Yağ asitlerinin oksijenle temasıyla zaman içinde gerçekleşen reaksiyona oksidasyon denir. Doymuş yağ asitlerine kıyasla Doymamış yağ asitleri kolaylıkla okside olabilirler. Özellikle çift bağın sayısının artması oksidasyonu kolaylaştırmaktadır. Metaller, ısı, ışık vb. oksidasyonu hızlandırmaktadır.
Bozulma ürünleri olarak hidrokarbonlar, alkoller, aldehitler, ketonlar, hidroksitler, peroksitler, oksi (hidroksi), keto (okso) ve epoksiasitler, siklik bileşikler, polimerizasyon ürünleri gibi hoş olmayan tat ve koku özelliklerine sahip, çoğunluğu düşük molekül ağırlıklı ve oksijen içeren bileşikler meydana ...
Yağın yapısı her zamankinden farklı görünüyorsa, renginde turuncuya çalan değişiklikler varsa, kapağı açtığınızda keskin bir koku geliyorsa ve tadında ciddi değişiklikler varsa, ayçiçeği yağı bozulmuş demektir.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Gözle görülür bir şekilde bitkisel yağların bozulduğu fark edilmez. Bu yüzden bitkisel yağları satın alırken alınan markanın bilindik olması ve üretim ve son kullanım tarihlerinin ambalajında yer alması önemlidir.
Ortalama bitkisel yağlar da saklama koşullarına uygun olarak bekletilme süresi maksimum 2 yıl fakat bu tüm bitkisel yağlar için geçerli bir süre değildir. Bitkisel yağ satın alırken mutlaka üretim ve son kullanma tarihlerine dikkat edin.
İlgili 27 soru bulundu
Açılmamış motor yağları güneş görmeyen ve rutubetsiz ortamlarda saklanmaları halinde üretim tarihinden itibaren 4 seneye kadar kullanılabilir.
Yağların Acılaşması Nedir? Yağların Acılaşması, özellikle doymamış yağ asitlerinin çevre sıcaklığı ve ışık yoğunluğunun etkisiyle okside olması ve hidroperoksitlerin oluşması daha sonra aldehit ve ketonlara parçalanması olayına denir.
Motor yağı bırakın motorda, metalle temas halinde 1.5 yıl beklemesini, kutusunun kapağındaki koruyucu jelatin açılıp o şekilde rafta beklese bile 1.5 yılda bozulur.
Soğuk pres yağlar; çörek otu, kanola, ayçiçeği, hindistancevizi, zeytin veya susam gibi yağlı tohumlardan ısı uygulanmadan elde edilir. Eğer ısı uygulanırsa, lezzet ve besin kalitesi bozulur.
Haftalarca oda sıcaklığında bekletilen yağlar acıyıp bozulacağından bunları saklamanın en iyi yolu buzdolabına koymaktır. Yumuşatmak için kullanmadan 30-60 dakika önce buzdolabından çıkarmanız yeterlidir. Oda sıcaklığında uzun süre saklandığında tüm yağlar bozulabilir.
Motor Yağı Değiştirilmezse Ne Olur? Motor yağı eskidikçe içeriği bozulur, yoğunluğu azalır ve kirlenir. Özelliğini kaybeden motor yağı, yüzeyde yeteri kadar tutunamayacağı için motoru iyi bir şekilde yağlayamaz ve motor bloğunu aşırı derecede ısıtır. Isıya bağlı olarak oluşan fazla nem, motor ömrünü kısaltır.
Cam kavanoza süzmüş olduğunuz kullanılmış yağı, dışarıda değil dolapta saklamanız gerekir. Çünkü ışık, yağda oksitlenmeye sebep olacağından besin zehirlenmelerini beraberinde getirebilir.
Kullandığınız yağın son kullanma tarihine dikkat edin. Yapısı bozulmuş yağlar, kızartma esnasında köpürmeye başlar. Köpürme normal olmayan bir durumdur. Eğer yağın kullanma tarihi hala devam ediyorsa; kızaran besinle ilgili birkaç problem olabilir.
Yağ asitlerinin oksijenle temasıyla zaman içinde gerçekleşen reaksiyona oksidasyon denir. Doymuş yağ asitlerine kıyasla Doymamış yağ asitleri kolaylıkla okside olabilirler. Özellikle çift bağın sayısının artması oksidasyonu kolaylaştırmaktadır. Metaller, ısı, ışık vb. oksidasyonu hızlandırmaktadır.
3. Yağ oksidasyonu : Yağların veya serbest yağ asitlerinin özellikle çok doymamış yağ asitlerinde meydana gelen oksidasyon, lipit kimyasında en önemli reakisoynlardan biridir. Yağ ve yağ içeren gıdalarda kalite düşmesini etkileyen en Önemli faktör oksidasyondur.
Yağların yapısındaki Hidrojenler karbonhidrat ve proteinlerdekinden fazladır. Peki neden yağlar 2. enerji kaynağı olarak kullanılmaktadır ? Çünkü yağların yıkımı karbonhidratlara göre daha zordur çünkü yağlar daha az oksijen içeririler.
Zeytinyağının belli bir raf ömrü bulunmaktadır. Genel olarak hasattan 2 yıl sonra kadar bir raf ömrü olduğunu söylemek mümkün. Bu konuda zeytinyağı bekledikçe tadı değişebilir ancak herhangi bir şekilde zehirleme yaratmaz.
Yağları mümkünse düşük sıcaklıkta ve hatta buzdolabında saklayın. Yağ sıcaklığını tutarlı tutun. (buzdolabının içine ve dışına hareket eden yağlar yalnızca bu sıcaklığa bağlı reaksiyonlarla oynayacaktır ve bundan kaçınılmalıdır.) Bu nedenle “serin, karanlık bir yer” tercihi en iyisi olacaktır.
Renk: Yağın sarı rengi değişmeye başladı veya siyah, kahverengi ya da yeşilimsi küf belirtileri varsa, Kıvam: Her zamankinden farklı, koyu veya daha akışkan bir kıvam almışsa, Tat: Yemeklerin veya salataların lezzetini bozacak şekilde kötü bir tat bırakıyorsa hemen çöpe atın.
Evet vardır. Normal şartlar altında ambalaja basılmış madeni yağ türevlerinin kullanım süresi 3 yıldır. Çok iyi şartlarda bakıldığında bu süre 5 seneye çıkartılabilir fakat 3 senenin geçilmemesi genel olarak tavsiye edilmektedir. Yağların üzerinde son kullanma tarihi yoktur, dolum tarihi vardır.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Nötralizasyon aşamasında, ham yağda olan serbest yağ asitleri sodyum hidroksit maharetiyle sabunlaştırılmakta ve uzaklaştırılmaktadır. Ayçiçek yağında oda sıcaklığında çözünmeyen waks molekülleri bulunur ve bu moleküller yağda çökerek bulanıklığa sebep olur.
Yağlarda hidroliz ya da oksidasyon sonucu oluşan değişimlere ransidite=acılaşma denir. oksidatif acılaşma, Hidroliz olayının neden olduğu acılaşmaya hidrolitik acılaşma denir.
Özellikler. Soğuk presleme yöntemiyle elde edilmiş ayçiçek yağı genel itibarıyla açık sarı renginde olur. Bunun yanında sıcak presleme yoluyla elde edilmişi ise kırmızımsı renkte olur. Preslemeden sonra uygulanan Ekstraksiyon ve arıtma işlemlerin uygulanmasıyla yağın rengi tekrar sarımsı ve açık bir rengi alır.
Kızartma yağının bozulmasını hızlandıran ana unsur yağın içinde bulunan mikro, kömürleşmiş ve yüzen parçacıklardır. Yağı esas bozan göz ile görünmeyen 10-25 mikron büyüklükte olan kömür parçalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri