Yağmuru zâhiren intâc eden esbâb, hayvanâtı düşünüp, onlara acıyıp, merhamet etmekten ne kadar uzak olduğu mâlûmdur. Demek, hayvanâtı halk eden ve rızıklarını taahhüd eden bir Hâlık-ı Rahîmin hikmetiyle imdada gönderiliyor. Hattâ, yağmura “rahmet” deniliyor.
Her şeyden önce, suyun hayatın devamı için gerekliliği göz önünde bulunursa, yağmurun yağması Allah'ın yeryüzündeki canlılara rahmet ettiğinin en büyük işaretidir ve her bir damla yağmur adeta rahmetin cisimleşmiş halidir.
Sorumuzun cevabı: Yağmura "Rahmet" denmesinin bir çok nedeni vardır. Gelin beraber inceleyelim :) Yağmur berekettir, toprağa can verir ve bu yüzden ona rahmet denir.
Yağmur bir doğa olayıdır. Mevsiminde dengeli yağan yağmur, doğayı bereketlendirir ve bu bereket, insanları mutlu kılar.
Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- yağmuru sever, onu ashâbına müjdeler ve Allah Teâlâ'nın nimetinin bereketleri değsin diye mübârek vücûdundan bazı yerleri açardı. "Bizler, Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem- ile birlikte iken, üzerimize yağmur yağdı.
İlgili 19 soru bulundu
Birisi; “Yağmur yağıyor” ifadesini tevhide zıt manası ile değil de örfi olarak, yani ağız alışkanlığı ile kullanıyorsa, bunda bir zarar olmaz. Yani burada esas olan niyet ve fikirdir. Bu ve buna benzer cümleleri her kullananı günah işlemekle itham etmek son derece yanlıştır.
Yağmurun yağmasından hoşlanan, mutlu olan. insanlara pluviofil denir. Pluviofiller; - Hayatı doya doya yaşamada bir adım öndedirler.
Yağmur seven insanlar olarak adlandırılan pluviofiller psikolojik olarak gri gök yüzünde daha çok mutlu olurlar. Yağmur yağdığında mutluluk hormonları devreye girer. Yağmuru seven insanlar yani plüvofiller yağmurdan sonra ortaya çıkan kokunun ve suyun derilerine çarptığında yarattığı hisse bayılırlar.
Bu benzersizlik, pluviofilleri farklı kılan şeylerdendir. Yaşlı ve genç pluviofiller, yağmurda arkadaşlıklarının tadını çıkarırlar. Herkes ondan kaçarken bile yağmurda yürümek ve üzerine dökülen yağmur suyunun hissini sever ve heyecan duyarlar.
Örneğin yağmurun yağmasıyla ilgili yasaların Allah tarafından programlanması kaderdir. Bu kadere uygun olarak zamanı gelince yağmurun yağması ise kazadır.
Aerosol denilen bu küçük parçacıklar “su tuzağı” adı verilen bir mekanizmayla denizlerden yükselen su buharını kendi çevrelerinde minik damlalar halinde toplayarak bulut damlalarını meydana getirirler. “... böylece bir bulut kaldırır da onu nasıl dilerse gökte yayıp dağıtır ve onu parça parça kılar...”
Yukarıdaki hadisi şerifte geçtiği şekliyle, yağmurun yağmasını bulutlara, atmosferik olaylara, tabiata veya başka sebeplere bağlamak, bu işteki ilmi, iradeyi, kudreti sebeplere vermek yani onları ilah yerine koymaktır. Oysa Allah, sebeplerini, kanunlarını vs. kullanarak yağmuru yaratıp yağdırır.
Pluviofil: Yağmuru Çok Sevmek
Pluviofil, yağmurun yağmasından hoşlanan, yağmurlu havalarda mutlu olan ve yağmur yağdığında huzur bulan insanlar için kullanılan terimdir. Bu insanlar kapalı, özellikle yağmurlu havalarda çok mutlu olurlar.
Yağmurun yağması sonucu havada bulunan nem miktarı artar. Yağmur yağdığında buharlaşmadan dolayı bağıl nemi artıracaktır. Yağmurun düştüğü hava, su buharı ile tamamen doymamış olabilir. Ancak yağmur ne kadar uzun sürerse, sürekli olarak suyu çeken hava nedeniyle nem o kadar artar.
Heliofil, yani ingilizce adıyla heliophile, güneşli havaları seven, güneş olduğunda mutlu olan insanlar için kullanılan bir terimdir. Böyle güneşli, güneşin olduğu havalarda bu insanlar çok mutlu olur. Heliofil (heliophile) insanları yağmurlu, karlı gibi kapalı, gri gökyüzü olan havaları pek sevmezler.
Bunların genellikle insanlara depresif hissettirdiği düşünülür. Oysa tam tersi, kapalı havayı seven, yağmur yağmasını sevinçle karşılayanlar da var. Onlar 'pluviofil'ler... Yağmur yağdığında mutlu olan ve huzur bulanlar için kullanılan bir terim bu...
Kimi yerde yağmurlar birden bire yağar, bardaktan boşanırcasına yere düşer. Bunlara sağanak, selli yağmur, boran gibi adlar verilir. Bu türlü yağmurlar toprağa iyice işliyemeden akıp giderler.” (İzbırak, 331).
Yağmur güzeldir, kartpostal gibidir, her şey temizlenip arınacakmış gibi hissettirir; biraz romantiktir, biraz hüzündür... Yağmurluklarla, yağmur botlarıyla yapılar yürüyüştür; hele el ele tutuşacağın biri varsa daha da şahanedir.
Yağmur, bulutlardan su şeklinde yağan yağış biçimidir. Yağmur taneleri düşme esnasında kuru havadan geçerken bir kısmının veya tamamının buharlaşması sonucu bulut tabandan aşağı doğru sünüyormuş gibi görünür buna virga denilir.
Yaz yağmuru bulmaca cevabı kaydır.
Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır. Yağmur oluşumunu etkileyen iki farklı yoğuşma olayı bulunmaktadır.
Peygamber minbere çıkıp insanlara yağmur duası için çıkacakları günü bildirdi. Rasulullah (sav) güneşin kaşı görünmeye başlayınca çıktı ve minberin üzerine oturdu, tekbir getirdi ve Allah'a hamd etti.
Ka'b ibni Mâlik'den (Radıyallâhu anhü) rivayet edildiğine göre Rasûlüllâh (Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem) aynı konuda şöyle buyurmuştur: “Yağmurun yağmamasıyla karşı karşıya kaldığınızda, insanların zekât vermediklerini, Allâh'ın da hazine-i İlâhiyyesindeki rahmeti göndermediğini anlayınız.
Küçük çocuklara aşkım demekte de sakınca yoktur. Büyüklere gelince, bu ifade ancak karı-koca arasında kullanılabilir.
Yağmur sesiyle ya da beyaz gürültüyle (tüm frekansları içeren ve aynı güçte bir ses sinyali) elde ettiğimiz şey; bir tür kamuflaja sahip olmaktır. Beyne bir kontrol hissi yaratarak onu dış tehditlerin olmadığına, ortamda sakinlik olduğuna ikna etmek için kendisini tekrarlayan bir akustik model olarak ortaya çıkar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri