Kış lastikleri ise hava sıcaklığı ortalaması 7 derecenin altında olduğu durumlarda kullanılmalıdır. +7 derecenin yanına bir de yağış eklediğinizde, kış lastiği size büyük bir üstünlük sağlıyor. Ancak yağış olmadığı ve hava sıcaklığı 7 derece üzerine çıktığı zaman yaz lastiği kullanmanızı tavsiye ederiz.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
Yaz lastikleri ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa mesafede durmayı sağlamaktadır. Kış lastikleri ise karlı, buzlu ve yağmurlu zeminlerde standart lastiklere göre daha iyi fren mesafesi sağlamaktadır. Bu nedenle yağmurlu hava koşullarında kış lastiklerinin tercih edilmesi tavsiye edilmektedir.
Yaz lastikleri, sıcak ve ılıman havalarda etkili olduğu için yağmurda kayma durumu da buna paraleldir. Havanın durumuna göre yağmur kimi zaman buzlanma riski yaratabileceğinden kayma riskini doğurabilir bu durumlarda yaz lastiği kayabilir. Sıcak havalarda yağacak yağmurlar için ise aynı durum gözlenmez.
Yaz lastikleri ıslak ve kuru zeminlerde daha kısa mesafede durabilmeyi sağlar. Kış lastikleri ise karlı havalarda, buzlu ve yağmurlu kaygan zeminlerde standart lastiğe oranla çok daha iyi fren mesafesi sağlanmasından dolayı etkili olmaktadır.
İlgili 22 soru bulundu
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Buna rağmen, şunları göz önünde bulundurmak gerekir: Dört mevsim lastikler her zaman orta yolcudur. Örneğin, bu lastiklerle yakıt tüketimi normal yaz lastiklerinden daha fazladır. Bunun sebebi, daha yumuşak kauçuk karışımının lastik yüzeyindeki aşınmayı hızlandırmasıdır.
Yaz mevsiminde kış lastiği kullanmanın önerilmemesinin en önemli sebebi, kaza ihtimalini arttırmasıdır. Örneğin yaz aylarında kış lastiğinin çabuk ve daha çok ısınması nedeniyle fren mesafesi uzar. Ayrıca kış lastiklerinin yumuşak yanakları nedeniyle keskin virajlarda araçlar yana daha çok yatıp yoldan ayrılabilir.
Dört mevsim lastiği, bir yandan ıslak ve kuru zeminde kabul edilebilir bir performans sağlarken, bir yandan da karda iyi çekiş kabiliyeti sunar.
Karlı havalarda ve buzda sürüş için kesinlikle yaz lastikleri uygun değildir çünkü havanın 7°C'nin altına düşmesi durumunda yaz lastikleri kauçuk maddesi özelliğini yitirmeye başlar, sertleşir ve lastiklerin yola tutunma performansı azalır.
Islak zeminde sürüş hakimiyeti yüksek lastikler, kaygan yollarda daha kısa fren mesafesine ve yağmurda güvenli sürüş için elzem olan suda kızaklama direncine sahip oluyor. Lastik AB etiketi üzerinde yer alan ıslak yolda tutuş özelliği A, B, C, D, E, F ve G sınıfları ile temsil ediliyor.
Üretim bantlarında, lastiğin sert ve yumuşak kısımları için farklı standartlar uygulanmaktadır. Basitçe yumuşak lastik daha iyi yol tutuş ve kavrama performansına sahiptir, sert lastik ise daha fazla kullanım ve daha iyi yakıt tasarrufu performansına sahiptir.
Yol tutuş açısından geniş taban yazın daha avantajlı iken kışın tam tersi durum meydana gelir. Bu yüzden kış lastiklerinin dar taban , yaz lastiklerinin ise geniş taban olması yol tutuşunu arttırır, fren mesafesini azaltır.
Kış Lastiği Ne Zaman Takılır? Kış lastiğinin 1 Kasım ile 1 Nisan tarihleri arasında takılması zorunludur. Fakat zorunlu kış lastiği uygulaması sadece yolcu ve yük taşımacılığı yapan araçlar için geçerlidir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Yaz lastiklerinin aksine 4 mevsim lastikler kışın güvenle kullanılabilir, bu da fiyatlarına yansıyan bir faktördür.
Yaz lastikleri, kuru ve ıslak yol koşullarında, dört mevsim lastik tiplerine göre çok daha iyi bir performans sergiler. 4 mevsim lastik çeşitleri, özellikle hava sıcaklıklarının sıfırın altına düştüğü bölgeler için tavsiye edilmez. Öte yandan yaz lastikleri, 7 derecenin üzerinde yüksek performans gösterirler.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Yaz lastikleri suda kızaklama riskini azaltan özelliklere sahip olsalar da, yağmurda dört mevsim lastiklerinden daha az performans gösterirler ve ıslak yolda kontrolü kaybetme olasılıkları daha yüksektir.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Bir kış lastiğinin yuvarlanma direnci, aynı ebattaki bir yaz lastiğinden daha büyüktür. Bu nedenle, yaz aylarında kış lastiği kullanmak daha fazla yakıt tüketir ve daha fazla CO2 emisyon miktarına sebep olur..
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri