Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir. Bu işlemler yapıldıktan sonra araçta yakalama kalkar.
Peki ya araç üzerindeki haciz ne zaman düşer? Araç taşınır bir mal olduğu için alacaklı 6 ay içerisinde icra dosyasında herhangi bir talepte bulunmazsa dosya düşer. Bu durumda araç haczinin kalkması için talepte bulunmak gerekir.
Çekilen Araç Sorgulama İçin İlk Yol SMS
Farklı sebeplerle polis tarafından çekilen araçlar uzun süredir SMS üzerinden kontrol edilebiliyor. SMS yoluyla bilgi almak isteyenler PARK (boşluk) ARAÇ PLAKASI yazarak 1550 üzerinden bilgi alabiliyor.
İİK. Madde 106: “Alacaklı veya borçlu, hacizden itibaren bir yıl içinde haczolunan malın satışını isteyebilir.” hükmü gereğince borçlu da hacizli aracının cebren satılmasını isteyebilecektir. Yani haczedilen aracın cebri icra ile ihaleye çıkarılarak icra müdürlüğü eli ile satılmasını isteyebilecektir.
Muvakkaten veya ihtiyaten haczedilen malların satışı istenemez. Bu kuralın tek istisnası İİK 113'üncü maddedir. Alacaklı taşınır mala haciz koydurduktan sonra 6 aylık süre içerisinde satış istemelidir. Alacaklının satış istemesinden itibaren 2 aylık süre içerisinde satış işlemi yapılır.
İlgili 33 soru bulundu
İcra takibi borçlusu aracından haciz ve yakalama şerhini kaldırması için borcun tamamen ödenmesi gerekmektedir. Borcun ödenmesi üzerine alacaklı asil veya alacaklı vekili (avukat) borç ödendiğine dair icra dosyasına talepde bulunması gerekmektedir. Borç ödendikten sonrada dosya tahsil harcını ödenmesi gerekir.
Eğer araç üzerinde yakalama emri var ise araçların tespit edilmesiyle anında trafikten çekilme işlemleri yapılır. Bu bakımdan bu tür araçlar için yakalama kararı neden verildiyse ilgili durumun çözülmesi gerekir. Aksi halde araç ile trafiğe çıkılması mümkün olmayacaktır.
Yakalama kararı, e-devlette görünmez. Ancak, e-devlet şifresiyle girilen UYAP vatandaş portalında mahkeme dosyalarının içine girilerek yargılanan kişi hakkında yakalama kararı olup olmadığı görülebilir. Soruşturma aşamasındaki yakalama emri hiçbir surette e-devlet veya Uyap vatandaş üzerinde görülemez.
sayın meslektaşım; 155'i arayarak yakalaması olan bir araç ihbar etmek istediğinizi, plakayı ve adresi söylemek suretiyle bildirirseniz polis, mutlaka aracın bulunduğu yere gelerek ihbarın doğruluğunu teyit etmek durumdadır. Şayet ihbarınız doğru ise derhal aracın yediemin otoparkına çekilmesi sağlanacaktır.
Üzerinde herhangi bir yakalama kararı olan ve hacizli olduğu belirtilen araçların trafik çevirmelerinde bağlanması mümkün olmaktadır. Gelişen teknoloji sayesinde mobese kameraları ve plaka okuyucu kameralar sayesinde yakalama kararı olan araçlar her türlü bağlanmaktadır.
HACİZLİ ARABALAR DEVREDİLEBİLİR
Hacizli araba almanın önünde bir engel yok. Noterde satışı yapılırken aracın hacizli olduğu alıcıya söylenir ve kabul ederse satış işlemi gerçekleşir. Ancak bu noktadan sonra haciz işlemi devam ettirilir ve araç hakkında yakalama kararı çıkartılırsa büyük sorunlar ortaya çıkıyor.
Yakalama işlemine itiraz edilebilmesi mümkündür. Ceza Muhakemesi Kanunu m. 91/5'e göre, yakalama işlemine ilişkin savcılığın yazılı emrine karşı Sulh Ceza Hakimliğine itiraz edilebileceği düzenlenmiştir.
İcra takibi açıldıktan sonra icra dosyasının durumuna göre yakalama avansı, kıymet takdiri masrafları, satış işlemi masrafları gibi bir takım masraflar çıkmaktadır. İcra takibine ilişkin masraflar alacaklı tarafından yapılmakta olup bu masraflar borçlunun borcuna eklenmektedir.
YAKALANAN KİŞİNİN MAHKEMEYE GÖTÜRÜLME SÜRESİ VE SERBEST BIRAKILMASI. Hâkim veya mahkeme tarafından verilen yakalama emri üzerine soruşturma veya kovuşturma evresinde yakalanan kişi, en geç yirmi dört saat içinde yetkili hâkim veya mahkeme önüne çıkarılır. (CMK m.94/1).
Son dönemde İçişleri Bakanlığının, hakkında yakalama kararı çıkan kişilerin tespiti ile ilgili yeni bir karar aldığı öğrenildi. Artık işlem yaptırmak amacıyla noterliklere giden hakkında yakalama kararı çıkan kişiler Emniyet Müdürlükleri tarafından tespit edilip yakalanabiliyor.
e-Haczin kaldırılmasının tek yolu borçları ödemektir. Borçların tamamı ödenmediği sürece e-Haciz kaldırılamaz. e-Haczi kaldırmak için borçlu tarafın vergi dairesine ya da banka şubesine ödeme yapması gerekir. Ödemeler tamamlandığında ilgili kuruma haczin kaldırılması için bir dilekçe verilir.
E-Devlet uygulamasına T.C. ve şifrenizle giriş yapınız. Ardından Gelir İdaresi Başkanlığı bağlı hizmetler bölümünden "Araçlara Uygulanan Elektronik Haciz Sorgulama (e-haciz Araç)" sayfasına ulaşınız. Burada sorgulama yaptıktan soran araçla ilgili e-haciz işlemleri görüntülenir.
Haciz kaydı icra memurunun yanlış işlemi sonucunda konulmuşsa, icra müdürlüğüne bu durumu anlatan bir dilekçe ile başvurarak araç üzerindeki haczin kaldırılmasını talep edebilir. İcra Dairesi talebi kabul ederse haciz kaldırılacaktır.
Aslına bakarsanız rehin işlemi, örneğin bir bankadan kredi çektiğinizde borç bitene kadar aracın satışına engel olmak amacıyla konulmaktadır. Bu açıdan baktığımızda da rehinli aracın hiçbir işleminde problem olmayacaktır. Aracınızı dilediğiniz şekilde muayene, sigorta ve kasko yaptırabilirsiniz.
Görüldüğü gibi eski usulde yeni sistemde olduğu gibi sadece banka görevlisiyle işlemler halledilerek rehin kaldırılamamaktadır. Hem noter onayı hem de Trafik Tescil Müdürlüğü'nün incelemesi gerekmektedir. Belgelerin doğruluğuna kanaat getirildiğinde taşıt üzerindeki rehin kaldırılacaktır.
Esas konu başlığımıza dönmemiz gerekir ise, bir gelir vergisi borcu dolayısıyla mükellefin sahibi olduğu motorlu araçlar üzerine konulan hacizler yeterli görülebilir. Ayrıca bu araca yakalama kararı alınarak yakalamalı haciz konulması ve bağlanması mükellef hukukunu zedeleyecektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri