Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Psikolojide Yansıtma – Sıkça Sorulan Sorular
Duyguları yansıtma, bir kişinin kendi duygularını başkalarına atfetme sürecidir. Örneğin, bir birey kendini üzgün hissediyorsa, arkadaşının üzgün olduğunu iddia ederek kendi duygularını yansıtabilir.
İnsanların duygularını farklı bir kişiye, hayvana veya nesneye aktarmasına psikolojide “yansıtma” adı verilir. Yansıtma, yaygın olarak kişinin kendinden kaçtığı ya da bir duyguyu kabul etmek istemediği anlarda görülür. Yansıtmanın temelinde kabullenmeme vardır.
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
İçerik Yansıtma: Anlamı yansıtma, yeniden ifade olarak da nitelendirilen içeriğin yansıtılması, danışanın düşüncelerinin doğru anlaşılıp anlaşılmadığının kontrol etmeye yarayan, danışanın yansıttıklarının içerik açısından açıklığa kavuşturulmasıdır.
Yansıtıcı düşünme temel olarak eğitimle ilgili olguları düşünme olarak tanımlanabilir. Bu düşünme şekli problemleri çerçeveleme (tanımlama ve düzenleme), akılcı seçimler yapabilme, beklenen ya da beklenmeyen sonuçları değerlendirme ve bu seçimlerin sorumluluğunu üstlenme becerisiyle ilgilidir.
5) Duyguların Yansıtılması: Duyguların yansıtılması, danışanın duygularının açığa kavuşturulmasına ilişkindir. Bu beceri danışanın duygularını belirginleştirmeye, psikolojik danışmanın duygularını doğru algılayıp algılamadığını denetlemeye yarar.
Açıcı yankı soruları olarak da bilinen, amacı aslında soru sormak olmayan, mesajı alan kişinin mesajı gönderen kişiye bahsi geçen mesajı, kendi anladığı şekilde geri iletmesidir yansıtma soruları.
Psikolojide yansıtma kavramını ilk ortaya atan sigmund freuddur. Freud yansıtmayı bireylerin istemedikleri durumları, davranışları karşı tarafta varmış gibi gösterme olarak tanımlamıştır. Kişiler kendinde eksik gördüğü şeyleri, kendilerine söylemek istediklerini karşısındakine söylerler.
Psikolojide yansıtma (projeksiyon) insanların taşınması zor duygularla baş edebilmek için bilinçaltında kullandıkları bir tür savunma mekanizmasıdır. İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir.
Psikolojide savunma mekanizmalarından biri olarak kabul edilen yansıtma, kişinin kendisine yakıştıramadığı dürtü, duygu, düşünce ve bunlara ait yaşantıları; çevresindeki insanlara ait birer kusur, eylem olarak algılamasıdır.
İçeriği yansıtma, danışanın söylediklerinin içerik açısından açıklığa kavuşturulmasıdır. Ancak duygu yansıtmasında olduğu gibi, içerik yansıtmasında da papağan gibi danışanın söylediklerinin aynısı tekrar edilmemelidir. Danışan sanki onunla alay ediliyormuş duygusuna kapılabilir.
YANSI KURAMI NEDİR? Yansıma ve yansıtma özdeğin bir özelliğidir. Her özdek, karşılıklı etkileşiminde, başka bir özdekte yansır ve başka bir özdeği yansıtır. Yansı, yansıtılan özdeğin etkilenen özdekte iç değişime uğratılarak yeniden üretilmesidir.
Yansıtmalı özdeşim kavramı ise hem yansıtma hem de içe atma mekanizmalarının bir arada olduğu bir savunmadır. Bu durumda kişi, içe atılmış özelliklerin karşısındaki kişide varmış gibi davranır ve hatta karşısındaki kişiye bu özelliklerin yansıtarak benzer süreci yaratmaya çalışır.
5. Düzey: Danışman'ın danışana duyduğu saygıyı, en üst düzeyde iletmesidir. Beşinci düzeyde empati kurmak gerekir. En az üçüncü düzeyde saygı tepkisi veriniz.
Kişinin içgörü kazanabilmesi ve başkaları ile olan çatışmalarını azaltabilmesi esasına dayanır (Corey, 1982, s. 133). Bu teknikte ortaya boş bir sandalye konur. Kişiler boş sandalyeye bakarak, sandalyede bir yakınlarının olduğunu düşünerek hayali kişiyle diyalog kurarlar.
-Saklı ben: Kişinin iki farklı yönünün (bilinen ben ile saklı ben) dürüstçe tartışması gerektiğinde yararlı olabilir. Kişinin içindeki güdüleri bilen ve dürüst davranan yönümüz ortaya çıkar.
Yansıtıcı Düşünmeye Örnekler
Her antrenmandan sonra neyi doğru neyi yanlış yaptığını, bunları neden doğru veya yanlış yaptığını ve performansını nasıl yükseltebileceğini düşünen bir atlet yansıtıcı düşünme yapmış olur. Kaygı Bozukluğu ve Depresyon, Beyin Hacmini Değiştirebiliyor!
Kişinin kendisine var olan duygu ve düşüncenin tam zıttı davranarak enerjiyi boşaltmasıdır. Kişide aslında çok yoğun saldırganlık dürtüsü varsa tam tersi yönde aşırı nazik olarak davranır. Var olan duygu ve düşünceyi ya da durumu yok saymak, inkar etmektir.
Yansıtma TDK sözlük anlamı şu şekildedir: isim Yansıtmak işi. mecaz İletme, duyurma.
Ekran yansıtma, akıllı telefon ve tablet gibi küçük mobil cihazların ekranını TV ekranında görüntülemeye verilen isimdir. Miracast teknolojisi ile oluşturulan bu yöntem, ekran yansıtma özelliğini destekleyen TV ve cihazlarla kolay bir şekilde gerçekleştirilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri