Yalan söylemek başlı başına bir aldatmadır. Eşlerin birbirlerinden gizledikleri sırlarının olması, söylenmesi gerekten bir şeyin saklanması da bir tür yalandır. Bazı durumlarda eşler karşılaşacakları tepkiden rahatsızlık duyacakları için yalan söyler ya da sır saklarlar.
Aldatma Türleri
Aldatma, fiziksel, duygusal, zihinsel olmak üzere üç farklı şekilde görülür. Fiziksel aldatma, bireylerin partnerleri dışında biriyle fiziksel temasta bulunması, cinsel birlikteliğe girmesidir. Duygusal aldatma ise bireylerin partnerleri dışında birine duygusal yakınlıkta bulunması, aşık olmasıdır.
“1- Pasif aldatma: Kişinin partneri dışında ikinci bir şahısla girmiş olduğu herhangi bir paylaşım veya hoşlantıdır. 2- Aktif aldatma: Genelde ilişki için karar alınması gereken bir durumdur. İkinci bir şahsa karşı cinsel, duygusal, fiziksel ve mekansal anlamda yakınlıktır.
Aldatma, genellikle ilişkideki çözülmemiş sorunlar ve bu nedenle yaşanan hayal kırıklığı için bir çıkış noktası olarak görülebilir. İnsanlar partnerleriyle bir yere varamadıklarını düşündüklerinde, mevcut partnerleriyle yaşadıkları sorunlardan ve çatışmadan kaçmak için aldatabilirler.
Patolojik yalancılık gibi bir rahatsızlık sonucu eşlerden biri sürekli yalan söylüyorsa, bu durumda bu rahatsızlığa sahip olan eşin bir psikoloğa başvurmaları ve uygun bir terapi yöntemiyle tedavi olmaları gerekir.
İlgili 24 soru bulundu
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi, eşine yalan söyleyen kadının ağır kusurlu bulunduğu bölge mahkemesi kararını onadı. İçtihat metni niteliğindeki kararla, eşe yalan söylemek boşanma sebebi sayıldı.
Bu hastalığa sahip olan bireyler mitoman veya patolojik yalancı olarak tanımlanmaktadır. Bazı kişiler karşısındaki kişinin duygularını incitmemek ve onu üzmemek için beyaz yalanlar söyleyebilir. Mitoman kişiler bu durumun aksine herhangi bir neden olmadan yalan söyleyebilir.
Aldatma eyleminin temelinde genellikle ilişkideki eksiklikler, duygusal tatminsizlikler veya iletişim problemleri yatmaktadır. Bu faktörler, aldatan kişinin dikkatini başka bir ilişkiye çekmesine neden olabilir. Ancak aldatma, sadece dışsal faktörlerle değil, aynı zamanda içsel dinamiklerle de ilişkilidir.
8-Sosyal Medya üzerinden mesajlaşmak zina mıdır? Sosyal medya üzerinden bir başkasıyla yazışmak, cinsellik içeren görüntüler paylaşmak, sexting yapmak eşi aldatmak olarak sayılsa da fiziki olarak cinsel birleşme gerçekleşmediğinden zina olarak kabul edilmeyecektir.
Aldatan taraf suçluluk, utanç, pişmanlık vb. duygular hissederken aldatılan taraf öfke, üzüntü, ihanet duygularını yaşayabilir. Kısaca aldatma psikolojisi aldatma nedenleri, kişinin duygusal ve bilişsel süreçlerini ve aldatma sonuçlarını anlamayı içerir.
Zinanın söz konusu olabilmesi için eşlerden birinin bir başkasıyla cinsel ilişkiye girmesi gerekmektedir. Sarılmak, öpmek zina sayılmaz ancak teşebbüs aşamasında kalan zinadan bahsedebilmek adına ispat kolaylığı sağlar.
- 20'li yaşlarının sonlarında, 30'lu yaşlarının başında, 4-5 yıldır evli olan kadınlarda aldatma vakaları sık görülüyor. Bu dönem kadınların orta yaş bunalımı olarak da adlandırılıyor.
Fiziksel sadakatsizlik boyutuna ulaşmayan ancak kendi içinde bir ihanet gibi hissettiren bu eylemlere 'mikro aldatma' deniyor.
Aldatma (zina) davasında tanık beyanları geçerlidir. Tanıkların birebir kendi gözleri ile gördüğü aldatmalar delil olur. Aldattığını itiraf eden birini duymak da tanık beyanı ile ispat araçlarındandır. Hakim tanıklara soru sorar ve boşanma davasında yalan beyan olup olmadığını anlar.
Sonda söyleyeceğimizi, baştan yazalım: Aldatmak, bir kişilik bozukluğudur ve genellikle partnerle ilgili değildir. Ama bu korkuyla yaşamak; sizi de, ilişkiyi de bitirir. Kuşku genellikle korku duygusundan beslenir. İnsanı sürekli olarak olumsuz düşüncelere yöneltir.
Allen: Hayır aldatma değildir.
Aldatılan eş bunu, mahkemede telefon kayıtları deliline dayanarak ispatlayabilir. Aldatan eşin telefon kayıtlarının celbinin mahkemeden talep edilmesi ile mahkeme ilgili operatöre müzekkere yazarak telefon kayıtlarını ister. Operatör, abonesine ait 5 yıl süreyle sakladığı telefon kayıtlarını mahkemeye verir.
yoluyla sesli, görüntülü ya da mesaj yoluyla görüşmesi halinde, yapılan görüşme güven sarsıcı nitelikte evli birisine yakışmayacak nitelikte ise ve bu mesajlar dava açan eş açısından katlanılmaz bir durum ise bu durumda boşanma sebebidir.
Yani bir insan sevmediği için aldatmaz sadece. Bazen kızar aldatır, bazen hırslanır aldatır, bazen başkasını beğenir de aldatır bazen de kendini kanıtlamak için aldatır. Yani karısına sevgi beslediğini söyleyip de aldatan erkek sayısı hiç de az değildir. Bu anlamda sevgi kavramı, aldatmak için bir ölçü olmamaktadır.
Bunun anlamı bir kere aldatan bir daha yapmayabilir. “Bir kere aldatırsa yine yapar” hem bilimsel araştırmalarla çelişen yanlış bir inanç, hem de yıkıcı aldatma davranışını tekrar ettiren bir koşullayıcı zararlı bir inançtır.
En yaygın aldatma psikolojisi unsurlarından biri, otorite ve kontrol problemleridir. Bazı insanları bir otorite figürünün altında olmak onları rahatsız edebilir. Böyle bir insanın partneri daha baskın ve otoriter ise kişi, güç ve kontrol sahibi olma hissini elde etmek ve durumu eşitlemek için aldatmayı seçebilir.
Gazete Habertürk`ün haberine göre; aldatma liginde birinci sırada mühendisler yer alıyor. 2 bin 865 kişi üzerinde yapılan ankete göre ise 30`lu yaşlarında, 5 yıldır evli ve 1 çocuğu olan kadınlar da eşlerine ihanet ettiklerini itiraf ediyor. Ankete göre en çok öğretmenler eşlerini aldatıyor.
Mamafih, bugün geniş halk kitleleri onun (sav) müminlere üç yerde/durumda (savaş, küsleri barıştırma ve eşler arası iletişim) sınırsız yalan söyle- me hakkı tanıdığını düşünmekte ve bunu rahatlıkla uygulayabilmektedir.
Bir insanın yalan söylediğini anlamanın en kolay yolu gözlerinin içerisine bakmaktadır. Çünkü gözler kalbin aynasıdır ve aslında içimizden geçirdiklerimizi yansıtır. Örneğin yalan söyleyen insanlar gözlerini karşısındakinden kaçırırlar. Hatta bir insan, yalan söylüyorsa, gözünü spesifik olarak sağ tarafa kaçırır.
Konuşurken size çok fazla bilgi veriyorsa bu yalan söylediğinin işareti olabilir. Yalancılar, çok fazla konuşmanın dürüstlük olarak algılanacağını düşünürler. Stresli olduğumuzda ağzımız kurur, konuşmakta güçlük çekeriz. Karşınızdaki dudaklarını ısırıyor, yalıyor ya da büzüyorsa yalan söylüyor olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri