Besinlerdeki yağlar üç çeşittir. Doymuş yağ asitleri, tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri içeren yağlar. Katı yağlarda doymuş yağlar, sıvı yağlarda doymamış yağlar fazladır. Diyetteki doymuş yağlar ve kolesterol kan kolesterol düzeyini arttırırlar.
Sağlıklı yağ içeren besinlere örnek olarak avokado, chia tohumu, bitter çikolata, yumurta, balık yağı, keten tohumu, tereyağı, ceviz, pikan cevizi, kırmız ceviz, kabak çekirdeği, fındık, fıstık, çam fıstığı, zeytinyağı, kanola yağı, hindistan cevizi yağı, tofu, fasulye, süt ve bazı peynir çeşitleri verilir.
Yağlar: Karbonhidratlar ile beraber aynı zamanda vücudumuza enerji verici kaynak olarak yağlar öne çıkar. Ancak eğer vücudumuz için karbonhidratlar yetersiz kalırsa yağlar kullanılır. Bu yüzden ihtiyaç fazlası olan yağlar derimizin altında vücudumuz tarafından depolanır.
Lipitler, doymuş ve doymamış yağlar olarak ayrılır. Doymamış yağlar, oda sıcaklığında sıvı hâlde bulunan lipitler; doymuş yağlar ise oda sıcaklığında katı hâlde bulunan lipitlerdir. Biyolojik önemi olan lipitler için yağ asitleri, nötr lipitler (trigliserit), fosfolipitler ve steroitler örnek gösterilebilir.
İlgili 28 soru bulundu
Memelilerde iki farklı tür yağ bulunur: Beyaz yağ dokusu ve kahverengi yağ dokusu. En yaygın tip olan beyaz yağ, açlık veya büyük çabalar için enerji deposu görevi görür ve organlar arasında yastıksı dokular oluşturur.
Yapılarına göre; 1- Yağ asidleri 2- Triaçilgliseroller (nötral yağlar) 3- Fosfatidler (Fosfolipidler) 4- Glikolipidler 5- İzopren türevi lipidler olmak üzere 5 gruba ayrılırlar. Büyük kısmı insan ve hayvan organizmasında hücresel yapı elamanı olarak, yağ açil esterleri şeklinde bulunur.
Doymuş yağlar genellikle hayvansal yağlar olarak bilinir. Margarin, tereyağı, iç yağlar, süt ve süt ürünleri, yumurta, palm yağı, Hindistan cevizi yağı ve kakao yağı doymuş yağların başında gelir. Doymuş yağların en zararlı hali ise trans yağ içeren besinler tüketilirse ortaya çıkar.
Yağ, oda sıcaklığında yüksek viskoziteye sahip, yüksek miktarda karbon ve hidrojen içeren, suyla karışmayan ancak diğer yağlarla kolayca karışabilen maddelerdir. Yağlar yiyecek, yakıt, boya, makine sanayii dâhil birçok değişik amaçla kullanılırlar.
Kanola yağı
Büyük oranda tekli doymamış yağlardan oluşur. Az sayıdaki bitkisel kökenli omega 3 kaynaklarından biridir. Diyetlerinde doymuş yağlar yerine kanola yağı kullananlarda LDL kolesterol seviyelerinin düştüğü ve kalp damar hastalığı risklerinin azaldığı görülmüştür.
Toplumda çoğunlukla sevilen ve yemeklere lezzet katan tereyağı, margarin, kuyruk yağı gibi yağ türleri doymuş yağlardır. Doymuş yağlar kandaki LDL (Kötü Huylu) kolesterol düzeyini yükseltmeleri sebebi ile kalp hastalığı riskini arttırır. Bu yüzden bu tür yağların sınırlandırılması gerekir.
Bitkisel yağ, bitkilerden elde edilen yağdır. Bitkisel yağlar yiyeceklerde ve yemek pişirmek amacıyla kullanılırlar. Bitkisel yağ üretiminde kullanılan en önemli bitkiler soya, palmiye yağı, kolza, kanola, zeytin ve ayçiçeği ile yer fıstığıdır (yer fıstığı yağı).
basit yağ ne demek? Gliserinlerin esterleşen ve hidroksil kökü sayısına göre monogliserit, digliserit ve trigliserit biçiminde olabilen yağ asitlerinin, gliserinle yaptıkları esterler.
Yağ kimyasal olarak trigliserit adıyla bilinip gliserin ve üç yağ asidinden oluşan bir esterdir.
7) Yağ Grubu: Her türlü hayvansal ve bitkisel yağlar, zeytin ve kuruyemişler(yağlı tohumlar) bu gruba dahil edilmişlerdir.
Yağlar; protein ve karbonhidratlara ek olarak yiyeceklerden alabildiğimiz makro besinlerden (yani vücudumuzun büyük miktarda ihtiyaç duyduğu besinler) birisidir.
Yağlar nerde bulunur: Kimyasal yapıları gliseritlerden oluşan nebati veya hayvani ürünlerin ortak adıdır. Genel olarak lipidler diye de isimlendirilirler. Yağlar, bitkilerin dokularında, meyve ve çekirdeklerinde, hayvanlarda ise, deri altında kalp ve böbrek gibi organların çevresinde, karaciğerde ve sütte bulunur.
Yağlar, vücudun ikinci sıradaki enerji kaynağıdır. Yağlar yakıldığında en çok enerji açığa çıkaran besin sınıfıdır. Yağlar fosfolipit, steroit ve trigliserit olmak üzere üç başlıkta incenir. Yağların bir özelliği de karbonhidratlara göre çok daha hafif olmaları ve iyi bir ısı yalıtımı sağlamalarıdır.
Santrifüjleme: Su ve yağ, yüksek hızda eğirme ile oluşturulan merkezkaç kuvveti ile ayrılır. Santrifüjler suyu yerçekimi ile çökeltmeye göre çok daha yüksek işlem hızlarında ayırabilir, ancak tüm serbest su ve parçacıkları gideremezler ve çalıştırılması ve bakımı pahalıdır.
Glisemik indeksi yüksek ve işlenmiş gıdalar vücutta hemen yağ olarak depolanır; Basit şeker içeren gıdalar ( hazır meyve suları, gazlı içecekler, kek, pasta, kurabiye vb), paketli yiyecekler ( şeker içeriği olan tüm paketli gıdalar, tahıl gevrekleri, granola, bisküvi, çikolata), rafine edilmiş tahıllar ( pirinç, ...
Vücutta yağlanma neden olur? Sağlıksız beslenme: Aşırı yağlı ve karbonhidrattan zengin gıdalar yenilmesi, alkol, şekerli içecekler, bisküvi, çikolata ve cips gibi abur cubur tüketimin fazla olması yağlanmayı artırıyor. Hareketsizlik: Hareketsiz bir yaşam tarzı, fazla kilo ve yağların başlıca nedenlerinden biri.
Vücutta yağlanma önemsenmelidir. Zira damarlar ve kalp başta olmak üzere karaciğer ve diğer organların çevresinde yağ birikmeye başlar. Damarlar ve iç organların çevresinde yağ birikmesi öncelikle kalp ve damar hastalıkları, diyabet hastalığı, hipertansiyon olmak üzere kanser ve başka hastalıklara da yol açabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri