26) Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan yüksekliktir. % 33 meyilli çatı gabarisi içinde kalan çatılar yüksekliği (1.00) m.yi geçmeyen korkuluklar, bacalar, merdiven gereçleri, asansör kuleleri, lüzumlu su depoları v.b. elemanlar bina yüksekliğine dahil değildir.
Emsale Dahil Olmayan Alanlar Nasıl Belirlenir? Emsale dahil olmayan alanlar kanunlar çerçevesinde belirtilmiş olup, bu alanların neler olduğu aşağıda listelenmiştir; Çatı Terasları Avlular.
Çatı arası piyesler, ait olduğu bağımsız birimin oturum alanı sınırını aşmamak kaydı ile yapılabilir. Çatı arasına yapılan piyeslerin alanı, imar planında belirtilen toplam emsal inşaat alanı içinde kalır.
Genel olarak kat yükseklikleri; ticaret bölgelerinde zemin katlarda 4,50 m., diğer katlarda 3,80 m., konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4,00 m., diğer katlarda 3,20 m. kabul edilir. Ancak artan kat yüksekliğinden faydalanılmak suretiyle binanın hiç bir cephesinde bodrum katlar hariç kat sayısı artırılamaz.
Emsal değeri asma kat, katlar alanı bodrum kat, çekme ve çatı katı, kapalı çıkmalar da dahil tüm katların ışıklıklarının çıkmasından sonra kalan alanın toplamı olarak ifade edilebilir.
İlgili 24 soru bulundu
Yani diyor ki balkonları, kat bahçelerini, yangın koridorunu, bina hollerini, sahanlıklar, merdivenler emsale dahil değildir ve bu alanlar maksimum (3042,9*0,20) m² kadar olabilir.
Açıklama: Son kat çatı döşemesi ile kullanılmayan teras çatılar da dahil olmak üzere inşaat alanı hesabına dahil edildiği görülmektedir. İnşaat alanı hacim oluşturan alanların toplamıdır. Son kat tabliyesi hacim oluşturmaz ve inşaat alanına dahil edilmemelidir.
✓ Bina yüksekliği ; Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafedir. piyesler dahil olmak üzere, yapının inşa edilen bütün katlarının toplam yüksekliğidir. ✓ Yüksek bina ; Bina yüksekliği 21,50 m'den, yapı yüksekliği 30,50 m'den fazla olan binalardır.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca belirlenen Planlı Alanlar İmar Yönetmeliğine göre bina yüksekliği, yapılar için kot noktasından saçaklara kadar olan yüksekliği ifade eder. Tamamlanan yapılar, imar planı ve yönetmelikte geçen bilgilerle eşleşmelidir.
Kat adetleri binanın kot aldığı noktaya göre hesaplanır. Genel olarak kat yükseklikleri; ticaret bölgelerinde zemin katlarda 4,50 m., diğer katlarda 3,80 m., konut bölgelerinde ise zemin katlarda 4,00 m., diğer katlarda 3,20 m. kabul edilir.
Konut yapılarında bodrum katlarda ve diğer katlarda yapılması durumunda emsal hesabına dahildir. Konut dışı yapılarda ise; bodrum katlarda yapıldığı takdirde 200 m2 yi aşmayan kısımlarının %30'a dahil edilmeksizin emsal harici, aşan kısımları ise emsal hesabına dahildir.
Teras, çatı gibi alanlarda korkuluk görevinde olacaksa yönetmeliğe göre minimum 110 cm yüksekliğinde olmalıdır. Aksi takdirde 45-50 cm kadar da olabilir. Yüksekliği az olan yerlerde üzerinde korkuluk, küpeşte olmalıdır.
Yüzde 30 İmarlı Ne Demek? “yüzde 30 imarlı” bir arsada emsal oranı (KAKS) %30, yani 0,30'dir. Bu da şu demektir: Bu parselde parsel alanının %30'u kadar inşaat yapılabilir. Parselin yüzölçümü 1000 m2 ise bu parselde yapılacak inşaatın toplam alanı 300 m2'yi geçmemelidir.
Bodrum kat yüksekliği (2.40) m.'den, zemin kat yüksekliği (2.70) m.'den fazla olamaz.
Anılan hükümler birlikte değerlendirildiğinde; bahçe alanının % 20'sini geçmeyen açık yüzme havuzlarının, müstakil binanın teras çatısının ve çatıya çıkan merdiveninin 22 nci maddede belirtilen diğer kullanımlar ile birlikte % 30 emsal hesabı içinde değerlendirilmesi gerekmektedir.
Örneğin 1000 m2 yüzölçümlü parselin TAKS oranı 0,30 ise yapılacak yapı en fazla 300 (1000×0,30) m2 alanı kapsayabilir. KAKS/TAKS oranı binanın kat adedini verir. Ya da bunu tersinden söylersek TAKS oranını binanın kat adeti ile çarparsak KAKS oranını buluruz. Yani KAKS= Kat Adedi x TAKS.
6.50m – 9.50m – 12.50m – 15.50m …. 45.50m gibi sayılardır. Binanın maksimum yüksekliğini gösterir. 0.50m çatı payı olup, asıl rakam hep 3m katlarıdır. Zira kat başına 3m verilirse sırasıyla 2 kat – 3 kat – 4 kat – 5 kat….15 kat olarak anlaşılır.
Bunun yanında 'gabari 6.50' ifadesi de önemlidir. Gabari, bir yapının maksimum yükseklik limitini belirtir demiştik. Bu durumda 'gabari 6.50', inşaatın maksimum yüksekliğinin 6.50 metre olabileceğini gösterir.
Son kat tavan döşeme kotu 30.80 metreyi ve/veya bodrum kat dahil olmak üzere toplam kat adedi 13'ü aşan (13 kat hariç) yapılar Yüksek Yapı olarak kabul edilir.
10. Bina yüksekliği: Binanın kot aldığı noktadan saçak seviyesine kadar olan mesafesidir. İmar planı ve yönetmelikte öngörülen yüksekliktir. 11. (Değişik:RG-8/9/2013-28759) Kat yüksekliği: Binanın herhangi bir katının döşeme üstünden bir üstteki katının döşeme üstüne kadar olan mesafesidir.
Saçak Seviyesi: Binaların son kat tavan döşemesi üst kotudur. Saçak, en kaba tabiriyle binanın kenar cephesinde yağmur, güneş gibi doğal faktörlere karşı koruma sağlayan çatı yapısıdır. Saçak seviyesi ise bu saçağın binadan dış alana olan mesafesidir. Buradaki dış alan kavramı yol, arazi gibi alanlardır.
Bitişik ya da blok nizama göre inşa edilecek yapılarda kat yüksekliği; zemin katlar için en fazla 3.50 metre, diğer katlar için ise 3 metre olarak belirlenmiştir. Zemin katın ticari faaliyetlerde kullanılması halinde ise kat yüksekliği 4 metreye kadar çıkarılabilir.
Apartman çatı katı ile ilgili yasal uygulamalar Kat Mülkiyet Kanunu'nda detaylı olarak açıklanmıştır. KMK 4. maddesi gereği çatı ana taşınmazın mutlak ortak alanıdır. Yani çatı, kat maliklerinin ortak kullanım alanları arasında yer alır ve çatıdan tüm kat malikleri sorumlu olur.
Yapı alanı hesaplanırken avlu ve iç bahçe gibi detaylar dahil edilmez.
İnşaat alanı avlular ve ışıklıklar hariç olmak üzere, bodrum kat, asma kat ve çatı arasında yer alan tüm mekânlar, çatı veya kat bahçeleri, çatıda, katta ve zemindeki teraslar, balkonlar, açık çıkmalar ile binadaki ortak alanlar dâhil yapının inşa edilen bütün katlarının alanını içermektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri