Her Ne Kadar Nasıl Yazılır? Her Ne Kadar Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Her, ne ve kadar kelimelerinden oluşan her ne kadar ifadesi, bir tamlamadır. Bu nedenle kelimenin ayrı yazılması gerekir.
Her kelimesiyle oluşturulan birleşik isimler bitişik, tamlamalar ise ayrı yazılır. Yukarıdaki kelimeler birer tamlamadır. Bu nedenle dil bilgisi kurallarına göre ayrı yazılmaları gerekir.
Her bir sözcüğü, ayrı ayrı hepsi ya da bunların tamamı gibi anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Kelimenin okunuşu yani konuşma dilinde kullanım şekli de tıpkı yazımı gibidir. Her bir kelimesini herbir şeklinde yazmak doğru olmaz. Çünkü bu sözcük her bir şeklinde yani ayrı olarak yazılmaktadır.
TDK'ya göre; ara vermeden, sürekli, daima, sık sık anlamına gelen her zaman kelimesi yine TDK'nın ortaya koymuş olduğu kurallar çerçevesinde ayrı şekilde yazılmaktadır. Kelimenin doğru yazımı 'her zaman' şeklindedir.
Türk Dil Kurumu'na göre 'her biri' ayrı olarak yazılır. Bu kelimenin cümle içerisinde kullanılmış doğru örneklerini burada bulabilirsiniz. Şu dünyada her birimiz alnımızın teriyle ekmeğimizi çıkarmak zorundayız. Bu sınıftaki her birinizi çok seviyorum.
İlgili 21 soru bulundu
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
"Her ikisi de" yazarken burada kullanılan -de bağlaç olduğundan dolayı ayrı yazılmaktadır. Daha iyi kavramak adına cümleler içerisinde kullanalım; -Çocukların her ikisi de çok çalışkan. -Bu ayakkabıların her ikisi de hoş.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
Dörtnala kelimesinin nasıl yazıldığı TDK tarafından gösteriliyor. Dörtnala kelimesi pek çok kişinin yazım hatası yaptığı kelimelerden biridir. TDK'ya göre dörtnala kelimesi her zaman bitişik yazılması gerekiyor.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Denizyolu Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu kapsamında bu kelime grubu ayrı olarak yazılmaktadır. Dil bilgisi açısından hata yapmamak için mutlaka bu şekilde ele alınması gerekir. Deniz taşıtlarının izlemek zorunda oldukları yol olarak taşımış olduğu anlam üzerinden kullanmak mümkün.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu kelime genellikle dağevi şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı dağ evi şeklinde olmalıdır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
HERGÜN MÜ, HER GÜN MÜ? TDK sitesinde sözlükten arama yaptığımızda hergün kelimesi sözlükte bulunmamaktadır. Her gün zarftır. TDK'dakelimenin doğru yazımı"her gün" şeklinde ayrı yazılır.
Baştan Başa Kelimesinin Doğru Yazımı
Bu kelimenin doğru şekilde yazımı ayrı olarak ele alınmalıdır. Yani 'baştan başa' şeklinde kullanılmalı ve değerlendirilmelidir.
Fildişi doğru yazılışı bitişik şekilde olmalıdır. Fildişi sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışı meydana gelir. Fildişi sözcüğünün doğru yazımı TDK'ye göre “fildişi” şeklinde ve bitişik olmalıdır.
Konuksever doğru yazılışı karıştırılabilen bir sözcüktür. Konuksever sözcüğü ayrı yazıldığı takdirde yazım yanlışına yol açar. "Konuksever bitişik mi yazılır?" sorusu için şu cevabı verebiliriz: Konuksever TDK'ye göre bitişik olarak “konuksever” şeklinde yazılmalıdır.
Hoş görü şeklinde yazıldığı görülen kelimenin doğru yazılışı çelişki oluşturur. Sözcüğün doğru yazılışı ise tdk ve diğer sözlüklerde hoşgörü şeklindedir.
Başyapıt kelimesinin nasıl yazılır şekliden sorulan sorunun yanıtı: Başyapıt şeklinde bitişik olarak yazılır. Baş yapıt şeklinde yazılması durumunda kelimenin yazılımında önemli bir hata yapılmış olur.
Bu önemli bilgilerden yola çıktığımızda önayak doğru yazılışı şu şekildedir: Önayak (doğru kullanım) Ön ayak (yanlış kullanım)
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır.
— Yukarıdakiler dışında “baş” sözcüğü ayrı yazılır. Örnekler: başa baş baş ağrısı
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri