“Madde 32: İlkokul birinci devre öğrencilerine evde yapılmak üzere ödev verilmemesi esastır. Ancak öğrencilerin yetişmelerini sağlamak amacı ile gerektiğinde bir saatten fazla zaman almayacak şekilde ev ödevi verilebilir.
Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, milyonlarca öğrenciyi ilgilendirecek bir açıklamada bulundu. Yılmaz, 'Bundan sonra hiçbir öğretmenimiz, öğrencisine ev ödevi vermeyecektir' ifadesini kullandı.
Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretimde Liselerde, yeni Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde eklenen performans ödevleri kaldırıldı. Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Sömestir tatilinde ödev verilmemesi konusunda bakanlıktan hem öğrencileri hem de velileri yakından ilgilendiren bir duyuru geldi. 81 ilin milli eğitim müdürlüklerine gönderilen genelgede öğrencilerin yarıyıl tatilini dinlenerek geçirebilmeleri için sömestir tatilinde ödev verilmemesi istendi.
Bu yolla öğrencilerde araştırma yapma, eleştirel düşünme becerileri ve yaratıcılıkları geliştirilebilir. Az sayıda ödev verilse bile ev ödevleri çocuğun iç denetim geliştirmesini ve akademik başarısını sağlar. Ev ödevleri öğrencilere okul dışı zamanda kendi öğrenme hızlarında ders çalışma imkânı sunar.
İlgili 33 soru bulundu
1095 yılında oldukça disiplinli bir öğretmen olan Roberto Nevilis ilk ev ödevi kavramını ortaya atmıştır. Venedik'te yaşayan Roberto Nevilis öğrencilerinin performanslarını beğenmiyordu. Okulun çocuklar açısından verimli olmadığına kanaat getirmeye başlamıştı.
Ödevlere not verilmesi de yararlı olmaktadır. Ödevler öğrencilerin çeşitli dilsel, zihinsel, sosyal, duygusal ve fiziksel becerileri geliştirmeleri, öğrenmeyi öğrenmeleri ve yaşam boyu sürdürmeleri için önemli etkinliklerdir.
Ödev, okulun aile ile bağını destekleyici ve güçlendirici etkisiyle eğitimde ailenin rolünü pekiştirir ve onlara okulda öğrenciye ne öğretildiği hakkında fikir verir. Ödev yapmak, öğrencinin hayat boyu öğrenme alışkanlığını edinmesine, kendi kendini kontrol etmesine ve sorumluluk duygusunun gelişmesine katkıda bulunur.
İlkokul birinci sınıftaki bir öğrenci için günde 10 dakikalık ödev süresi yeterli. İkinci sınıf için ise önerilen süre 20 dakika. Diğer sınıflar için de 30 ila 40 dakika maksimum yeterli.
Sömestre tatili hafta sonlarıyla birlikte 16 gün olacak ve ikinci dönem 7 Şubat 2022 tarihinde başlayacak. İkinci ara tatil (İlkbahar ara tatili) 11-15 Nisan 2022 arasında verilecek. 18 Nisan 2022'de başlayacak ikinci dönem, 17 Haziran 2022 tarihinde tamamlanarak 11 haftalık yaz tatiline geçilecek.
KamuAjans.Com-Eğitimci Yazar Sedat DEGER idare mahkemesi kararına atıfta bulunarak ve kanunlara göre kaleme aldığı yazısında öğretmenlerin ders yükü sayısına göre günlerinin boşaltılmasını talep edebileceğini ifade etti.
Performans ödevi ve projeleri zamanında yapmayan öğrencinin durumu velisine bildirilecek. Veli de bunun gerekçesini beş gün içinde okul yönetimine ulaştıracak. Mazereti uygun görülenler daha sonra ödevlerini teslim edebilecek.
Yeni yayınlanan Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği'nin 50.maddesi gereğince öğrencilerin her bir dersten, dönemde bir tane performans çalışması/ödevi yapması zorunluluğu getirilmiştir. Performans çalışmaları/ödevleri e-okul sistemi üzerinde yer alan “Performans Not” u adı altında kayıt edilecektir.
İlgili MEB mevzuatında, ödev ile ilgili kısıtlama sadece resmi tatil günlerini kapsamaktadır. Ayrıca, ödev verilemez diye anlaşılmamalıdır. Öğrenciye ödev verilebilir ancak verilen ödev not vermek amacıyla kullanılamaz. Ödev vermek, eğitimin vazgeçilemez bir parçasıdır.
İlkokul 1 ve 2. sınıfta öğrenim gören öğrencilere ev ödevi verilmemesi gerektiği belirtilmektedir. Üst sınıflarda ise ev ödevine harcanan zamanın fazla olmamasına gerekli dikkatin gösterilmesi gerektiği ifade edilmiştir.
Kolye, yüzük, küpe, bilezik vb. aksesuar takmak, kumaş veya deri yelek, Okul kıyafetinde öngörülen dışında hırka ve kazak vb. giyilmesi yasaktır. Hiçbir şekilde yüksek tabanlı, topuklu ayakkabı ve sandalet giyilmemelidir. Kız öğrenciler makyaj yapamaz, saçlarını boyatamaz ve oje kullanamazlar.
Öğretmenlerin bir bölümü ev ödevini günlük öğrenme sürecinin ayrılmaz bir parçası olarak görür ve düzenli olarak ev ödevi verirler. Onlara göre ödev, öğrencinin konuyu kendi öğrenme hızına uygun bir şekilde yeniden gözden geçirmesini, eksiklerini fark etmesini ve konuyu daha iyi anlamasını sağlayan bir araçtır.
Bu saatler; ilkokul birinci sınıf için 26 saat zorunlu ders, 4 saat serbest etkinlik, ikinci ve üçüncü sınıflar için 28 saat zorunlu ders, 2 saat serbest etkinlik ve dördüncü sınıflar içinde 30 saat zorunlu ders şeklinde dağılmaktadır (İlköğretim Kurumları Haftalık Ders Çizelgesi, Ttkb, 11.06.2018).
Ev ödevi verilmesinin doğru olduğunu fakat temel noktalara dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Turgut şu hususlara dikkat çekti: “Ev ödevleri uyarıcı, yaratıcılığı geliştirici olmalı ve öğrencinin bireysel farklılıklarını göz önüne almalıdır. Çocuğu ve ebeveyni bıktırıcı nitelikte olmaması gerekir.
Ödevler bizim o gün yaptıklarımızı tekrar etmemiz içindir . Ödevlerimizi yapmadığımızda da o gün yaptıklarımızı tekrar edemeyiz. O dersde birçok konudan mahrum kalırız . Bu da konuları anlamamızda zorluk çekmemizi sağlar .
Araştırmalara göre ödevlerin uzunluğu ve sayısından çok niteliği önemli. Ödevin nitelikli yapılması için ilkokul düzeyinde her gün 5 dakikalık ödev verilmeli. Süresi 6 -7 yaşına kadar en fazla yarım saat olmalı. Öğrencilerin ilgilerine ve becerilerine göre ödevleri seçmeleri sağlanmalı.
Ödevler çocuklarımızın bilişsel seviyesine uygun olmaz ise çocuklar ödev yapmaktan keyif alamayabilir. Bu yüzden de ödevi yapmak istemezler. Eğitimcilerin ödevin zorluk derecesini ayarlarken öğrencinin hafif zorlanarak yapabileceği bir düzeyde ayarlaması çok önemlidir. Ödevin çocuğun akademik seviyesinin altında olması
Ev ödevi, ilk olarak 1905 yılında Roberto Nevilis isimli İtalyan bir öğretmen tarafından, öğrencileri cezalandırmak için kullanılmış.
Yeni öğrenilecek konuya hazırlık amacıyla kullanılan tekniktir. Pekiştirme, alıştırma yapma etkinliğidir.
PROJE ÖDEVİ
Proje Öğrencilerin grup halinde veya bireysel olarak istedikleri bir alan veya konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, görüş geliştirme, yeni bilgilere ulaşma, özgün düşünce üretme ve çıkarımlarda bulunmaları amacıyla ders öğretmeni rehberliğinde yapacakları çalışmalarıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri