Yalnız kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı kişiler tarafından çok merak ediliyor. TDK'ya göre yalnız kelimesinin doğru yazılışı "yalnız" şeklindedir. Kişiler bu kelimeyi "yanlız" şekilde yanlış yazabiliyor.
Zaman zaman Yalnız kelimesi TDK'ya göre nasıl yazılır karıştırabilmektedir. Söz konusu kelimenin TDK'ya göre doğru yazılışı ise, yalnız şeklinde olmaktadır. Bu kelimenin yanlış olan yazılışı "yanlız" olarak yazılmış olanıdır. Doğru olarak yazılmış olan şekli ise "yalnız" şeklinde yazılmış olanıdır.
Toplum ilişkilerinden yoksun olan, yoksun bırakılan ya da kendi tercihi ile toplumdan ayrı olan kişiler için bu kelime kullanılır. Yalnız kelimesi atasözlerinde, deyimlerde ve birleşik kelimelerde de yer alır.
Kelimenin doğru yazımı Türk Dil Kurumu'nun sözlüklerinde de geçmektedir. Yalnız kelimesinin TDK'ya göre doğru yazılışı Yalnız şeklindedir. Kelime a dan sonra n ile değil l ile yazılır. Yalın kelimesinden türetilmiştir.
Türkçeyi kurallarına uygun bir biçimde kullanmak isteyen bazı kişiler, yalnız nasıl yazılır sorusuna yanıt arar. TDK doğru yazılışı yalnız mı diye araştıranlar için bu doğru bir ifadedir. Bir kişinin tek başına olduğunu ifade eden yalnız kelimesi çoğunlukla "yanlız" şeklinde yanlış kullanılır.
İlgili 27 soru bulundu
Traş olarak yazımı hatalı yazım olarak kabul edilmektedir. Doğru yazımı ise tıraş olarak kabul edilip kullanılmaktadır. Bu örnekte tıraş kelimesi sakal ve bıyıkların kesilmesi anlamında kullanılmıştır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Türkçedeki bazı kelimelerde olduğu gibi bu kelimenin yazımında da çeşitli hatalar yapılmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre bu kelimenin doğru yazımı ''orijinal'' şeklindedir.
Karate, silahsız savaş sanatı karate-do (空手道:からてどう) için yaygın kullanılan kısaltılmış terim olup Japonca kara (空:から) boş + te (手:て) el + do (道) yol, sanat kelimelerinden oluşmakta ve silahsız elin yolu/sanatı anlamına gelmektedir.
TDK'ya göre tıraş kelimesinin doğru yazılışı "tıraş"dir.
yalnızdır. bu saatten sonra karıştırıyosan daha da yazma kullanma söyleme. onun yerine doğru başka bir cümle kur. ya da kurma. kelimelerin kökleriyle ilgili (yalın- yalnız) en ufak bir fikri olmayan kişilerin, söz konusu kelimenin doğrusunun hangisi olduğuna dair en ufak bir fikri olmaması durumudur.
4. yalnız kelimesi geçtiği cümlelerde sıfat, zarf ve bağlaç olarak görev yapar. Ancak bu kelime edat olarak kullanılamaz. ALTINTAŞ G. – BURSALIOĞLU Y. [2006]. İlköğretim Türkçe Öğretmen Kılavuz Kitabı 6, Ankara: Özgün Matbaacılık.
TDK'ya göre şoför kelimesinin doğru yazılışı "şoför"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK açıklaması ile doğru yazılışı eşortman mı, sorusu ile sıkça karşılaşsak da kelimenin doğru yazımı “eşofman” şeklinde olmalıdır.
Biraz, birçok, birçoğu, birkaç, birkaçı, birtakım, herhangi, hiçbir, hiçbiri belirsizlik sıfat ve zamirleri de gelenekleşmiş olarak bitişik yazılır.
TDK'ya göre asfalt kelimesinin doğru yazılışı "asfalt"dır.
Karate-Do'nun tarihi, yüzlerce yıl öncesinde Çin'e ve Hindistan'a kadar uzanır. Günümüzdekine en yakın formuna Okinawa'da kavuşmuştur. 1922 yılında Gichin Funakoshi tarafından Okinawa'dan Japonya'ya tanıtılmıştır. Fu-nakoshi, günümüz modern Karate'nin kurucusu ve Shotokan ekolünün yaratıcısıdır.
Birkaç örnekte ki bağlacı kalıplaşmış olduğu için bitişik yazılır: belki, çünkü, hâlbuki, mademki, meğerki, oysaki, sanki. Bu örneklerden çünkü sözünde ek aynı zamanda küçük ünlü uyumuna uymuştur.
Getirildiği sözcüğün ünlüleri kalın da olsa bu ekin yazımı ve okunuşu değişmez: uyurken, bakarken, sorarken, yatarken… “-ki” eki; “dünkü, bugünkü” gibi az sayıda örnek dışında ünlü uyumuna uymaz: sabahki, akşamki, uzaktaki, yoldaki, onunki…
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Gitgide kelimesinin bitişik mi ayrı mı yazıldığı birçok kişi tarafından merak ediliyor. TDK'ya göre bu kelime kaynaşmış bir ikileme olduğu için bitişik yazılmalıdır.
Art arda kelimesinin doğru yazılışı "art arda" olarak belirlenmiştir. Türk Dil Kurumu (TDK) bu doğru yazımı onaylar. Ardarda olarak yazılması yanlış olacaktır.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
Pek çok insan tarafından bilgi almak ve hava yolu kelimesinin en doğru şekilde öğrenilmesi için tercih etmiş olduğu TDK yani Türk Dil Kurumu sitesinde hava yolu kelimesinin doğru yazılışı ''havayolu'' yani birleşik yazımı olarak görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri