Yanığın derinliği, yaygınlığı, etkilenen bölge, enfeksiyon riskinin olup olmaması, hastanın yaşı, solunum yoluyla görülen zarar varlığı ve önceden var olan hastalıklar yanığın ciddiyetini belirleyen faktörlerdir.
Yanan Kişiye Ait Risk Faktörleri
Bu faktörler; yaş, yanığın solunum yolunda oluşması, yanan kişinin genel durumu ile sistemik hastalıkları ve yanıkla birlikte gelişen diğer yaralanmalardır.
Kanamaya ve enfeksiyon girişi için açık kapı oluşumuna yol açabilir. Yanık Komplikasyonları: Akut olanlar: Kardiyovasküler kollaps, pulmoner, merkezi ve periferik sinir sistemi, nefrolojik, gastrointestinal sistem, genitoüriner sistem, hematolojik komplikasyonlar, tromboz ve embolilerdir.
Yanığın vücuttaki olumsuz etkileri nelerdir? Yanık, derinliği, yaygınlığı ve oluştuğu bölgeye bağlı olarak organ ve sistemlerde işleyiş bozukluğuna yol açar. Ağrı ve sıvı kaybına bağlı olarak şok meydana gelir. Hasta/yaralının kendi vücudunda bulunan mikrop ve toksinlerle enfeksiyon oluşur.
İlgili 27 soru bulundu
Yanıklar tedavi edilmezse eklem kısıtlılığı gelişebilir
Yanıkların uygun tedavi edilmemesi durumunda ikinci derece yanığın üçüncü dereceye ilerleyebildiğine dikkat çeken Dr. Kübra Esen Salman, “Yanığa bağlı iz kalabilir.
Yanıklar ciddi yaralanmalara neden olabilir ve zamanında tedavi edilmeyen yanıklarda enfeksiyon, yara izi ve diğer ciddi komplikasyonlara yol açabilir. Bu nedenle yanık vakası her zaman mümkün olan en kısa sürede doktora başvurulması gereken bir durumdur.
Epidermisin yanı sıra dermis olarak adlandırılan tabakayı da etkileyen ikinci derece yanık vakalarında, yanığın fiziksel görünümü kırmızı, beyaz, kabarcıklı, benekli ve şiş olabilir. Bu yanık türünde orta şiddette ağrı hissedilebilir.
Yanık Yüzeyinin Belirlenmesi
Yanık yüzeyi adelosan çağında ve erişkinlerde dokuzlar kuralına göre belirlenir. Her iki kol ve baş %9, bacaklar ile ön ve arka gövde %18,Perine ve genital bölgesi de %1 olarak değerlendirilir. Çocuklarda 9'lar kuralı yanığı tam olarak yansıtmaz, bu oranlar yaşa göre değişim göstermektedir.
İkinci derece yanıklar sıklıkla sıcak su, kızgın yağ gibi sıvıya temas ile oluşur. Deride içi su dolu kabarcıklar (bül) oluşur ve ağrılıdır. Zaman içerisinde bu kabarcıklar dökülür ve derinin kendini yenilemesiyle yanık iyileşir.
Risk tanımı yapılırken dikkate alınması gereken temel faktörler, öncelikle riskin boyutu, etkisi ve olasılığıdır. Risk boyutu, riskin büyüklüğünü ve kapsamını ifade ederken; etki, riskin gerçekleşmesi durumunda meydana gelecek zararın derecesidir. Riskin olasılığı ise, riskin gerçekleşme ihtimaline işaret eder.
Üçüncü derece yanıklar, derinin tamamını (tüm katmanlarını) etkileyen yanıklardır. Deride ağrı duyusu kaybolmuş yanık bölgenin rengi pembe-kırmızıdan kahverengi ve beyazımsı, sarımsı renge dönmüştür. Kendiliğinden iyileşmezler. Cerrahi müdahale ve iyi bakım gerektiren yaralanmalardır.
Yanık dereceleri birinci, ikinci, üçüncü derece şeklinde üçe ayrılır. Birinci Derece Yanıklar: Bu tür yanıklar en zararsız olanlarıdır. Derinin üst tabakası etkilenir. Zararsızdır.
Su ile müdahale edilmemesi gereken yanık türlerinden biri de kimyasal yanıklardır. Özellikle hastanın hangi kimyasala maruz kaldığı bilinmiyorsa, hastaya su ile müdahale edilmemelidir. Bazı kimyasal maddeler su ile temas etmesi halinde hastaya daha fazla zarar verebilir ya da vücutta daha büyük hasarlara yol açabilir.
Dördüncü derece yanıklarda, tüm deri ile beraber altındaki kas dokusu da yanmaktadır. Bu tip yanıklar genellikle siyah renklidir ve çok ağır yanıklardır. Genellikle ölümcüldür.
İnhalasyon yanıkları, yüz – boyun yanıkları, perine yanıkları, elektrik yanıkları, diğer tavmalarla birlikte olan ve kırıklarla birlikte olan yanıklar, ve kronik hastalığı olan, hassas hasta gruplarında görülen yanık olguları majör yanıklar olarak değerlendirilmelidir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Kaşınan yara enfeksiyon kapmış olabilir
Bu yüzden yaranın çok yakından takip edilmesi gerekmektedir. Yara kenarlarında artan kızarıklık, küçük su toplamaları, yanma ya da iltihap benzeri oluşumların görülmesi durumunda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
2. derece yanık, cildin dış tabakasının (epidermis) hem de cildin alt tabakasının (dermiş) yanıp, hasar görmesidir. Orta şiddette yanık türü olup, çok acı verir, su toplanması türünde kabarcıklara, cilt şişme ve kızarıklıklarına yol açar. Cilt ıslak ve nemli görünüp, iyileşme süreci 2-4 hafta arasında değişir.
Serin su yeterlidir. Yanık bölgesinin üzerine yerleştirilen serin bir kompres veya temiz ıslak bez, ağrıyı ve şişmeyi hafifletmeye yardımcı olur. Serin kompresleri 5-15 dakikalık aralıklarla uygulayabilirsiniz. Aşırı soğuk kompresleri kullanmaya çalışmayın çünkü bu yaklaşım, yanıkları daha fazla tahriş edebilir.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Yara çevresinde inflamasyonun (yangı) belirtileri olur. Bunlar; kızarıklık, deri renginde pembe-kırmızı renk değişiklikleri, yara çevresinde ödem, ağrı ve artmış deri ısısıdır. Bunların olmaması yara iyileşmesi açısından olumsuz göstergelerdir.
Yanık Açık Mı Kalmalı Kapalı Mı? Yüzeysel 2. Derece olan yanıklarda (pansuman tutturulması zor olan yüz, boyun veya eldeki küçük yanıklar) kullanılan krem ya da solüsyonlar sürüldükten sonra bölge açık bırakılabilir. Bunun dışında prensip olarak tüm yanık yaraları kapalı olarak tedavi edilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri