Karanfilin Zararı Var mıdır? Normal kullanım sınırları içinde kullanıldığında genellikle zararsızdır. Ancak karanfil faydaları olduğu kadar aşırı tüketimde zararları da olabilen bir bitkidir. Aşırı tüketimi, sindirim rahatsızlıklarına, baş dönmesine, uyku bozukluklarına ve kanın pıhtılaşmasına neden olabilir.
Kırmızı renkli, keskin tatlı bir baharat olan karanfil bazı hassas bünyelerde alerjiye neden olabilir. Karanfil tükettiğinizde kendinizi en azından 24 saat boyunca gözlemleyiniz, cilt veya bağırsak tepkimesi oluşursa bu baharattan uzak durmanızı öneririz. Karanfil 2 yaş altı bebeklere önerilmemektedir.
Karanfil ağızda çiğnemek için tercih ediliyorsa günde bir ila iki adet kullanımı yeterli oluyor. Baharat olarak ise bir çay kaşığı veya daha az karanfil, yemekleri tatlandırmak adına hem belirgin hem de dengeli bir aroma sağlamaya yetiyor.
Yüksek tansiyonu düşürür. Karanfilin baharatı dışında yağı saç ve cilt bakımında kullanılır. Unutkanlıklara karşı önleyicidir. Kan akışını arttırır, kan damarlarında bulunan toksinlerin atılmasını sağlar.
Karanfil antibakteriyel özelliği sayesinde özellikle solunum yolları enfeksiyonlarında sıkça görülen öksürük, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı iyileştirici özelliği vardır. Karanfilin kan şekerini düzenleme gibi etkileri de faydaları arasında sayılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Birçok önemli vitamin ve mineral içermesinin yanı sıra karanfil, doğal bir antioksidan görevi gören öjenol adı verilen bir bileşen içerir. Bu bileşen özellikle karaciğer sağlığı için faydalıdır.
Mide ve bağırsakların rahatlamasına yardımcıdır. Karanfilin en önemli yararlarından birisi, vücutta zararlı bakterileri önleyici olmasıdır. Bağırsak, mide, ağız ve vücudun tüm yerlerinde bakterilerin ortaya çıkmasını engeller.
Doğal afrodizyaklardan en etkililerinden biri olan karanfili baharat olarak kullanabilirsiniz.
Karanfil, baharat olarak kullanıldığında yemeklere tat ve aroma vermek için küçük miktarlarda kullanılabilir. Tıbbi amaçlarla kullanılıyorsa, doktorun önerdiği şekilde ve dozlarda tüketilmelidir. Genel olarak, günlük 2-3 gram tüketimi önerilir.
Karanfil çiğnemeye devam edilmesi halinde sigara bırakma sürecinde oldukça fazla yardımcı olur. Bakteri ile mücadele eden bir bitkidir. Mide ve bağırsakta gaz oluşumunu etkilenir.
İçeriğindeki iltihap önleyici bileşenler sayesinde ateş düşürücü özelliği de bulunur. Karanfil çayı, alternatif tıpta da bağışıklık sistemini güçlendirmek ve ateş düşürmek için kullanılmıştır. Bu çay anti-bakteriyel, mantar önleyici ve parazit önleyici özelliklere sahiptir.
Gün içinde içeceğiniz bu karanfil suyu hem vücut ısınızı yükseltip metabolizmanızı hızlandıracağı hem vücuttan toksinleri uzaklaştıracağı hem de ödem ve şişkinliklerden kurtaracağı için 7 günde, yani 1 haftada 3 kiloya kadar kilo vermeniz mümkün. Karanfilli suyun bilinen ciddi bir yan etkisi de bulunmuyor üstelik.
Karanfil tomurcuklarının kullanılması tercih edilmeli
Kurutulmuş “karanfil çiçek tomurcuklarının” miktarını abartmadan kullanılmasının erkeklerde cinsel güç üzerinde olumlu etki gösterirken, ”Karanfil yağı”nın sürekli ve yüksek miktarda kullanılması ters etki yapabilir.
Karanfilli su, kabuk tarçın ile birlikte hazırlandığında metabolizmanın hızlanmasına katkıda bulunur. Hazımsızlıktan kurtarıp kısa sürede daha fazla yağ yaktırarak daha kolay bir şekilde zayıflamanızı sağlar. Karanfil, stresi azaltan rahatlatıcı özelliğiyle doğal bir antidepresan görevi gören bitkilerden biridir.
-Birçok mikroba karşı antibakteriyel özellik taşıyor. -Akciğerde tümör oluşumunu engellemede ve hastalığı kontrol etmede yardımcı oluyor. -İçeriğindeki antioksidanlar karaciğeri koruyor. -İnsülin miktarını dengelemede yardımcı oluyor.
KARANFİL ÇAYI İLE RAHAT BİR UYKU UYUYUN
Yatmadan önce içeceğiniz bir bardak karanfil çayı uykuya daha rahat dalmanızı sağlar. Aynı zamanda karanfil koklamanın da uyku getirdiği söylenir. Yaklaşık 10 tane karanfili iyice döverek toz haline getirin ve üzerine sıcak su ekleyin. 10 dakika kadar demini almasını bekleyin.
Yemeklerde toz halinde iken baharat şeklinde kullanılabilmektedir. Çorbaya, etlere toz halinde iken köfteye konulabilmektedir. Bunların yanı sıra kek, meyve salatası, aşure, helva, baharatlı ekmek için de kullanımı sıkça tercih edilmektedir. Aynı zamanda karanfilin bazen çay olarak tüketilebildiği bilinmektedir.
Manganez, potasyum, demir, selenyum ve magnezyum gibi minerallerin yanı sıra, A vitamini ve beta-karoten içeren karanfilin faydalarını sıralayacak olursak; Kan dolaşımını düzenler. Kuvvetli bir antioksidandır.
Karanfil, çay gibi demlenip tatlandırılarak içildiğinde, hafızayı güçlendiriyor, zihni canlandırıp unutkanlığı geçirici etki gösteriyor. Karanfil çayı, kalp çarpıntısına da iyi geliyor. Karanfilin ayrıca, dişleri güçlendirici etkisi de vardır.
Erkeklerde cinsel gücü ve isteği artıran yiyecekler; bezelye, maydanoz, kekik, nane, fesleğen, tarçın, roka, Antep fıstığı, şalgam, yumurta, zencefil, kuşkonmaz, kereviz, enginar, ayçiçeği, hindi gibi yiyeceklerdir.
** Kadınların kendilerini en şehvetli hissettikleri gün, regl döneminin 6. Günü. Bu günden itibaren ilk bir hafta da kadınlarda cinsel isteğin zirve dönemi.
Erkeklerde cinselliği etkileyen bitkisel destekler arasında L-Arginin, L-Citrulline, Panax Ginseng, Çinko, Omega-3, Ginkgo Biloba gibi ürünler yer alıyor. Kadınlarda cinselliği etkileyen bitkisel desteklerde ise Evening Primrose Oil, menopozda Soya Lavonları, Black Cohosh gibi cinsel gücü artıran bitkiler yer alıyor.
- İshal ve kabızlık gibi rahatsızlıklar için yardımcı olur. - Özellikle halk arasında bilindiği gibi ağız kokusuna iyi gelir. - Daha zinde ve dinç şekilde günü geçirme imkanı verir. - Bakteri ve benzeri dış zararlıları öldürür.
Karanfil çayı sinüs enfeksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur. Sindirime iyi gelir. Bağırsak sisteminin daha hızlı ve iyi çalışmasına yardımcı olur. İltihap ve kabızlık sorunlarına iyi gelir.
Karanfil, en iyi bütün olarak kullanılır. Antibakteriyel, antiseptik, antelmintik, antiastım, antiinflamatuar, antioksidan, antiviral, antiparaziter ve antibiyotik özellikleri nedeniyle tıpta ve farmakolojide yaygın olarak kullanılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri