Kaynamış su, limon ve kabuk tarçından yararlanarak kızartma kokularını yok edin. Yaklaşık 2 bardak suyu tencerede kaynatıp altını kapadıktan sonra, içine 1 limon ve 1-2 adet kabuk (çubuk) tarçın koyun ve bu karışımı tencerenin ağzı açık şekilde bekletin. Kızartma kokularının yok olduğunu göreceksiniz.
Bir cezve içine 1 adet limonu dilimleyin ve üzerini geçecek kadar su ekleyin. Sonrasında bu suyu kaynatın. Su kaynadığı esnada limonun ferah kokusu etrafa yayılmaya başlayacaktır. İsterseniz bu suyu kullanarak, tezgah ya da fayansları da silerek odanın tamamından yanık kokusunu arındırabilirsiniz.
Peki, mutfağımıza ve evimize sinen kızartma kokusu nasıl giderilir? İşte, işinizi kolaylaştıracak yöntemler... Kızartma yaptıktan sonra bir yemek kaşığı kahveyi bir cezvede kavurun. Bu esnada yayılan koku mutfaktaki ve diğer odalardaki kokuları yok edebilir.
Etkili yöntemlerden biri de sirke ve limonlu su kaynatmak. Yemekten sonra sinmiş olan kokuyu yok etmekiçin bir cezveye 1 bardak su, bir miktar elma sirkesi ve bir adet limonu sıkarak kısık ateşte kaynatın. Bu yöntem ile eve sinmiş kokular tamamen yok olacaktır.
Çamaşırlarınızı makineye doldurduktan sonra deterjan haznesine yarım bardak sirke ekleyin. Başka bir yöntemle; çamaşırlarınızı yıkamadan sirke ve sudan oluşan bir karışım hazırlayın. Kötü koktuğunu düşündüğünüz çamaşırlarınızı yarım saate yakın bir süre bu karışım içerisinde bekletin.
İlgili 23 soru bulundu
Hem beyazlatıcı hem de koku giderici özelliği olan karbonatı birçok yerde kullanmak mümkün. Limon ile karıştırıldığında ekstra bir temizlik gücüne sahip olan karbonat, lavabo ve tuvaletlerde oluşabilecek kötü kokulardan korunmanın bir yöntemidir.
Kıyafetinizden bir türlü çıkmayan ter, rutubet, kızartma kokusu ile başa çıkabilmeniz için size tüm kötü kokulara inat, mis kokulu bir önerimiz var; karşınızda portakal kabuğu! Bir portakalı soyup kabuğunu 2 litre kadar su ile kaynatın. Daha sonra kıyafeti bu su içerisinde 5 dakika kadar bekletin.
Karbonat-limon suyu karışımı
1 su bardağı kadar ısınmış limon suyunun içine 1 su bardağı kabartma tozu ekleyin ve iyice karıştırın. Köpük haline gelince lavabodan aşağı dökün ve 10 dakika bu şekilde bekletin. Ardından ılık su ile lavaboyu temizleyin. Bu karışım biriken yağları temizleyecektir.
Koku Duyusu
Sağ ve sol burun boşluğu içerisinde yerleşmiş olan koku koku alanlarının her birinde hava içerisindeki koku molekülleri burunda bulunan koku alanına ulaştıktan sonra, bu bölgedeki epitel içerisinde çözünür ve "Koku Reseptör Hücresi" ile etkileşime girer.
Derideki kokulu (apokrin) ter bezlerinin çoğu kasıkta, koltuk altlarında ve meme uçlarının çevresinde bulunur. Apokrin bezleri temel olarak vücut kokusundan sorumludur, çünkü ürettikleri ter protein bakımından yüksektir ve bakteriler tarafından kolayca parçalanabilir. Bu parçalanma sonucu da “vücut kokusu” oluşur.
Deriye ıslak uygulandığında, gün boyu çalışan tuz görünmez bir koruyucu tabaka bırakarak bakterilerin neden olduğu ter kokusunu önler ve cildinizin gözeneklerini tıkamadan taze ve temiz kalmasını sağlar.
1- Vanilya Kavurmak:
Vanilya kullanarak bu kötü kokulardan kurtulmak mümkün. Nasıl mı? Bir paket vanilyayı bir tava içerisine koyup kısık ateşte kavurun,vanilya kavruldukça mis gibi vanilya kokusunu etrafa yayılacaktır.
Mutfak lavabosu evin en kirli yerlerinden biridir. Yiyecek parçaları lavabo borusuna sıkışır ve hoş olmayan bir kokunun yükselmesine neden olur. Bu konunun nedeni çürümüş yumurta, küflenmiş yemek artıkları, yağ birikintisi olabilir. Lavabodaki bu kötü kokuyla mücadele etmenin birkaç yolu vardır.
Mutfaklarda sık sık kullanılan sirke ve limon, kızartma kokusunu giderme konusunda da oldukça başarılıdır. Tencerenin içerisine bir bardak su, yarım limon suyu ve yarım çay bardağı sirke koyarak kaynatın. Bu yöntemi hem kızartma esnasında, hem de kızartma işleminden hemen sonra uygulayabilirsiniz.
Bir miktar karbonatı, yanmış yağların bulunduğu tava ya da tencereye bol miktarda serpin. Yağlı alanın her yerini kaplayacak şekilde su ekleyin. Tava ya da tencereyi bir gün boyunca bekletin. Ertesi gün bulaşık süngeri ile yıkayarak mevcut karbonatı arındırın.
Kötü kokudan şikâyet ettiğiniz fırının içerisini, nemli bir bez üzerine döktüğünüz bir miktar karbonat ile silin. Daha sonra, temizlediğiniz fırının içerisinde bir fincan dolusu karbonatı beklemeye bırakın. Kısa sürede karbonat, tüm kötü kokuyu emecektir.
Buna rağmen yine de kötü kokular oluşuyorsa koku giderici tabletler, en büyük yardımcımız. Ayrıca klozet ve lavabolara yarım bardak karbonat veya limon suyu dökmek, sonra bol suyla durulamak kötü kokuların emilmesini sağlayacaktır. Aynı işlemi beyaz sirkeyle de yapabilirsiniz.
Bir tencereye veya tavaya su koyup kaynatabilirsiniz. Ardından içine portakal, muz ya da elma kabuğu koyabilirsiniz. Eğer varsa evinizde lavanta gibi hoş kokan bitkiler de olabilir. Hazırladığınız bu karışımı evin içinde gezdirirseniz evinizdeki kötü kokunun gittiğini ve ferah bir koku olduğunu göreceksiniz.
Bugün kullanılan en genel sınıflamaya göre kokuları 7 temel kokuya göre sınıflandırmaktayız. Bu kokular keskin, çürük, nane, misk, çiçek , kafur , eter olarak adlandırılmaktadır.
Naftalin koku giderici tablet pisuvar ve lavabolardaki havayı temizlemeye yardımcı olur. Kötü kokuları kontrol altına alarak ortadan kaybolmasını sağlar. Bakteri oluşumunu önler ve size sağlıklı bir ortam sağlar. Düzenli kullanımı kireç oluşumunu da önlemektedir.
Uzun süreli kullanım olmaması durumunda giderlerdeki es dediğimiz U şeklindeki deve boynu kısmında kalan kokunun geçişini önleyen su, özellikle sıcak havalarda zamanla buharlaşır. Su olmadığı için de koku bu yolu kullanarak eve yayılır. Eve döndüğünüzde bu kokuyla karşılaşırsınız.
Kaynamış su, limon ve kabuk tarçından yararlanarak kızartma kokularını yok edin. Yaklaşık 2 bardak suyu tencerede kaynatıp altını kapadıktan sonra, içine 1 limon ve 1-2 adet kabuk (çubuk) tarçın koyun ve bu karışımı tencerenin ağzı açık şekilde bekletin. Kızartma kokularının yok olduğunu göreceksiniz.
Yağ lekesinin üzerine karbonat dökün ve ıslak diş fırçası yardımıyla nazikçe ovalayın. Eğer yağ lekesi salçalıysa, bulaşık deterjanı ve karbonatı karıştırarak lekenin üzerine uygulayabilirsiniz. Ayrıca küçük parçalı kıyafetleri, karbonatlı su karışımının içinde bekleterek de lekenin çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Hem banyo ve tuvaletlerdeki genel sağlık, hem de kötü kokuyu yok etmek için birkaç doğal yöntem kullanabilirsiniz. Islak havlu kokusu, özellikle havluyu bir iki kez kullanımda ortaya çıkan nem nedeniyle bakteri ve virüslerin üremesi sebebiyle oluşuyor.
Sadece yıkanan çamaşırların güzel kokması için değil, farklı etkileriyle başka amaçlarla da kullanılır. Tercih edilen spreyler, kıyafetler ya da yıkanan diğer eşyalar üzerindeki lekelerin yayılmasını engeller, kıyafetlerin şeklini koruyarak kırışmasını önler, kumaş dokusunu ve renklerini korur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri