İnsan kendi ülkesindeki insanları , ailesini sevmeseydi büyük kaoslar , savaşlar , cinayetler yaşanabilirdi.Dünyada sevgi olmasaydı insan kendisini bile sevmezdi. İnsan kendisini bile sevmeseydi herkes intihar eder ,kendine değer vermezdi.İnsanlar bazen en ufak bir şey için bile mutlu olabiliyor sevgi olduğu zaman.
İnsanlar birbirlerine kötü davranır ve zarar verir. Bu da huzurun bozulmasına sebep olur. İnsanlar bir işi yaparken severek yaptıkları zaman daha iyi yaparlar ve yaptıkları işten de mutlu olurlar.
Özetlersek, sevgiyi bir yaşantı, somut bir yaşamsal süreç olarak değil de, soyut bir kavram olarak gören bu tanımlamalara göre sevgi, bir kişiye ya da bir şeye karşı duyulan ilgi, bağlılık, içtenlikli yakınlık duygusu, derin sevecenlik; o kişinin ya da şeyin iyiliğini isteme, ona içten bağlanmadır.
Eşlerin birbirlerine duydukları sevgiyi canlı tutmaları beyinsel ihtiyaçları için de gereklidir. Bedenin nasıl ki giyeceklere ihtiyaçları varsa, beynin de duyguları düzenleyen alanlarının sevgiye ihtiyacı vardır.
Sevgi bizlere sosyal başarı kazandırır. İçimizdeki sevgi dışımıza saygı, empati, güleryüz gibi tavırlarla yansıyınca, huzurlu ilişkiler ile bütünleşince sosyal başarı kaçınılmazdır. Öte yandan sevgi bedenimizi, ruhumuzu hoşnut kılar, rahatlatır, kasları gevşetir, canlı ve sempatik bir görüntü vermemize etken olur.
İlgili 31 soru bulundu
sevgi ve saygının olmadığı bir dünyada adalet olmaz barış, huzur olmaz mutlu ve sağlıklı bir hayat yaşanmaz. saygı yoksa kavgalar savaşlar kaçınılmaz olur. kimse birbirini sevmezse hayattan tad alamazlar. robottan farkları kalmaz. cinayetler artar, kavgalar çoğalır, yani berbat bir dünya ortaya çıkar.
Cevap: Bir insana sevgi ve saygı ile yaklaştığımız zaman oda bizlere iyi ve merhametli davranmaya özen gösterir. Biz bir insana saygısızlık yapmazsak oda bize kolay kolay saygısızlık yapmaz. Ancak bir insana biz hakaret eder ve aşağılarsak oda bize aynı davranışlarda bulunabilir.
Sevgi bir duygu çeşididir. Kısaca ilgi göstermeye yönelten duygu anlamına gelir. Birçok anlamı içinde barındırır. Kardeş sevgisi gibi, şefkat; yemek sevgisi gibi, zevk; spor sevgisi gibi, tercih; ya da etkilenme, eğilim, düşkünlük, meyil, hayranlık, tutkunluk, bağlılık, dostluk, ilgi vs. anlamları vardır.
Sevgi, motivasyonun anahtarı; yaşamayı, yaratmayı, kendinizi ilerletmeyi ve başkalarına dokunma isteğinize olanak tanıyan şeydir. Yani sevgi de tıpkı beslenme gibi, bedensel ve ruhsal bütünlüğünüz için hayati bir ihtiyaç.
Sevgi belli temel öğeler ile ortaya çıkar. Bunlar; ilgi, sorumluluk, saygı ve empatik anlamadır. İlgiyi en güzel annenin çocuğuna olan ilgisinde görebiliriz. Sorumluluk ise saygı ile birlikte olduğunda tam anlamını taşır, yoksa müdahaleye girebilir.
İnsanın kendi içinde hissettiği o gerçek sevgi; kişiye ve nesneye kişinin bütün içtenliği ile davranmasıdır. Karşımızdaki kişiye onun isteklerine, hayallerine, umutlarına ve sıkıntılarına ortak olmak ve gösterilen bütün bu çabayı hiçbir karşılık beklemeden mutluluk içerisinde yapmaktır.
Toplumsal etkinin oluşturduğu, geliştir diği ve biçimlendirdiği insan ilişkileri, yani toplumsal ilişkiler in- san'ın toplumsal davranışlarını belirler ve ortaya koyar. Toplum sal davranışlar insan'ın yaşamında sağlığını, başarısını ve tek sözcük ile mutluluğunu sağlayan en önemli davranışlardır.
Sevgi olmadan saygı olur ama saygı olmadan sevgi olmaz. Patronunuzu sevmesenizde ensesine tokta atmak gibi bir saygısızlık yapanınız varmı, hayat şartlarından dolayı sevmesekte bazen saygı göstermek zorunda kalırız. Bu arada saygı duymadığın bir kişiyide sevmen mümkün değildir.
Sevgi, insanın sevilen varlığa karşı içinde beslediği temiz ve saf duygudur. Kur'an-ı Kerim'de, Allah'ın insanlarda birbirlerine karşı hoşlanma, sevgi ve şefkat duygusunu yaratmış olması onun varlığının delillerinden sayılmıştır. Bu bağlamda sevgi, biz yaratılırken Allah tarafından bize önceden verilen bir duygudur.
Sevgi, ilişki zenginleştikçe büyür.
Emek ister. Onu büyütmek size düşer. Tohumu ektikten sonra sulamaya, yeşeren filizlere özen göstermeye benzer. Ancak saygı ve şefkat ile bezenmiş, zengin bir ilişki kurulabildiği taktirde duygu güçlenebilir.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün “Nerede karşılıklı sevgi ve saygı varsa, orada itimat ve itaat vardır. İtimat ve itaatin olduğu yerde disiplin vardır. Disiplinin olduğu yerde huzur, huzurun olduğu yerde başarı vardır.” ve “Zafer, zafer benimdir diyebilenindir.
Saygı kelime olarak her hangi bir şeye karşı duyulan üstün sevgidir. Bizim konumuz olan saygı ise, karşımızdaki bir insana,topluma karşı kişi olarak onların vasıflarını durumlarını mevki ve makamlarını, yaşlarını kale almadan aralarında ayrım ve aşırılığa kaçmadan hürmete dayanan duygu ve sevgidir.
Sevgi, olduğu gibi kabul etmeyi, onun gereksinimlerini-isteklerini anlamayı, bunları karşılamak için sorumluluk duymayı, ona ilgi göstermeyi, ona bağlanmayı, düşüncelerine ve duygularına saygı duymayı kapsar.
Çok fazla sevmenin olumsuz bir durum olmadığını vurgulayan Erol, duygular aşırı olduğunda davranışların kontrol edilemez hale geleceğini ve kişiye zarar verici olabileceğini belirtiyor. Öyle ki yaşanan bu yoğun duygular kişinin algılarını daraltıp bazı şeyleri görmesini de engelliyor.
Bir ilişkide sevgi ilerleyen dönemde bitebilir. Tamamen ilişkinin seyri ve insanların yaşadıklarına göre sevginin bitebileceğinden veya başka birinin sevileceğinden bahsedebiliriz. Ancak her uzun süreli ilişkide sevginin azalacağı ya da biteceği yönünde bir iddiada bulunmak yanlış olacaktır.
İnsani İlişkilerin Temeli: Sevgi ve Saygı
Sağlıklı ilişki nasıl olur, sorusunun cevabı olarak; sevgi, saygı ve güvendir, diyebiliriz. Sağlıklı ilişki aslında, iki insanın sevgi, saygı ve güven içerisinde hayatı paylaşmasıdır. Sağlıklı ilişkide bireyler birlikte vakit geçirmekten keyif alır ve birbirlerinin özel alanlarına saygı duyar.
Saygı, terim olarak genellikle kişiler arası ilişkilerde kullanılır. Buna göre Türk Dil Kurumunun saygı sözcüğüne verdiği tanımlar şöyledir: Değeri, üstünlüğü, yaşlılığı, yararlılığı, kutsallığı dolayısıyla bir kimseye, bir şeye karşı dikkatli, özenli, ölçülü davranmaya sebep olan sevgi duygusu, hürmet, ihtiram.
Sevgi emek ister, sevgi sabır ister, sevgi bilgi ister, sevgi özgürlüktür, şefkattir, yapıcıdır, birleştiricidir, anlayıştır, saygıdır, seven insan şöyle yapmalı, seven insan böyle yapmalı, aramalı, sormalı, ilgilenmeli, kıskanmalı, tamamlamalı, aynı şeylerden zevk almalı. Sevginin hiç bir tanımı yoktur.
Biyolojik ve evrimsel bakış açısı kadar, popüler kültür de aşkın bir ömrü olduğunu ve bitmeye mahkum olduğunu söylüyor. Oysa sevgi ve aşk bitmek zorunda değil. Sevgi, bağlılık ve tatminin olduğu ilişkilerde aşk zamanla azalacağına, tersine artıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri