Yanık yeri olaydan hemen sonra temiz soğuk suyla, mümkünse musluk altında yıkanmalıdır. Yanık yerine asla yağ, krem, diş macunu, kolonya, pudra gibi maddeler uygulanmamalıdır.
Yanık hastanın yara bakımı, hastanın genel durumu ve hayati fonksiyonlarını kontrol altına alma işlemleri tamamlanana kadar ertelenir ya da üzerine önemle etkin olarak gidilmez. Yara başlangıçta serum fizyolojikle yıkanır ve temizlenir. Eğer yara kirli ise hafif bir sabunla da yıkama yapılabilir.
Bu konuda herhangi bir kısıt yoktur ve banyo yapılmasında hiçbir sakınca görülmemektedir. Yanık tedavisinde yara olan bölgeye halihazırda, derinliğine göre bir ay boyunca soğuk su uygulaması önerilirken, sık sık serin duş herhangi bir zarar vermeyeceği gibi yarayı rahatlatır.
Derece Yanık ve 2. Derece Yanık tespit edilen vakalarda yanık oluşan bölge 15 ila 20 dakika arasında tazyiksiz çeşme suyu ile yıkanır. Oluşacak ödem nedeniyle saat, bilezik, yüzük gibi cisimler çıkartılır. Yanığa bağlı oluşan su kabarcıkları asla patlatılmaz.
İlgili 35 soru bulundu
Halkımızda yaygın olarak yaraya su değmedeğirme korkusu var maalesef. Oysa ki su hariç her tür sıvı, bitki, ekmek, diş macunu ve aklınıza gelen herhengi bir nesnenin uygulanmasında sakınca görülmemektedir.
Su ile müdahale edilmemesi gereken yanık türlerinden biri de kimyasal yanıklardır. Özellikle hastanın hangi kimyasala maruz kaldığı bilinmiyorsa, hastaya su ile müdahale edilmemelidir. Bazı kimyasal maddeler su ile temas etmesi halinde hastaya daha fazla zarar verebilir ya da vücutta daha büyük hasarlara yol açabilir.
✓Kişinin giysilerini çıkartın. ✓Kişi duş altında bol su ile 30-40 dk boyunca, yumuşak şekilde yıkanır. ✓Yanık olan yer kuru, temiz bir bezle kapatılır. Elektrik Yanıklarında İlkyardım: ✓Elektrik akımı kesilmeden hastaya dokunulmaz.
İlk 15 dakika içinde normal oda sıcaklığında akan suyla yıkanmalı, Hastane öncesi bakım, yaranın temiz ve kuru örtülerle kapatılması ile sağlanır. Isı kaybını azaltmak ve vücut ısısını sabitlemek için hasta sarılmalıdır.
Birinci derece ve yüzeysel ikinci derece olan bu yanıklar sıklıkla 3 hafta içinde sekelsiz olarak iyileşirler.
Yanık durumunda uygulanabilecek en hızlı tedavi yöntemi yanık olan bölgeye soğuk su uygulamaktır. Soğuk suyla birlikte aloe vera jeli, bal, antibiyotik merhemler ve yanık kremi de yanıklara iyi gelen yöntemlerdendir.
Antibiyotikli merhemler ve kremler enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. Yanıklarınıza antibiyotik içeren ve yanık için satılan özel bir merhem uygulayabilir ve steril kalın olmayan bir bezle örtebilirsiniz. Steril gazlı bezler, bu amaç için oldukça uygun olan pansuman yardımcılarıdır.
İkinci derece yanıklar, (dermis ve epidermisi kapsayan yanıklar), derinin derin tabakası olan dermisin bir kısmını da etkiler. Doku hasarı 1. Derece yanıklardan fazladır, ödem, bül ve ağrı mevcuttur, pansumanlarla 2-3 haftada iyileşir.
Yanık bölge max 15 dk soğuk olmayan suya tutulabilir. Yanık bölge temiz, soğuk bir bezle örtülmeli veya hafif ıslak bir bandajla sarılmalıdır. Mümkünse yanmış bölge kalp seviyesinin üzerinde tutulmalı.
1-2 hafta içinde yanık bölgesindeki deri soyulur ve hafif kızarık deri görülür. Zaman içinde deri normal haline gelir ve iz kalmaz. Derce yanıklarda deri üst tabakası tamamen yanmıştır. İyileşme deri alt tabakasındaki yağ bezleri, ter bezleri ve kıl köklerinden hücrelerin çoğalmasıyla oluşur.
Su toplaması olan yerler başta olmak üzere tüm yanık bölümü antiseptik yara bakım ürünleriyle temizlenir, pansuman yapılır. Eğer deri kaybı ve cilt altı dokularının açıkta kalması söz konusuysa lokal antibiyotikli ilaçlar kullanılması gerekebilir. Genellikle 2 – 3 hafta içerisinde yara iyileşmesi tamamlanır.
Bununla birlikte yanığın immün sistem üzerine bilinen olumsuz etkilerinden dolayı hasta, endojen ve eksojen kaynaklı enfeksi- yonlara daha yatkın hale gelir. Yanık hastalarda enfeksiyon ve bunun ilerlemesi sonucu gelişecek yanık yara yeri veya organ sepsisi halen ciddi bir mortalite nedenidir (1).
Şiddeti ağrı ve su toplayan baloncuklar görülür. Bu baloncuklar hekim tarafından patlatılır ama üzerindeki deri pansuman olarak korunur. Bu tipte genellikle kapalı pansuman yapılır ve 2-3 günde bir değiştirilir. İyileşmeyi hızlandırmak için hidrojeller, kolloidler gibi pansuman malzemeleri kullanılabilir.
Yara ve yanık olan bölge uygun hijyenik kurallara göre temizlendikten sonra 3-5 mm kalınlığında bir tabaka halinde SİLVERDİN uygulanmalıdır. Steril eldiven ve/veya steril spatülle uygulanması önerilir. Gerekli olduğunda hasta hareketi nedeniyle kremin uzaklaştırıldığı bölgelere tekrar uygulama yapılmalıdır.
Çok ağrılıysa başta yanığa önce ANESTOL® POMAD (anestezik) sürülür. Sonra SİLVERDİN® KREM (Dünyada en sık tercih edilendir.) veya FUCİDİN® KREM/POMAD gibi antibakteriyeller yaraya sürülür.
İkinci derece yüzeyel dermal yanıkların tedavisinde cerrahi tedaviye gerek yoktur, uygun krem ve sargı ile tedavi edilebilir. Parafin emdirilmiş dokumalar yaraya yapışmayarak pansuman değişiminde ağrıyı azaltacaktır.
Eğer bu kabarcık kendi kendine patlarsa deriyi soymamalı, bölgeyi temiz ve kapalı tutmalısınız. Vazelin ile su toplamış deriyi düzenli olarak nemlendirebilirsiniz. Ayrıca birçok cilt sorunu için kullanılan sarı kantaronu da su toplamış yanıklar için kullanabilirsiniz.
Epidermisin yanı sıra dermis olarak adlandırılan tabakayı da etkileyen ikinci derece yanık vakalarında, yanığın fiziksel görünümü kırmızı, beyaz, kabarcıklı, benekli ve şiş olabilir. Bu yanık türünde orta şiddette ağrı hissedilebilir.
Yanan bölgeyi musluk suyu altında 10-15 dakika soğutmak gerekiyor. Yanık tedavisinde yapılması gereken ilk hareket, yanan bölgeyi soğutmak olmalıdır. Soğutma için en uygun olan yöntem musluk suyu uygulamasıdır. Yanan bölgeyi akan bir suyun altında en az 10–15 dakika tutarak soğutmak gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri