YDUS'a Kimler Girebilir? Tıpta Yan Dal Uzmanlık EğitimiGiriş Sınavı'na; -Türkiye'de tıp doktorluğu mesleğini yapmaya yetkili olup sınava başvuracağı yan dalın bağlı olduğu ana dalda uzman ünvanını almış olanlar girebilir.
Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS), Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversitelerin tıp fakültelerinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) daha ileri seviyede Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi görmek isteyen adaylar için yılda 1 nadiren 2 kere ÖSYM tarafından yapılan sınavdır.
YDUS; uzman tabip olanların daha ileri seviyede yapacakları yan dal uzmanlığı için yapılan sınava verilen isimdir. Tam açılımı Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Girişi Sınavı'dır. YDUS'a girebilecek adaylar bu sınav için yayınlanan yönetmelikte açıkça belirtilmiştir.
2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-YDUS 1. Dönem) 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 18-25 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
YDUS'ta yabancı dil zorunluluğu kaldırılmıştır….
İlgili 27 soru bulundu
YDUS Baraj Puanı Kaçtır? YDUS baraj puanı 45'tir. Seçme işlemi 45 veya daha yüksek olanlar arasından yapılmaktadır. Puanı 45'ten düşük olan adaylar yerleştirme işlemine dahil edilmemektedir.
Bu karar uyarınca da bir yandal uzmanına anadal uzmanı olarak çalışma izni verilmesinin önünde hiçbir engel bulunmamaktadır.
YDUS, tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavıdır. Bu sınav yılda bir nadiren iki kez olmak üzere ÖSYM tarafından, eğitim araştırma hastanelerinde, tıp fakültelerinde ve GATA'da daha ileri seviyede bir uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar için yapılır.
Çoktan seçmeli sorulardan oluşan sınavda, adayların testteki sorulara verdikleri doğru ve yanlış cevaplar ayrı ayrı toplanacak, doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarılarak 100 üzerinden YDUS puanlarına dönüştürülecektir.
Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel not ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir. Yandal programına devam edebilmesi için öğrencinin anadal programındaki not ortalamasının en az 100 üzerinden 60 olması şarttır. Bu şartı sağlayamayan öğrencinin yandal programından kaydı silinir.
Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Bu belge diploma yerine geçmez.
ÖSYM tarafından düzenlenen YDUS 18 Aralık'ta saat 10.15 itibarıyla başladı ve 160 dakika sürdü. Ankara'da düzenlenen YDUS'da adaylar çoktan seçmeli 80, açık uçlu 20 olmak üzere toplam 100 soru soruldu.
Yan dal programında, ana dal programı ile ortak olan dersler hariç olmak üzere toplam 12 krediden az olmamak kaydı ile en az 4 ders alınması zorunludur.
Tıpta Uzmanlık Eğitimi içinde; İmmünoloji ve Allerji Hastalıkları yan dal ihtisas sınavıyla gelen; İç hastalıkları, Göğüs hastalıkları ve Dermatoloji uzmanlarına 3 yıl süreyle ihtisas verilmektedir. Bilim Dalımız öğretim üyesi sayısı ve donanımı nedeniyle program yöneticisi konumundadır.
Adaylar, tercihlerini bireysel olarak 20 Eylül 2023 tarihinde saat 10.00'dan itibaren ÖSYM'nin https://ais.osym.gov.tr adresinden T.C. kimlik numaraları ve aday şifreleriyle elektronik ortamda yapabilecektir.
Cilt hastalıklarının tanı ve tedavileriyle Cildiye veya Deri ve Zührevi Hastalıkları olarak da bilinen Dermatoloji bölümlerinde, 6 yıllık tıp eğitiminin ardından 4 yıl uzmanlık eğitimi alan hekimler ilgilenir.
2023-Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS) Yerleştirme Sonuçları ÖSYM Tarafından 22.08.2023 tarihinde açıklanmıştır. Başvurular Personel Bilgi Sistemi (PBS) üzerinden 23 Ağustos 2023 - 6 Eylül 2023 tarihleri arasında alınacaktır.
Yan Dal Programının Avantajları
Bu programın en büyük avantajı, öğrencilere farklı bir alanda bilgi sahibi olma imkânı sağlamasıdır. Bu sayede öğrenciler, farklı bir alanda uzmanlaşarak iş hayatında daha çok tercih edilebilir hâle gelirler.
Anadalınızdan mezun olduktan sonra YANDAL programınızın bağlı olduğu fakülte yönetim kurulu kararıyla öğrenim süreniz en fazla iki (2) yarıyıl daha uzatılabilir.
Özet olarak gerek çift anadal programı gerekse yan dal programı özellikle öğrencinin kayıtlı olduğu esas programın ağırlıklı genel not ortalaması (AGNO) üzerine kuruludur. Çift anadal programı başarıyla tamamlanırsa iki diploma alınır. Yan dal programı başarıyla tamamlanırsa sertifika almaya hak kazanılır.
Yandal kapsamında sınırlı sayıda ders alındığı için yandal bitiren öğrenciler bu bölümden mezun olmuş sayılmazlar. Ancak kendilerine verilen sertifika ile ilgili dersleri başarı ile bitirdiklerini resmiyete dökerler. Mezuniyet ana bölüme yönelik sağlanmakta, yandal olarak ise öğrencilere sertifika verilmektedir.
Başka bölümden alınan yandal belgesi sana o sektörle alakalı bilgin olduğunu eğitim aldığını gösterir, uzmanlık düzeyinde bir yararı olur, yandal yaptığın sektörde çalışma olasılığını artırır, cv ni geniş gösterir, imza yetkisi veya ünvanını kullanamazsın.
Yandal, kayıtlı bulundukları anadal lisans programlarını başarıyla yürüten öğrencilerin ilgi duydukları başka bir dalda sınırlı sayıda ders almalarını sağlayan bir programdır. Mezuniyette ana bölüm diploması yanında yandal sertifikası almak için yandal programı koşullarının tamamlanması gereklidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri