11 aylık bebeklerin kahvaltılarını püre halinde hazırlayabilirsiniz. Pekmez, tereyağı, ceviz ezmesi, tuzsuz lor peynir, anne sütü kahvaltının temelini oluşturur. Bunun yanında muz, yumurta da mutlaka kahvaltılarında olması gerekenler arasındadır. Bunlara ek olarak bebekler için omlet türlerinden de yararlanılabilir.
Bebeğiniz 11 aylık oldu. Bu dönemde anne sütüne ek olarak alması gereken ek gıda miktarı günlük 3 bebek kavanozu kadardır.
9-11 aylık bir bebeğe bu dönemde anne sütüne ek olarak 3 ana öğün ve 1-2 ara öğün verilmelidir. Bebek öğün aralarında ve sonrasında her istediğinde emzirilmeye devam edilmelidir. Bebeğinize bir öğünde vereceğiniz toplam ek besin miktarı 1-1,5 çay bardağı (125-190 ml) kadar olmalıdır.
11 aylık bebeğin günlük menüsünde anne sütü, sebze çorbası, makarna, et, yoğurt, sebze yemekleri ve meyve gibi besinler olabilir. Çilek, bakla, patlıcan, bal gibi besinlerin alerji riski olduğu için henüz verilmemelidir.
9-12 aylık bebeğin 3 ana öğün ve 1-3 ara öğün olmak üzere, günde yaklaşık 4-6 kez ve yaklaşık 3-3.5 saatte bir beslenebilir. Bebeğin 1 yaşına geldiğinde ise öğünleri dengesizleşip değişebilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Bebeklerin 20 süt dişinin genellikle 4-11. aylarda başlayıp 24-30 aylarda biten bir süreç olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, “Ancak ilk diş yaşı 3-4 ay kadar erken olabildiği gibi 15 aylıkken ilk dişini çıkaran bebekler de vardır.
9-10-11-12 Ay Bebek Beslenmesi. 9, 10, 11, 12 Aylik bebekler icin beslenme icin pilav, makarna, kıymalı etli sebze yemekleri, kıymalı dolmalar, kaşıkla ezilerek çocuğa yedirilebilir.
6-7-8-9 Ay Bebek Beslenmesi
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Mango, erik, elma, armut, şeftali, kavun, çekirdeksiz karpuz, muz veya diğer çok olgun soyulmuş ve çekirdeksiz küçük meyve parçaları İyi pişirilmiş makarna, küçük parçalar halinde kesilmiş olmalı Çok küçük yumuşak peynir parçaları Doğranmış haşlanmış yumurta.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
Gündüz uykusu azalıp, gece uykusunuz aralıksızlaştığı bir döneme girilir. 11. ayda bebekler sizleri anlayıp, dediklerinize göre hareket etseler de konuşamazlar. Ancak, 1-2 kelime söyleyebilirler.
Yaşına girmeye kısa bir zaman kala 11 aylık bebek kaç kilo olmalıdır? 11 aylık kız bebek kilosu ortalama 8.7, erkek bebek kilosu 9.4 kg'dır. 11 aylık bebek boyu ise erkeklerde ortalama 74.5 cm, kızlarda 72.8 cm'dir.
6-12 aylık bebeklerde muz püre olarak verilebilir iken dikkatli ve doğru miktarda tüketmek en idealidir. Çünkü fazla miktarda yenen muz ne yazık ki kabızlık gibi sorunlara yol açabiliyor. Muz tüketim ölçüsü hafta en fazla 1 veya 2 dir.
Ama bebeğiniz 6. aydan itibaren yavaş yavaş katı gıdalarla tanışmaya başladı ve bebekler için en önemli besin kaynaklarından birisi de tabi ki yumurta. Ancak yumurtanın beyazı alerjen olduğu için 1 yaşına kadar doktorlar tarafından önerilmemektedir. Tabi ki bu durum bebeğinize nefis bir omlet hazırlamanıza engel değil.
Bebeklerde salça tüketimi oldukça dikkatli olunması gereken bir konudur. Bebeklerin ilk ek gıdaları kesinlikle salça içermemelidir. Bildiğiniz üzere 1 yaşına kadar bebeklere tuz ve şeker kesinlikle yasaktır. Bu nedenden dolayı bebeklere normal salçalar verilmez, çünkü içeriğinde ilave tuzlar bulunur.
Uzmanlar; dokuzuncu ayı geride bırakan bebeklerin aile sofrasına oturtulmasını ve doğal yöntemlerle pişirilmiş ev yemeklerinden yemesini tavsiye ediyor. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan; bebeklerin dokuzuncu aydan sonra kaşıkla kendi kendine yemesine fırsat tanınması gerektiğini söylüyor.
Ceviz kalp ve damar sağlığı bakımından önemli bir besindir. Bu nedenle bebeklerde ek gıda döneminde tüketilmesi gerekmektedir. Bebeklerde ceviz tüketimi 6 ay ile 36 ay arasında değişmektedir. Doktor kontrolü ile birlikte başlatılan ceviz ek gıdaya geçiş ile birlikte kullanılabilir.
What to Expect, ilk azı dişleri kesici dişlerden daha büyük olduğundan, bu diş çıkarma sürecinin bebeğiniz için daha rahatsız edici olabileceğini belirtmektedir. Azı dişleri diş etinden çıkarken, bebeğiniz normalde sakin olsa bile çok fazla huysuzlaşabilir.
Bir çocuk, anne babasının haberi bile olmadan diş çıkarabilir. Başka bir çocuk ise diş çıkarırken sinirlenebilir, ağlayabilir veya daha sık uyanabilir. Ebeveynler genellikle çocuklarının diş çıkarırken daha çok salya akıtmaya başladıklarını veya her şeyi ağızlarına sokmaya çalıştıklarını gözlemlemiştir.
Koyu yeşil kakalar, ıspanak ve ya bezelye gibi çeşitli yeşil renkli katı yiyeceklere de başlayan bebeklerde en yaygın olur. Bazı bebeklerde de diş çıkarma sırasında yaşanan kaka rengi yeşile dönebilir. Bir de enfeksiyon durumunda bebeğin kakasının yeşile dönmesi durumu vardır.
Akşam yemeklerine öğle yemeğini dengelemek adına sebze ağırlıklı bir öğüne karşılık 2 köfte ve yanında haşlanmış makarna hazırlanabilir. Öğle ile kendi içerisinde değişiklik gösterebilir. Her gün 1 çay bardağı kadar ev yapımı yoğurt, 1 küçük porsiyon taze meyve de günlük beslenme düzeninde yer almalıdır.
Kendisini beslemesine izin verin. Her gün pütür oranını artırın, gerektiği yerde yardımcı olun. Pütürlü mama yemek istemiyorsa meyve pürelerini çok ezmeden yedirmeyi deneyebilirsiniz. Özellikle şeftali, çilek kavun, karpuz gibi tatlı meyveleri yemek için can atacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri