Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir. Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
Yandal programına başvuran öğrencilerin not ortalaması kaç olmalıdır? Yandal programına başvuran öğrencinin başvurduğu yarıyıla kadar Anadal lisans programında genel akademik not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 2,50 olması gerekir.
Tıp, sağlık programları, hukuk ile mühendislik programları hariç, Çift Anadal yapılacak bölümlerin kontenjanlarına üniversiteler belirliyor. Yandal Programına başvurabilmek için, genel not ortalamanın100 üzerinden en az 65 olması gerekiyor. Ayrıca tüm dersleri başarıyla tamamlamış olman gerekiyor.
Yan Dal Programına Ne Zaman Başvurulur? Öğrenci kayıtlı olduğu anadal programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılın başında yan dal başvurusu yapabilir.
Başka bölümden alınan yandal belgesi sana o sektörle alakalı bilgin olduğunu eğitim aldığını gösterir, uzmanlık düzeyinde bir yararı olur, yandal yaptığın sektörde çalışma olasılığını artırır, cv ni geniş gösterir, imza yetkisi veya ünvanını kullanamazsın.
İlgili 29 soru bulundu
1) Yandal programı öğrencinin kayıtlı olduğu anadal programından bağımsız bir programdır. 2) Bir yandal programı, ilgili kurulun önerisi ve Senatonun onayı ile açılır. 3) Yandal programı 30 AKTS kredisinden az olmamak kaydı ile en az altı dersten oluşur ve bu dersler Senato tarafından onaylanır.
Yan Dal Programının Avantajları
Bu programın en büyük avantajı, öğrencilere farklı bir alanda bilgi sahibi olma imkânı sağlamasıdır. Bu sayede öğrenciler, farklı bir alanda uzmanlaşarak iş hayatında daha çok tercih edilebilir hâle gelirler.
YDUS sınavı doktorlarla ilgili olan bir sınavdır. Özellikle yan dal ve uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorlar YDUS sınavına girebilir. Doktorlar haricinde YDUS sınavına başka bireyler katılamaz.
Anadalınızdan mezun olduktan sonra YANDAL programınızın bağlı olduğu fakülte yönetim kurulu kararıyla öğrenim süreniz en fazla iki (2) yarıyıl daha uzatılabilir.
Aynı anda birden fazla çift anadal programına veya aynı lisans programında hem ikinci anadala hem yan dala kayıt yapılması mümkün değildir. Ancak, aynı anda farklı lisans programlarında ikinci anadala ve yan dala kayıt yapılabilir.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK), tarafından belirlenen programlarda öğrenciler, üniversitelerinden talepte bulunarak 'not ortalaması' kısıtlaması olmadan çift ana dal ve yan dal eğitimi alabilecek.
Öğrencinin çift anadala başvurabilmesi için, başvurduğu döneme kadar devam ettiği anadal programında almakla yükümlü olduğu tüm dersleri başarıyla tamamlamış olması, ağırlıklı genel not ortalamasının en az 3,25 olması ve anadal programının ilgili sınıfında başarı sıralaması itibariyle en üst %20'de bulunması gerekir.
Hayır, istediğiniz her bölümde ÇAP yapamazsınız. ÇAP yapmak istediğiniz bölüm ile kendi bölümünüzün %50'si ortak dersler içermelidir. Örn; Mühendislik okuyan bir öğrenci Psikoloji'de ÇAP yapamaz. Ancak Mühendislik okuyan bir öğrenci, farklı bir mühendislik dalında veya sayısal bir alanda ÇAP yapabilir.
Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programının en erken üçüncü, en geç altıncı yarıyılında başvuru yapabilir.
Yani çift anadal ve yandal alınan ders miktarı açısından farklı; çift anadal yapan öğrenciler aynı anda iki bölüm okuyor ve iki bölümün tüm derslerini alıyor. Fakat, yandal yapan öğrenciler yandal yaptıkları bölümün programındaki sadece belirli derslerini alıyorlar. Bir diğer fark ise diploma ve sertifika.
YDUS yılda kaç kez düzenlenmektedir? YDUS genellikle yılda 1 kez düzenlenmekle birlikte nadiren de olsa yılda 2 kez de düzenlenebilmektedir. ÖSYM'nin açıkladığı takvime göre 2023 yılında da YDUS iki kez düzenlenecektir.
YDUS Baraj Puanı Kaçtır? YDUS baraj puanı 45'tir. Seçme işlemi 45 veya daha yüksek olanlar arasından yapılmaktadır. Puanı 45'ten düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dahil edilmemektedir.
2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-YDUS 1. Dönem) 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 18-25 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
Madde1 - (1) Yandal programının amacı, anadal lisans programlarının başarıyla yürüten öğrencilerin, ilgi duydukları başka bir dalda bilgilenmelerini ve sertifika almalarını sağlamaktır.
Sertifikalar, programların bağlı olduğu birimler tarafından verilir. Sertifikalarda öğrencinin anadal program adı ayrıca belirtilir. Anadal lisans programından mezuniyet hakkını elde eden öğrenci yandal programını tamamlayamasa bile anadal lisans programına ait diplomasını alabilir.
Yandal, kayıtlı bulundukları anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda sınırlı sayıda ders almalarını sağlayan bir programdır. Mezuniyette ana bölüm diploması yanında yandal sertifikası almak için yandal programı koşullarının tamamlanması gereklidir.
– Öğrencinin başvurduğu döneme kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir. – Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programında en erken 3., en geç 6. yarıyılın başında başvurabilir.
Çift Anadal Programına ne zaman Başvurulur? Öğrenci ikinci anadal diploma programına, anadal diploma programının en erken üçüncü, en geç beşinci yarıyılının başında başvurabilir.
Yan dal programı ise, bir ana dala kayıtlı olan öğrencilerin, başka bir programdan bazı dersleri eş zamanlı ve başarıyla tamamlayarak yan bir dalda sertifika almalarıdır. Hem çift ana dal hem de yan dal yapmak isteyen öğrenciler, sadece kendi fakültelerinden değil, farklı fakültelerden de program seçebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri