sorusuna verilecek en doğru cevap evet yaşarlar olacaktır. Ancak 18-26 oC sıcaklık ve %75-85 nem oranının sağlandığı durumlarda kedinizin kanını emerek yaşamlarına devam ederler. Bu durum ise evde,iş yerinde veya kapalı herhangi bir noktada sağlanabilmektedir.
4.Diğer Evcil Hayvanları Kontrol Etmek Neden Önemlidir? İstila edilmiş bir hayvan başka bir hayvanla temas ettiğinde, pireler bir konakçıdan diğerine atlayabilir ve bu şekilde hızla yayılabilir. Pireler hayvandan hayvana yayılmanın yanı sıra insanların evlerini de istila edebilir ve insanlara da bulaşabilir.
Ancak unutmayın ki pireler kısa süre de olsa ayakkabıların ya da giysilerin üzerinde de barınabilir. Bu nedenle kedi piresini siz anlamadan eşyalarınız üzerinde eve taşıyabilirsiniz de. Pire kedinize ulaştığı takdirde hızla çoğalıp vücudu üzerindeki nüfusunu artırabilir.
kedi piresi evde yaşar mı? Öncelikle şunu belirtmek isteriz ki kediniz dışarı çıkıyorsa pire kapabilir. Eviniz bahçe katında ya da pirenin kolayca ulaşabildiği bir yapıda ise bulaşma ihtimali daha yüksek olur. Yüksek evde oturanların da kedilerine pire bulaşmaz diye bir durum söz konusu değildir.
Pirelere karşı savaşma konusunda en etkili çözüm hiç kuşkusuz ki evi günde 2-3 kez süpürüp silmektir. Ayrıca temizlik yaptığınız suyun içerisine sirke, çay ağacı yağı, lavanta esansı ya da limon suyu ekleyerek pirelerin evinizden uzaklaşmasını sağlayabilirsiniz. Pireler bu kokuları sevmezler.
İlgili 15 soru bulundu
Pire temizliğinde en doğal ve en etkili metot sirkedir. Kedide bulunan pireleri temizlemek adına ilk önce ”sprey şişesine” sahip olunması gerekir. Sprey şişesine sirke doldurulduktan hemen sonra kedinin bütün vücuduna dikkatli bir şekilde kedi tedirgin olmadan sıkılması gerekir.
Evde düzenli bir temizlik rutini uygulayarak pirelerin yaşama alanını kısıtlayabilirsiniz. Yatak çarşaflarını, örtüleri, perdeleri ve halıları düzenli olarak yıkayın. Yüksek sıcaklıkta yıkama yapmak, pireleri öldürmede etkili olabilir. Süpürgeyle evinizi sık sık süpürün ve paspasla temizlik yapın.
Evcil hayvanlarınızın sağlığını korumak ve evinizdeki pireleri yok etmek için doğal yöntemler kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerden ilki sirkedir. Sirke, pireleri öldürebilen doğal bir asittir.
Bilimsel olarak kedi pirelerinin insan vücudunda yaşama imkânı yoktur. Vücudunuzda yaşamak için kalamazlar, çok düşük bir olasılıkla çok çok kısa bir an için sizi ısırabilirler. İnsan vücudunda yaşayamaz ve üreyemezler.
İnsan bedeni pirenin ağız sıvısına karşı tepki göstererek o bölgeye histamin adı verilen bir kimyasal madde iletir. Histamin ise ısırıklarda şişlik ve kaşıntı oluşturur.
Dişi pire, yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakırlar. Sonra, bu yumurtalar konakçıdan yere düşüp halılara, yatak örtülerine ve mobilyalara yerleşebilirler ve 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar çıkar.
Pireler nadiren bir evcil hayvandan diğerine atlarlar, ancak çoğunlukla da çevreden bulaşırlar (bahçe, kulübe, yatak, halı vb). Çok hızlı ve yüksek oranda çoğalırlar. Sadece bir dişi pireden 21 günden az bir sürede 1.000 pire oluşabilir.
Pireden Kurtulmanın Yolları
Pireden kurtulmanın en etkili yolu veteriner kontrolünde etkili pire damlası kullanmaktır. Pire tasması da pireleri uzak tutar. Pire tarağı ile kedi dostumuzu taramak da pirelerden kurtulmaya yardımcı olur. Elma sirkesini pamukla tüylere uygulamak da doğal yöntemlerden biridir.
Kedi pireleri kediler arasında sıkça görülen bir türdür. Kediniz dışarıya çıkıp eve geri dönüyorsa pire kapma ihtimali daha yüksektir. Ama kediniz evden çıkmıyor ya da yüksek katlarda oturuyor olsanız bile kedinize pire bulaşabilir.
Başlıca pire ilacı markaları arasında Draker, Sipertoks ve Bayer gibi isimler yer alır.
Kediye kuluçlanmış olan bir pire kediyi ısırmaya başlar, kanını emer ve mümkün olduğunca kısa sürede doğurmaya başlar. Kedilere pire bulaştığında bir haftada üreyerek sayıları 2000'e kadar çıkabilir. Müdahele edilmediği takdirde kedinizde ciddi sağlık sorunları görülebilir.
Genel olarak konuşursak, yetişkin bir pire sadece 2 veya 3 ay yaşar. Kan emebilecek bir konakçı olmadan, bir pirenin ömrü biraz daha kısalabilir. İdeal sıcaklık, besin kaynağı ve nem koşulları altında yetişkin pireler bir buçuk yıla kadar yaşayabilir.
Evlerdeki çatlaklarda, yatak altlarında, dolap içlerinde, duvar diplerinde, elbise dikişleri ve koltuklar gibi en kuytu yerlerde yaşayabilen pireler süpürülmüş olsalar dahi pire yumurtalarını yok etme noktasında pire ile mücadele başarısızlık ile sonuçlanabilir.
Kediler için pire ve kene önleme ürünlerinde yaygın olarak kullanılan diğer aktif bileşenler arasında imidacloprid, selamectin ve permethrin bulunur. Kedilerde pire damlası kullanırken ürün etiketindeki talimatları dikkatle takip etmek önemlidir.
Eczanede satılan pire ilaçlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağızdan alınan hap formunda ilaç kullanabilirsiniz.
Eğer minik dostunuza bulaşan pireleri doğal yöntemler ile yok etmek istiyorsanız, bunun için en sık kullanılan yöntem sirke ile temizlemektir. Pire temizliğinde en etkili olan doğal yöntem sirkedir. Bunun için öncelikle sprey şişesi bulundurmanız gerekir.
Hastalıkların yanı sıra elma sirkesi parlak ve sağlıklı tüyler için ve eklem kemik problemi yaşayan kedilerde ağrı ve yangıların hafifletilmesi için de başarılı bir destekmiş. Genel olarak kullanımı bir kap suya yarım çay kaşığı kadar, su kabını sabah akşam yenileyin deniyor..
Pirelerin çoğu 'yuva paraziti' olarak bilinir. Bazı pireler bir yıl kadar yaşayabilirler ancak genellikle birkaç ay ömürleri vardır. Birçok artropodlarda olduğu gibi yaşam döngüsünün süresi nispi nem ve sıcaklığa bağlıdır ancak yumurtadan erişkine gelişme süresi ortalama 30-75 gündür.
Evde beslenen evcil hayvanların dolaştığı her yer evde pirelerin üremesi için elverişli ortam sağlar. Kedi, köpek, kuş gibi uzun tüylü hayvanlar üzerinde yaşamını sürdüren pireler, bu hayvanların yaşadığı alanlarda, yattığı yatak vb. eşyalarda kolayca çoğalır.
Pireler kilim, halı, yatak gibi ev eşyaları üzerinde de yaşamlarını devam ettirebilir. Bu bakımdan pire ısırığından şüphelenildiğinde pire kaynağının iyi tespit edilmesi oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri