Yalancı meyve, sözde meyve veya aksesuar meyve, etinin bir kısmının çiçek yumurtalığından değil, karpelin dışındaki bazı bitişik dokulardan elde edildiği meyvelerdir. Yalancı meyveler genellikle yarı açılmıştır.
2-Yalancı meyve: Çiçeğin diğer organlarının (çiçek tablası, çanak yaprak, taç yaprak, erkek organ ve ovaryumun) birlikte meydana getirdikleri meyve. (Örn: Elma,armut, ayva, çilek, dut, incir vb.).
a) Gerçek meyve: Meyve sadece dişi organın yumurtalık dokuları tarafından meydana getirilirse bunlara gerçek meyve denir. Örneğin; şeftali, kayısı, üzüm. b) Yalancı meyve: Yumurtalıkla birlikte çiçek tablası, taç ve çenek yapraklar beraberce gelişerek meyve oluşturuyorsa bunlara yalancı meyve denir.
Domatesin meyve mi sebze mi olduğu sorusunun cevabı kime sorduğunuza bağlı olarak değişiyor. Bir botanikçiye sorarsanız domates, tek bir döllenmiş tohumdan geliştiği için küçük ve yumuşak meyveler kategorisine girer.
Muz gerçekten özel bir meyvedir.
İlgili 27 soru bulundu
Döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşumuna partenokarpi denir. Partenokarpi terimi fonksiyonel tozlanmanın yada diğer uyaranların yokluğunda çekirdeksiz meyvelerin oluşumu için ilk defa 1902 yılında Noll tarafından kullanılmıştır.
Yumurta dışındaki hücreler embriyoya dönüşürse apogamy denir. 2- Adventif (Nusellar) Embriyoni Embriyo direk olarak sporofitik dokudan (nusellus ve integüment) oluşur. Ancak gametofit (embriyo kesesi) oluşumu söz konusu değildir.
Apomiksi, ana bitki ile genetik olarak özdeş tohumlar oluşturmasına olanak sağlayan ve kültür bitkilerinde başarıldığı takdirde ticari hibritlerin klonal çoğaltımına izin veren bir üreme şeklidir. Eşeyli üreme mayoz geçirmiş gametlerin oluşumu ve çifte döllenmeyi gerektiren bir süreçtir.
Örneğin patlıcan, domates, kabak gibi sebzeler aslında botanik bakımdan aynen erik, kayısı, şeftali gibi meyve sayılmaktadırlar.
Çiçeklenme sonrası, yumurtalık tohumlarını içeren meyve gövdesine dönüşür. Bu karpuzlar için doğrudur, ancak bu tanımlama ile domatesler, biberler, salatalıklar ve kabaklar da meyvedir. Tarımsal olarak konuşursak karpuzlar sebzelere daha çok benzemektedir.
Ceviz bitkisi, meyve değil meyve çekirdeğidir. Yapısı itibariyle kabuklu olmasından ve cevizin de bu şekilde yetişmesinden dolayı meyve çekirdeği olarak bilinir.
Limon (Citrus × limon), yıl boyunca büyümeyi sürdüren, küçük bir ağaç türü ve bu ağacın meyvesidir.
Köklü bir besin olduğu için havuç kök sebze grubuna girmektedir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir. Dünya üzerinde meyvesi belki de en fazla tüketilen bitkilerden biridir.
Kural olarak döllenme ve tohum oluşmadan meyve meydana gelmezse de bazı durumlarda tohum taşımayan meyvelere de rastlanılır. Döllenme meydana gelmeden meyve oluşumuna partenokarpi, böyle meyvelere de partenokarp meyve denir. Örneğin: Musa (Muz).
Bileşik meyveler : Birden fazla dişi organ taşıyan ve birden fazla yumurtalığın gelişmesiyle oluşan meyvelerdir. Örneğin:Dut, çilek, böğürtlen .
Çilek yetiştiriciliği. Üzümsü meyveler grubuna giren türlerden en önemlisidir. Çilek meyvesi gerçek bir meyve olmayıp yenen kısmı 40-60 kadar pistilin birleştiği çiçek tablasıdır. Çilek yüzeysel kök yapan otsu bir bitkidir.
Çiçek sapı, çiçek tablası, ve çiçek örtüsü gibi çiçeğin diğer organları da yumurtalıkla birleşerek meyveyi oluşturursa buna “yalancı meyve” denir. Örn. Elma, armut, ayva, çilek, dut, incir.
Yalancı portakal, kapalı tohumlar türünden familya olarak dutgiller cinsinden bir meyve türü olarak biliniyor. Koparıldığı veya kesildiği zaman süt görünümlü sıvı akıtan bu meyve, 10 - 15 santimetre çapında dış yüzeyi pütürlü ve yuvarlak görünümüyle portakala benziyor. Yalancı portakal yenmemeli, tüketilmemelidir.
Yalancı portakal hakkında bilgi veren aktar Ali Şahindoğan, "Ağrı, sızı, romatizma ve kireçlenme için bu meyve ezilip bağlanıyor. İçi süt gibidir, kabuğuyla karıştırılırsa merhem kıvamını alır. Eklem ağrısı olan kişiler, akşam sürüp sabah kalktıklarında faydasını görürler. Bu meyve genellikle sulak bölgelerde yetişir.
Bal, arılar tarafından çiçeklerden ve meyve tomurcuklarından alınarak yutulan nektarın arıların bal midesi denilen organlarında invertaz enzimi sayesinde kimyasal değişime uğramasıyla oluşan ve kovandaki petek hücrelerine yerleştirilen çok faydalı bir besindir.
Mısır da zeytin gibi tanımlama olarak nereye koyacağımızı anında bilemediğimiz besinlerden biri. Sebze mi, meyve mi? Söyleyelim, mısır o tatlı küçük sarı taneleriyle bir meyve.
Ay çekirdeği, ayçiçeği bitkisinin bir meyvesidir. Yüksek miktarda yağ içerdiği için yağ üretiminde de kullanılmaktadır. Ayrıca atıştırmalık bir kuruyemiş olarak hafif kavrulmuş bir şekilde; tuzlu, tuzsuz, biberli ve benzeri soslar ile tüketiciye sunulmaktadır.
Hem erkek hem de dişi organı olan çiçeklere erselik çiçek (elma, armut, erik, şeftali, portakal), sadece erkek organı olanlara erkek çiçek, sadece dişi organı olanlara ise dişi çiçek adı verilir.
Bir tohumda birden fazla embriyonun bulunmasına poliembriyoni denir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri