Araba yağ yakması egzoz dumanının mavi renk oluşundan anlaşılabilir. Dumanın mavi renkte olmasının nedeni, yağın yanmasından dolayı meydana gelse de bazı araçlarda kullanılan sentetik yağ, egzozdan çıkan dumanın belirgin olmamasına yol açabilir. Bu durumda yağın yandığı, açığa çıkan kokudan anlaşılabilir.
Eğer egzozdan mavi veya gri renkli bir dumanın çıktığını fark ederseniz motorda yağ yakımı var demektir. Motorun yağ yaktığını anlayabileceğiniz bir diğer ip ucu ise, motor üflemesi olarak bilinen ve motor kapağı açıldığında hava üfleme durumudur.
Kontak kapalıyken yağ çubuğu ile yağ seviyesi ölçülmelidir. Her yağ çubuğunda ideal seviyeyi belirten bir işaret vardır. Eğer çubuktaki yağ izleri bu işaretin altında kalıyorsa motorun yağı eksiliyor demektir. Bu da motor yağ yakıyor anlamına gelir.
sorusunun cevabı olumludur. Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir.
Araç neden yağ yakar sorusunun anlamı, araçta yağın sürekli eksilmesini ve motor yağının azalmasını ifade etmektedir. Bazen contalar aşırı ısıya maruz motor yağında sızıntılar meydana gelir. Yağ sızıntıları, yağın motorun dışına çıkmasına neden olur. Yağ daha sonra motorun diğer bölgelerine de yayılır.
İlgili 32 soru bulundu
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Motorun yağ yakmasına sebep olan aşınmış parçaların sökülerek tespit edilmesi ve söz konusu parçaların yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor. Yağ yakma problemi için dışarıdan herhangi bir çözüm uygulanamadığı için halk tabiriyle motor inmesi adı verilen işlemin yapılması kaçınılmaz oluyor.
Yağ yakımı engelleyebilmek için araç sıvıları kullanılabilir. Motorun hareketli olan parçaları üzerinde ince bir tabaka mevcut bulur. Ve bu tabaka sayesinde aşınmalar ya da sürtünmeler engellenebilir. Ayrıca motorun hararet yapmasını engellemek açısından da gereklidir.
Mavi duman çıkması
Egzozdan mavi duman çıkıyorsa bu motorun yağ yaktığı anlamına gelir. Bu durum genellikle pistonların, yağ segmanlarının ve supap lastiklerinin aşınmasından meydana gelmektedir. Turbo araçlarda ise yağ sızmalarından kaynaklanabilmektedir.
Uygulayacağınız bu sistemde idrar renginiz renksiz, soluk saman veya açık sarı arasında değişecektir. Bu hem sizin zayıflarken yeterli su içtiğinizi hem de karaciğer, safra kesesi ya da böbrekte herhangi bir rahatsızlığın oluşmadan sağlıklı kilo verdiğinizi de gösterecektir.
Hafif tempolu ve güç gerektirmeyen antrenmanlarda, yağ depoları daha fazla kullanılmaktadır. Hızlı ve tempolu yürüyüşlerde 100 kalori harcadıysanız, bunun %20'si yağlardan gitmektedir. Ancak aynı sürede orta ve ağır çalışma yapmanız durumunda, %50 oranında yağlardan yakarmış olacaksınız.
Gösterge panelindeki motor yağı ışığı yanarsa, aracınızın yağ basıncı düşük olabilir. Yağ basıncındaki bu düşüş, arızalı bir sensör, düşük yağ seviyesi veya yağ pompasıyla ilgili bir sorun gibi bir dizi şeyin işareti olabilir. Arabanız yağ lambasını yakıyorsa bu durum acilen ilgilenilmesi gereken bir konudur.
Yapılan araştırmalara göre depolanmış yağları yakmak en ideal zamanın sabahın erken saatleri aç karna yapılan spor olduğu söylenmekte. Glikojen depoların antreman sırasında azsa yağ yakımınız daha fazla olur. Sabah kahvaltı öncesi yapılan kardiyo egzersizi veya hiit antrenmanı yağ yakımını hızlandıracaktır.
Açlığın ikinci aşamasının birkaç hafta sürebileceğini ve bu süreçte ilk olarak yağların ana enerji kaynağı olarak kullanıldığını belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Özden Örkçü, “Kişinin karaciğeri, yağ asitlerini bir enerji kaynağı olarak kullanılabilecek keton cisimlerine metabolize eder.
Yağ yakımı tipik olarak yaklaşık 12 saatlik açlıktan sonra başlar ve 16 ila 24 saatlik açlıktan artar.
Genel olarak 100.000 km. den daha az kullanılmış bir aracın, yağ değişim aralıklarında en fazla 1/4 oranında yağ eksiltmesi normaldir.
Motor Sıcakken Yağ Değişimi Yapılır Mı? Motor sıcakken yağ değişimi için bir süre ılıması beklenmelidir. Ardından yağ karteri üzerindeki tıpa açılarak eski yağın geniş bir hazneye boşaltılması gerekecektir. Bu süreçte yağın tamamen akması beklenmelidir.
Sonuç; LPG'de çalışan sağlıklı, segmanı, gömleği, subabı, subap yuvası, contaları olması gereken standartlarda bir motor LPG'de ilave yağ eksiltmez. Eski, aşınmış, zamanla kaçak noktaları oluşmuş ve bu noktalar depositlerle tıkanmış araçlarda LPG'de kullanım sonucu yağ eksiltme görülebilir.
Bir aracın motor ömrü kaç km? Geçmişte 150.000 km seviyelerinde olan araç motor ömrü günümüzde benzinli araçlar için 300.000 kilometreyi aşarken dizel araçlar için de 500.000 kilometre seviyelerin görmekte. Öyle ki kimi dizel araç motorlarının 1 milyon kilometreyi devirdiği de görülmekte.
Motorun Bitik Olması ve Motorun Yağ Yakması
Ancak tamiri mümkündür.
Bitik Motor Ne Kadar Gider? Uzmanlar, bitik motorlu bir arabanın kaç km daha gideceği hakkında görüş bildirmekten çekiniyor. Çünkü bunun net bir verisi yok. 10 kilometre de gidebilir 10 bin kilometre de yola devam edebilir.
Bu da motorun yağ yakmasıyla sonuçlanır. Motor yağ seviyesi azalınca yağlama yapılamayacağından, ilerleyen zamanlarda pistonların ve motordaki diğer hareketli parçaların aşınmasına neden olur.
Motor keçelerinin hasar görmesi, Motor segmanlarında, siboplarda veya pistonlarda meydana gelen herhangi bir aşınma, Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Geçmiş olsun motoru kim revize ettiyse yeniden baksın çok büyük miktarda yağ yakıyor motorunuz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri