Yalan beyanda bulunma suçu TCK 206'da düzenlenmiştir. Buna göre “Bir resmi belgeyi düzenleme yetkisi olan kamu görevlisine karşı yalan beyanda bulunan kişi hakkında üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası verilir.
Tanık dinlemeye yetkili olmayan kişi ya da kişiler önünde olaya dair gerçeğe aykırı olan beyanda bulunulması halinde suç teşkil etmeyecektir. Suçun faili ancak mahkeme huzurunda beyan verecek olan, olaya dair görgüsü olan tanıktır. Bu nedenle yalan tanıklık suçu özgü suçtur.
Yalan söylemek haramdır, ama savaşta düşmana karşı helâl, hatta yerine göre farz olur. Müminleri zarardan kurtarmak için, dini korumak, İslamiyet'in bir emrini yerine getirmek için olursa sevabdır. Fitneye sebep olan doğru ise günahtır.
“Yalan yere yemin” başlıklı 154'üncü madde ise; “(1) Her kim, mahkeme huzurunda veya yemin ettirmeye kanunen yetkili kılınmış olan bir merci önünde yemin altında yalan söylerse, bir yıldan az olmamak üzere hapis cezası ile cezalandırılır.
Resmi Bir Belgenin Düzenlenmesinde Yalan Beyanda Bulunma Suçu TCK 206. Madde 206–“ Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
İlgili 25 soru bulundu
Yalan Beyan Sicile İşler Mi? Yalan beyanda bulunma suçu (TCK) uyarınca hakkında cezaya hükmedilen kişilerin bu suç sicillerine işlenecektir. Burada resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçuna veya yalan tanıklık suçlarına sübut verildiyse bu suçlar kovuşturulacaktır.
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan söyleme suçunun cezası 3 aydan 2 yıla kadar hapis veya adli para cezasıdır. Görüldüğü üzere adli para cezası seçimlik ceza olarak verilmektedir.
Yalan Haber Yapmanın Cezası
Sırf halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle, ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni, genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır.
Yalan Tanıklık Suçunun Cezası
Yalan tanıklık suçunun temel halinin cezası; bir yıldan üç yıla kadar hapis cezasıdır. Üç yıldan fazla hapis cezasını gerektirir bir suçun soruşturması veya kovuşturmasına başlanılmışsa ve bu kapsamda yalan tanıklık yapan kişiye iki yıldan dört yıla hapis cezası verilir.
(2) Mahkeme huzurunda ya da yemin ettirerek tanık dinlemeye kanunen yetkili kişi veya kurul önünde gerçeğe aykırı olarak tanıklık yapan kimseye bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilir.
Yalan söyledikleri için, onlar için acı bir azap vardır” (Bakara 2/10) mealindeki ayette yalan, ikiyüzlü münafıkların bir özelliği olarak haber verilmektedir. Ayrıca bu ayette, yalan söyleyenlerin ahirette acı bir azap ile karşılaşacakları haber verilmektedir.
İslam'da yalan söylemenin hükmü... Yalan söylemek, kişiyi cehenneme sürükleyen vasıfların başta gelenlerinden biridir. Nitekim bir gün Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz: “–Yalan yemin ile bir Müslümanın hakkını alan kimseye Allah Cennet'i haram eder ve Cehennem'i farz kılar.” buyurmuştu.
Ya da ilişkiniz sırasında sizi üzmemek için başvurduğu zararsız yalanlar da affedilebilir. Öfke anındaki tepkiler: Bazı insanlar öfkelendiklerinde ağızlarından çıkanı kulakları duymaz. Bu bir kişilik özelliğidir ve kolay kolay değişemez. Onurunuzu zedelemeyecek şekilde söylenmiş sözler affedilebilir.
TCK m. 271: “İşlenmediğini bildiği bir suçu, yetkili makamlara işlenmiş gibi ihbar eden ya da işlenmeyen bir suçun delil veya emarelerini soruşturma yapılmasını sağlayacak biçimde uyduran kimseye üç yıla kadar hapis cezası verilir.”
Resmi belgenin düzenlenmesinde yalan beyan suçu TCK madde 206'da dü- zenlemiştir. Maddeye göre; “Bir resmi belgeyi düzenlemek yetkisine sahip olan kamu görevlisine yalan beyanda bulunan kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adli para cezası ile cezalandırılır.”
Şüpheli veya sanık kimliği dışındaki konularda doğru söylemek zorunda da değildir (CMK. m.147/1 (a)). Ancak tüm bu imkânlardan hareketle, şüpheli ya da sanığın yalan söyleme hakkından ve bu kavram genişletilerek “başkalarına asılsız suç isnat etme hakkından” söz edilemez.
Yalan tanıklık suçu, şikayete tabi suçlar arasında yer almadığından resen soruşturulur, bu nedenle herhangi bir şikayet süresi olmadığı gibi suçtan bireysel olarak mağdur olan kişi şikayetten vazgeçme hakkını kullansa bile kamu davası düşmez.
İstisnai durumlar haricinde tanıklık yapılması zorunludur. Tanıklık yapan kişilerin sicilinde bu konuda herhangi bir işlem yapılmaz. Ancak yalancı tanıklık ve şahitlik etmek ve bu durumun tespit edilmesi halinde bu durum sicile işleyecektir. Özetle yalancı şahitlik yapılmadığı takdirde tanıklığınız sicile işlemez.
TCK madde 272/1 kapmasında; hukuka aykırı bir fiil nedeniyle olan soruşturma kapsamında tanık dinlemeye yetkili kişi ya da kurul önünde gerçeğe aykırı beyanda bulunursa dört aydan bir yıla kadar hapis cezasına hükmolunur.
BTK Bilgi ve İhbar Merkezi'ne 120 Numaralı Telefon Kanalıyla Ulaşılabilmektedir.
Yalan Haberlere Karşı
Yayın gazete ya da televizyonda ise, süresi içinde düzeltme ve cevap hakkınız kapsamında ilgili kanala dilekçe verilmesi gerekmektedir. Haber devlet kanalında ise ayrı özel kanalda ise ayrı süreler mevcuttur.
Yalan habere hapis cezası
Teklifle, sosyal medyada, halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma, suç kapsamına alınacak. Sosyal medyada yalan haberi yayarak kamu düzenini ve barışını bozanlara bir yıldan 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. Bu suç, örgüt faaliyeti çerçevesinde olursa ceza yarı oranında artırılacak.
Beyanın gerçeğe aykırı olması unsuru, suçun en önemli unsurudur. Beyanın gerçeğe aykırı olması, beyanın gerçek durumu yansıtmaması demektir. Beyanda gizlenen veya yanlış beyan edilen bir malın varlığı, beyanın gerçeğe aykırı olduğunu gösterir.
Halka Hakaret ve Yalan Söylemek Suçtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri