemiyle elde edilmiştir. Saf ve natürel yapısı bozulmayan yaban zeytinyağı çeşidinin yapısı ve içeriği gereği, cildinize rahatlıkla sürebilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Doğada kendiliğinden yetişen zeytin ağacına, yabani zeytin veya delice (oleaster) deniliyor. Delice, aşılanıp ıslah edilerek kültür bitkisine dönüştürülüp verimli hale getiriliyor.
“Delice” de denilen yabani zeytin ağaçları güçlü genetik yapısıyla zorlu toprak ve iklim koşullarında kendiliğinden yetişebiliyor. Susuzluğa ve kuraklığa dayanımıyla bilinen delice ağacının yaprakları ve zeytininden çıkarılan yağ kimi bölgelerde geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılıyor.
Uygun koşullarda yetiştirilirse, ekimini izleyen 5-6 yıl içinde, meyve verecek duruma gelir. Zeytin ağacının verimli hale gelmesi, 20 yılı bulur ve giderek de verimi artar. 35-150 yıl arası, ağacın olgunluk ve tam verim dönemidir. Sonra, daha yüzlerce yıl yaşar. Oldukça uzun bir yaşamı vardır.
Yabani zeytin nedir? Bilimsel adı yabani zeytin olan Olea europaea var europaea*, genellikle bir çalı gibi büyüyen ve Doğu Akdeniz havzasında yabani olarak yetişen bir ağaç gibi olmayan bir bitkidir.
Delice zeytini, doğada kendi kendine çıkan ve herhangi bir ıslaha uğramamış zeytin ağaçlarının bir meyvesidir. Normal zeytinlere göre daha küçük olup, daha yoğun bir tadı vardır. Düzenli dikilmiş zeytin bahçelerinde dölleyici olarak bulunabilir.
Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir; sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Meralar, kuzeyde Edremit Koyu'ndan güneyde Aydın'ın güneyine kadar uzanır. Ege Zeytin Meraları, yabani zeytin (Olea oleaster) ağaçlarının, yerli zeytin (Olea europea) çeşitlerine aşılanmasıyla oluşan antropojenik habitatlar olarak karakterize edilir.
Verimlilik oranı olarak mevsim, bölge ve cinsine göre değiştiğinden 18 kg ile 35 kg arasında delice zeytininden 1 kg yağ elde edilmektedir.
Yapılışı. 1hafta her gün suyu değiştirilir.Sonra 1kg ma 2 çorba kaşığı salamura tuz ve 1 tutam limon tuzu eklenerek günde 2 veya 3 kez çalkalanır .15 gün sonra yenmeye hazır olur.
Zeytin Hasat Zamanı
Genel olarak zeytin hasadı Eylül ayının sonunda başlayıp aralık ayına kadar sürmektedir.
Ekilmeden, kendiliğinden yetişen zeytine; yabani zeytin veya delice (oleaster) denir. Delice zeytin aşılı değildir,bütün zeytin çeşitlerinin atasıdır. Deliceler, sarp-kayalık yerlerde ve çalılıkların içindedirler. Zeytini yenmez ama meyvelerinden zeytinyağı çıkarılır.
Yabani zeytin, kızarıklık, yüzdeki lekeler ve benzeri yara ve yangılı şişlere iyi gelir; onları çözer ve rutubetini temizler. Yakılan dallarından sızan su (sıvı) uyuza ve oluşturduğu yaralara iyi gelir. Zeytinyağının tortusu, özellikle yaprağı ile birlikte kullanılırsa, yangılı şişlere ilaç olur.
Dünyada zeytin yetiştiriciliği yapılan 37 ülkede sinonimleri ile birlikte 3000'i bulan yaklaşık 1200 zeytin çeşidi mevcuttur. Zeytin; anavatanlarından biri olan Türkiye'de geniş bir ekolojiye yayılmış olup büyük bir çeşit zenginliğine sahiptir.
Antioksidan değer oldukça fazla olan delice zeytinyağının yemeklerinizden ziyada sabah aç karna 1 çay kaşığı tüketerek kullanabilirsiniz.
1 adet yetişkin zeytin ağacından 50 kilo zeytin ve buna karşılık 14-15 kilo yağ alınabilir. Dolayısıyla 3 kilo zeytinden 1 kg zeytinyağı çıkar.
Zeytin ağacı, ılıman kış aylarından sonra güneşli baharın ve sıcak yaz ayların olduğu Akdeniz iklimi olan bölgelerde yetişir. Zeytin ağaçlarının ticari olarak dikildiği alanların yıllık ortalama sıcaklığı 15-20 ° C olmalıdır.
Zeytin Çekirdeği Çimlendirme
Çekirdekten zeytin fidanı yetiştirmek isteyen kişiler uzun bir bakımı da üstlenmelidir. Çimlendireceğiniz zeytin çekirdeğinin işlenmemiş olması önemli bir husustur. Çekirdekler ekim öncesinde 4-6 saat arası suda tutulmalıdır. Ardından hazır hale gelen çekirdekleri toprağa ekimi gerçekleşir.
Kare ve çengel bulmacalarda "Aşılanmamış zeytin ağacı,yabani ağaç" sorusunun yanıtında boşluk 6 harflidir ve cevabına DELİCE yazabilirsiniz..
Hiç genetiğiyle oynanmamış, aşı yapılmamış, kendiliğinden yetişen zeytinlere halk arasında deli zeytin denir, Delice denir.
Eski Ahit'e göre zeytin, refahın ve bolluğun sembolüdür ve yalnız Eski Ahit değil, tüm kutsal kitaplarda zeytin ağacı kutsallığın, bolluğun, adaletin, sağlığın, gururun, zaferin, refahın, bilgeliğin, aklın, arınmanın ve yeniden doğuşun, kısaca insanlık için en önemli erdem ve değerlerin sembolüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri