Mutlak basınç sensörü arızalandığında ilk olarak aracın motoru etkilenir. Aracın ateşlemesinde gecikmeler yaşanabilir. Özellikle map sensörü arıza belirtileri sonrasında hava ve yakıt oranlarında farklılıklar gözlemlenir.
Aracı kullanırken ya da araç park halindeyken sensör arızasını gösteren uyarı ışığı yanabilir. Bu nedenle yakıt filtresinde meydana gelen sensör arızasını kolay bir şekilde tespit etmek mümkün değildir. Yakıt filtresinin yerine doğru şekilde oturmadığı durumlarda ikaz ışığı yanmadan önce motordan ses gelebilir.
Yakıt basınç sensörü, yüksek basınç rampasındaki (yakıt rampası) basınçla ilgili bilgileri ECU'ya iletir. Yüksek basınç rampası, enjektörler için yakıtı hazırlar (daha yüksek bir basınçta tutar). Rampadaki basınç düştüğünde sensör ECU'ya haber verir ve basınç yüksek basınç pompası ile ayarlanır.
Arızalı bir turbo basınç sensörü aşağıdaki belirtilere neden olabilir: zayıf hızlanma, turboşarjda garip titreşimler ve sesler, düşük genel motor gücü, egzoz borusu dumanı, arızalı bujiler, alışılmadık derecede yüksek motor sıcaklığı.
Bu ikaz sürücülere lastik basınçlardan bir anormallik olduğunu gösterir. TPMS sensörleri araç ortalama 30 km hızda iken sistemi kontrol eder ve sisteme iletir. Eğer sistemdeki basınç çok düşük ise aracın gösterge tablosunda bir uyarı lambası yanar. Bu ikazın ardından aracınızı servise götürmeniz gerekmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Krank sensörü bozulursa, aracın yakıt ve ateşleme sistemi de düzgün şekilde çalışmaz. Krank sensöründe arıza olması, aracın seyir halinde ani şekilde stop etmesine neden olabilir. Krank sensörü etkili şekilde çalışmazsa aracın kaptör kısmı gerekli iletimi sağlayamaz.
Yakıt sisteminde yer alan Yakıt Basınç Kontrol Valfi, temelde yakıt pompasına giden gaz kelebeği görevi görür ve sistemden yalnızca gerekli miktarda yakıtın pompalanmasına izin vererek sistemdeki enerjiden tasarruf sağlar.
Lastik basınç göstergesi, aracın direksiyon kısmında yer alan göstergeler arasındadır. Lastik basınç göstergesi, basınç sensörünün durumu hakkında bilgi verir. Lastik basınç sensörü ise aracın lastiklerinin iç kısmına takılır. Lastiğin iç taban kısmına veya jant kapağına kelepçelenir.
Her lastiğin lastik basıncı sensörü genellikle supap gövdesinin tabanında, tekerlek tertibatının hemen içinde bulunur.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
MAP sensörü, tüm araba parçaları gibi, arızalanabilir. Bu durumda: Araçta rölanti düzensizlikleri görülür. Rölanti arızası gibi titremeler, ateşlemede gecikme, devir dalgalanması gözlenebilir.
Bu parçalar hasar aldığı veya aşındığı zaman motor sesi artışı, motor performans kaybı, düzensiz çalışma ve tekleme belirtileri görülebilir. Bunun sonucu olarak da, azalan pompa çalışma aralığı, yakıt yolu basıncı dalgalanmaları, yakıt basıncı kaybı ve kötü yakıt ayarlaması olabilir.
Motora gaz verdiğiniz esnada ekleme ya da boğulma gibi gaz almama sorunları meydana geliyorsa bu da pompa arızasının habercisidir. Aracınız olması gerektiği gibi hızlanmıyor ise veya gözle görülür bir biçimde performans kaybı mevcutsa pompa arızası olabilir.
Araçlarda bulunan benzin, mazot gibi yanıcı maddelerin seviyelerini ölçmek için kullanılır. Bu sensör sayesinde araç depolarında bulunan yakıt miktarını öğrenmiş oluruz.
Basınç sensörü, gaz veya sıvıların basıncını ölçer. Basınç, birim alana uygulanan kuvvetin büyüklüğüdür. Basınç sensörü genellikle bir transduser gibi çalışır. Basınca bağlı genellikle 4-20 mA büyüklüğünde bir fonksiyon sinyali oluşturur.
Map Sensörü Arıza Belirtileri
Mutlak basınç sensörü arızalandığında ilk olarak aracın motoru etkilenir. Aracın ateşlemesinde gecikmeler yaşanabilir. Özellikle map sensörü arıza belirtileri sonrasında hava ve yakıt oranlarında farklılıklar gözlemlenir.
Sıralı otogaz map sensörü arızasının en büyük belirtisi yüksek devirlerde benzinden gaza geçme veya hiç gaza geçmeme, aracın performansı düşer rolantisi bozulur. Son olarakta rolantide stop etme ve nadirende olsa aracın fazla yakması yanısıra motor arıza lambasının yanmasına sebep olur sebep olur.
Strain gauge pressure sensor olarak adlandırılan, bu tarz basınç sensörleri sayesinde maddelerin gerinim seviyelerini ölçmek mümkündür. Gerinim ölçer basınc sensörü, esnek olan diyaframlara uygulanmaktadır. Uygulanan kuvvet ile basıncın direnç seviyesinde değişim görülür.
Lastik basınç uyarı sensörü, lastik basıncındaki ani değişimleri haber vererek bir kazanın önlenmesine yardımcı olabilir. Aynı zamanda aracın her zaman tahmin edilebilir sürüş karakteri sürdürmesine katkı sağlar.
Map Sensörü Fişini Çekmek
Bazı araç kullanıcıları bu sensörün fişini çektiklerinde aracın performansında artış olduğunu belirtmektedir. Bu durum hakkında bilgilendirme yapmamız gerekirse, düşük rölantide çalışan araç eskiye göre daha iyi performans gösterebilir fakat yüksek rölantide performans problemi yaşanacaktır.
Her arabanın yakıt sisteminde, yakıtı motorunuz için sürekli olarak basınç altında tutan bir yakıt basınç regülatörü bulunur. Ya doğrudan bir uca tutturulmuş ya da çok kısa bir mesafede güvenlik duvarına monte edilmiş olan yakıt rayının yakınında bulunur.
Basınç normalden düşükse sebebi pompanın zayıf olması, yakıt hattında tıkanıklık, yakıt filtresi veya depoda pislik veya basınç regülatörü arızasından kaynaklanabilir. Ayrıca voltajın düşük olması normal basıncın oluşmasını etkileyebilir.
Depodaki (11) yakıt pompası, yakıtı yüksek basınç pompasının (04) düşük basınç sistemine gönderir. Düşük basınç sistemindeki yakıt basıncı normal işletim sırasında genellikle 0,5 bar ile 5 bar arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri