Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Girişi Sınavı (YDUS), sadece belirli hekimlerin girebildiği bir sınavdır. YDUS'a kimlerin girebileceği YDUS yönetmeliğinde açıkça belirtilmiştir.
Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS), Sağlık Bakanlığı eğitim ve araştırma hastanelerinde, üniversitelerin tıp fakültelerinde ve Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde (GATA) daha ileri seviyede Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi görmek isteyen adaylar için yılda 1 nadiren 2 kere ÖSYM tarafından yapılan sınavdır.
YDUS, tıpta yan dal uzmanlık eğitimi giriş sınavıdır. Bu sınav yılda bir nadiren iki kez olmak üzere ÖSYM tarafından, eğitim araştırma hastanelerinde, tıp fakültelerinde ve GATA'da daha ileri seviyede bir uzmanlık eğitimi görmek isteyen adaylar için yapılır.
Sağlık Bakanı Koca, 26 Mart'ta yapılacak TUS'un 15 Nisan'a, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavının ise 6 Mayıs'tan 4 Haziran'a ertelendiğini açıkladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Tıpta Uzmanlık Sınavı 26 Mart'tan 15 Nisan'a, Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı 6 Mayıs'tan 4 Haziran'a ertelenecek.
YDUS'da çoktan seçmeli soruların yer aldığı alanlarda 80 soru vardır ve cevaplama süresi 100 dakikadır. Yazılı sınavın cevaplama süresi ise 60 dakikadır.
İlgili 15 soru bulundu
Yan Dal Programının Avantajları
Bu programın en büyük avantajı, öğrencilere farklı bir alanda bilgi sahibi olma imkânı sağlamasıdır. Bu sayede öğrenciler, farklı bir alanda uzmanlaşarak iş hayatında daha çok tercih edilebilir hâle gelirler.
Yandal programlarını tamamlayanlara eğitim aldıkları alanda sadece başarı belgesi (yandal sertifikası) düzenlenir. Bu belge diploma yerine geçmez.
Yandal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir . Öğrencinin başvuru sırasında anadal programındaki genel npt ortalamasının en az 100 üzerinden 65 olması gerekir.
Yan dal programına devam edebilmek için öğrencinin ana dal not ortalaması en az 2,00/4,00 olmalıdır. Eğer ana dal not ortalaması 2,00/4,00'ün altına düşerse öğrencinin yan dal programından kaydı silinir.
YDUS sınavı doktorlarla ilgili olan bir sınavdır. Özellikle yan dal ve uzmanlık eğitimi almak isteyen doktorlar YDUS sınavına girebilir. Doktorlar haricinde YDUS sınavına başka bireyler katılamaz.
(6) Yandal programına kayıtlı öğrenci, bir dönemde anadal programında aldığı 30 AKTS kredilik derslere ilave olarak en fazla 15 AKTS veya 3 ders alabilir. (7) Yandal programının uygulanması, müfredat değişiklikleri ve intibak konularında anadal programlarında kullanılan esaslar geçerlidir.
2023 Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (2023-YDUS 1. Dönem) 4 Haziran 2023 tarihinde uygulanacaktır. Sınava başvurular 18-25 Nisan 2023 tarihleri arasında yapılacaktır.
YDUS'ta yabancı dil zorunluluğu kaldırılmıştır….
YDUS ne zaman yapılacak? YDUS tek oturum halinde Ankara'da 19.12.2021 tarihinde yapılacaktır. Sınav saat 10.15'de başlayacak ve 100 dakika sürecektir. YDUS soru içeriği nasıl olacak?
Öğrencinin bu programa devam ederken herhangi bir dersten kalması durumunda program iptal edilmektedir. Bu yüzden öğrencinin tüm derslerinde geçme notunu tutturması, başarılı olması gerekmektedir.
Yandal kapsamında sınırlı sayıda ders alındığı için yandal bitiren öğrenciler bu bölümden mezun olmuş sayılmazlar. Ancak kendilerine verilen sertifika ile ilgili dersleri başarı ile bitirdiklerini resmiyete dökerler. Mezuniyet ana bölüme yönelik sağlanmakta, yandal olarak ise öğrencilere sertifika verilmektedir.
Anadalınızdan mezun olduktan sonra YANDAL programınızın bağlı olduğu fakülte yönetim kurulu kararıyla öğrenim süreniz en fazla iki (2) yarıyıl daha uzatılabilir.
Çift Anadal Programında ikinci bir diploma alabiliyorken, Yandal Programında böyle bir olanak maalesef yok. Sadece, seçtiğin bölümün derslerini alabiliyorsun.
– Öğrencinin başvurduğu döneme kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olması gerekir. – Öğrenci, yandal programına, anadal lisans programında en erken 3., en geç 6. yarıyılın başında başvurabilir.
ÇAP yaparsam okulum uzar mı? Normal şartlarda ÇAP yapılan bölüme dönem itibariyle geç başlandığı için eğitim 2 yıl kadar uzamakta ve anadal bölümünden daha geç mezun olunabilmektedir. Ancak ÇAP yapan öğrenci her dönem daha fazla ders alırsa uzatmayı bir yıl veya altına indirebilir.
-Yandal Programı en az 30 AKTS'den oluşur. Yandal Programını yürüten bölüm tarafından gerekli görüldüğünde öğrenciye staj ve benzeri uygulamalar yaptırılabilir.
Kayıtlı olunan lisans programına “anadal”, başvurusu kabul edilen lisans programına ise “yan dal” denir. Aynı anda birden fazla yan dal programına kayıt yapılamaz. Yandal programına devam edilebilmesi için anadal not ortalamasının en az 2,40 olması gerekir.
Yandal programına, başvurduğu yarıyıla kadar aldığı lisans programındaki tüm kredili dersleri başarıyla tamamlamış olan öğrenciler başvurabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri