IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır. IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır.
7.3. 2 yaşın altındaki çocuklarda en fazla 1 ml, yetişkinlerde en fazla 5 ml ilaç uygulanmalıdır 7.4. Yanık, skar ve inflamasyon olan bölgelerin altındaki kas dokusuna enjek-siyon yapılmamalıdır.
İntramusküler Enjeksiyon
IM enjeksiyonlarda 5 mlt'ye kadar sıvı verilebilir. Çocuk , yaşlı ve kaşektiklerde en fazla 2 mlt ilaç verilebilir. IM enjeksiyonunda 20-23 numaralı 2.5-3.75 cm boyunda iğne kullanılır.
Enjektör kullanılan elin baş ve işaret parmağı arasında tutulur. İğnenin açık ucu üstten görülebilecek şekilde, 90 derecelik açıyla ve hızla dokuya batırılır.
Kolda omuz başından 4 parmak aşağısı ile dirsekten 4 parmak yukarısı arasında kalan alan enjeksiyon bölgesidir. Omuz başı ile dirsek arası 3 eşit parçaya bölünerek de ortada kalan alan enjeksiyon alanı olarak bulunabilir. Bu bölgeye en fazla 2 cc ilaç verilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
IM yolla verilen ilaçlar kas içine verilir. Normal yapıda bir bireyin kas dokusu, aşırı bir rahatsızlık duymadan 3 ml ilacı içine alabilir. Çocuk, yaşlı ve kaşektik hastalara verilebilecek ilaç miktarı ise en fazla 2 ml olmalıdır. IM yolla ilaç uygulamalarında 20- 23 numaralı, 2,5- 3,75 cm boyunda iğne kullanılır.
Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir. İğneden Sonra Sertlik Nasıl Geçer? Kalçada enjeksiyon sonrası apse oluşması halinde yanlış uygulanan tedaviler apsenin büyümesine neden olabilir. Bu nedenle tedavilerin bilinçli bir şekilde yapılması gerekmektedir.
Adele (İntramüsküler/ İM Kas) İçine Enjeksiyon: Kas tabakası kan damarları açısından zengin durumda olduğundan ötürü, emilim ve yayılım deri altı enjeksiyonuna nazaran daha hızlıdır. Kas içine enjeksiyonda en çok tercih edilen bölge kalçadır.
İntramusküler enjeksiyon amacıyla kulla- nılan bölgeler dorsogluteal (gluteus maksimus kasını kapsar), ventrogluteal (gluteus medius kasını kapsar), laterofemoral (vastus lateralis kasını kapsar) ve delto- id (deltoid kası kapsar) bölgedir.
kaba ete yapılan enjeksiyon kasın altındaki vücudumuzun en kalın siniri olan “siyatik siniri” etkiler. Hasta bunu enjeksiyon yapıldığı andaki müthiş bir ağrı ve elektrik çarpma hissi, sonrasında da ayağın üzerine basamayacak kadar ağrı ve hareket kısıtlılığı olarak tarif eder.
5 ml enjektör kaç cc enjektör alınırken çok merak edilen ve karıştırılan bir ölçü çevirmesidir. 5 santimetre küp (cm³, cc) = 5 mili litre (mL) eşitliği ile bu durum açıklanabilir. Kısacası 5'lik enjektör, 5 cc'ye aynı zamanda da 5 mL'ye eşittir.
IM enjeksiyon sonrası komplikasyon gelişme sıklığı %0,4- 19,3 arasında değişmektedir (5,6). Görülen komplikasyonlar arasında kanama, hematom oluşumu, damar içine enjeksiyon, sinir hasarı, ağrı, apse oluşumu, doku nekrozu, skar oluşumu, eklem kontraktürü ve psödotümör gelişimi yer alır (7).
Enjeksiyon, hasta yatar ya da oturur pozisyonda iken uygulanabilir. Pasif el ile deltoid kas kavranır ve 90° lik açı ile dokuya girilir. Bu kasın emilim yeteneği az olduğu için 1ml' den fazla ilaç verilmemelidir.
Sıklıkla 1.27 cm uzunlukta ve 30-gauge iğneler(genel olara 0.3 mm çapındadır) iğne kullanılmaktadır. 1.27 cm daha uzun iğneler damar içerisinde kanülasyon sırasında daha esnek davranmaktadır.
Enjektörün büyüklüğü, haznenin hacmine bağlıdır. 1 ml'den 50 ml'ye kadar enjektör bulunur. İM enjeksiyon için 1–5 ml'lik enjektör kullanılır.
1 lik enjektör kaç cc enjektör alınırken çok merak edilen ve karıştırılan bir ölçü çevirmesidir. 1 santimetre küp (cm³, cc) = 1 mili litre (mL) eşitliği ile bu durum açıklanabilir. Kısacası 1'lik enjektör, 1 cc'ye aynı zamanda da 1 mL'ye eşittir.
Enjektöre kan gelirse iğneyi bir parça geri çekip başka bir istikamete doğru yeniden batırılmalıdır.
Bir ilaç intravenöz olarak uygulandığında uygulanan ilacın tamamı sistemik dolaşıma girmiş olur, yani intravenöz yolla uygulama da biyoyararlanım % 100'dür. Ağız yoluyla uygulama gibi diğer uygulama yollarında ise sistemik dolaşıma giren ilaç miktarı uygulanan ilaç miktarından daha az olabilir.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
İlaç uygulamalarında sıklıkla parenteral yol kullanılmaktadır. İntramüsküler enjeksiyon parenteral bir ilaç uygulama yöntemidir ve ilacın derin kas dokusuna verilmesini kapsar. İntramüsküler enjeksiyon uygulaması sağlık hizmetlerinde sıklıkla kullanılan, invazif bir hemşirelik girişimidir.
Periton (karın zarı) sıvısı olan hastalar ve karında kist ve tümörü olan hastalara yapılır. Parasentez Niçin Yapılır? Parasentez, karın içinden sıvı alma işlemine verilen isimdir. Özel bir iğne kullanılarak bu işlem gerçekleştirilir.
Damar içi enjeksiyonları için en uygun yer, kolda dirseğin ön yüzündeki toplardamarlardır. Buradaki toplardamarların vaziyeti M harfine benzer. Bu M harfinin herhangi bir yeri iğne yapmak için uygundur.
Uyuşturma öncesi sürülen krem veya püskürtülen uyuşturucu spreyler sayesinde çocuklar iğne sırasında acı hissetmiyor.
Cildimizde çarpma, vurma veya iğne uygulamasından sonra oluşan morluklar; kılcal damarların parçalanarak, içindeki alyuvarların deri içine sızması nedeniyle ortaya çıkar. Kılcal damar zedelendiğinde kan pulcuklarından bir pıhtı oluşur, pıhtılaşma faktörleri devreye girer ve zedelenen damar tamir edilir.
- Özellikle küçük çocuklarda ve iğne korkusu olan hastalarda enjeksiyondan önce deriyi uyuşturmak için enjeksiyon bölgesine enjeksiyondan önce 30 sn–2 dk. süre ile buz veya dondurucu sprey kullanılmalıdır (Workman 1999, Hemsworth 2000, Wynaden et al. 2006).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri