Elle takılır ama elle kolay sökülmez. Bir filtre anahtarına ihtiyaç var. Veya yer müsaitse tornavidayı batırıp çevirin ama tecrübesiz için risklidir, parçalarsanız orada kalır.
Eğer hasar resimlerde göründüğü kadar ise hiçbir sorun yaşatmayacaktır. İçiniz rahat olsun, bir sorun çıkarmaz. Aklınızda olsun, yağ filtresi elle sıkılır.
Yağ Filtresini Yuvasından Çıkarın
Vidaları söktükten sonra yağ filtresi çıkmaya hazır olacaktır. Yağ filtresini doğru yönde döndürün ve gevşemesini sağlayın. Daha sonra filtreyi çekerek yerinden çıkarabilirsiniz. Bazı durumlarda yağ filtresi sıkışmış olabilir.
Yağ filtresini nasıl sökerim ? Yağ filtresinin sökülmesi için İlk olarak, iyi kavrama ve yavaşça ve istikrarlı bir şekilde saat yönünün tersine dönmesi için elle çıkarmayı deneyin. Filtreyi elle çıkaramazsanız, bunu yapmak için bir yağ filtresi sökme aparatına ihtiyacınız olacaktır.
Aracın Çekişi Azalır
Aracın çekişinde azalma olması araçta yağ filtresi arızası olduğu anlamına gelebilir. Buna ek olarak araçta yağ pompası arızası da meydana gelmiş olabilir. Çekicin azaldığını hissettiğiniz zaman aracınızı en kısa sürede teknik servise götürmelisiniz.
İlgili 40 soru bulundu
yağ filtresi hiç takılı olmazsa, yağ motorun çalışması ile 10-20 dk arasında rolantide komple boşalır ve yağ lambası yanar.
Araç üreticilerin tavsiyeleri doğrultusunda, kullanılan yağın türüne ve kat edilen kilometreye göre, aracınızın motor yağı yılda en az 1 kez yenilenmelidir. Bu üst sınır, eski araçlar için her 5.000 km'de bir, yeni araçlar içinse ortalama en fazla 20.000 km'de bir olarak düşünülebilir.
Contanın yanlış takılması, hasarlı olması ya da bir kısmından sızdırma yapması yağ kaçağına neden olabileceği gibi yağ filtresinin de zarar görmesine neden olur.
Çoğu filtre 15-20 nm ile sıkılır.
Eğer yağ filtresi düzgün bir şekilde çalışmazsa veya tıkanırsa, kirli yağ motorun içinde dolaşmaya devam eder. Bu durum, motorun içindeki parçaların aşınmasına ve motorun genel performansının düşmesine yol açabilir.
Motor yağ filtresi her 10.000 km'de bir değiştirilmelidir. Ancan her yıl bu kadar kilometre yapılmıyorsa dahi yılda bir defa yağ filtresi kontrol edilmektedir. Yağ filtresi değişim sürecini araçta kullanılan malzemelerin kalitesi ve kilometresi etkilemektedir.
Motor yağ kaçağı sebepleri arasında hasarlı yağ filtresi gösterilebilir. Zamanla yıpranmış yağ filtresi bazı durumlarda sızıntılar meydana getirir. Bu bakımdan yağ filtresinin kaliteli, düzgün takılmış ve hasar almamış olmasına dikkat edilmelidir.
Bunun yanı sıra normal araç kullanım koşullarında yağ filtresini 10.000 km'den az yol yapanların yılda bir kere değiştirmeleri yeterlidir. Ancak yoğun kullanım ya da arazi kullanımı söz konusu olduğunda yağ filtresi altı ayda bir ya da daha sık da değiştirilebilir.
Motor yağı değişimi sırasında filtrenin de değiştirilmesi önerilir. Motor tipine, aracın kullanıldığı iklim ve koşullara göre değişmekle birlikte genel olarak bir süre söylemek gerekirse yağ filtresinin motor yağı ile birlikte 1 yıl veya 10.000 – 15.000 kilometrede bir (hangisi önce dolarsa) değişmesi önerilmektedir.
Peki nasıl? Suyu kaynatın ve içine bir su bardağı soda ekleyin. Daha sonra su ve sodalı karışımı geniş bir kaba alın ve içerisine aspiratör filtresini yerleştirin ve yaklaşık 5 dakika kadar bekletin. Böylece, filtreleriniz tertemiz olacak.
Toplamda 3,6 litre konulur kitapçığında da yazar toplam kapasite. Yağ değişimi yapılırken yeni filtreye bir miktar yağ doldurulur ve filtre yerine takılır.
filtre tasını 2,5 kilo, karter tapasını 3,5 kilo sıkabilirsiniz.
Yağ pompası hareketini eksantirik kam milinden alır. Kullanılan pompa tipleri değişkendir.
Ynt: Yağ boşaltmadan filtre değişir mi? 1.3lerde değiştirebilirsin filtre içerisinde çok az yağ kalıyor komple boşalmıyor. filtre motorun yanında veya üstünde ise sorun olmaz.
orijinal olamıyorsa bile kullanacağınız filtrenin kaliteli olmasına dikkat edin. kaliteli yağ filtresi yağ basıncını düşürüyor, lifterler yağsız kalıyor. Yani geçirimliği ayarlı filtre harici kullanmak lazım.
Yağ filtresi değişmezse zaman içerisinde basınçtan dolayı delinir ve filtreleme işlevini yitirir. Motordan ayrılarak yağ içerisinde biriken zararlı partiküller, filtrelenmeden motor içerisinde devirdaim yaparak motoru aşındırır ve motora zarar verir.
Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Aracın gösterge paneli üzerindeki motor yağı basınç uyarı lambası yanıyorsa motor yağının değişim zamanı gelmiş olmalıdır. Bu lambanın yanması motor yağı ile ilgili bir problem olduğuna işaret eder. Bu uyarıyı mutlaka dikkate alın. Eksilmiş, kalitesi bozulmuş motor yağı kullanımı, motora büyük zarar verebilir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri