Yasal takip süreci tüm finans geçmişinizi etkiler. Bu nedenle ileride yapacağınız kredi ve kredi kartı başvurularının olumsuz yanıtlanmaması için yapılandırdığınız borcunuzu düzenli şekilde ödemenizi tavsiye ederiz. Yapılandırdığınız halde borcunuzu ödeyemiyorsanız bankanızla yeniden görüşebilirsiniz.
Yapılandırılan Borç Tekrar Yapılandırılır mı? Borcunu ödemediği için yapılandırma işlemi sonlanan bir kişinin tekrar yapılandırmaya başvurabilmesi için devlet tarafından yeni bir kanun çıkartılması gerekmektedir. Aksi takdirde yapılandırma işleminden yeniden yararlanma hakları yoktur.
Eğer bu ilk iki taksit belirlenen süre içerisinde ödenmezse veya sonraki taksitlerden en az dört tanesi bir takvim yılı içinde süresinde veya eksik ödenirse, yapılandırma fırsatı kaybedilmektedir.
Tekrar yapılandırma yapabilir miyim? CEVAP : Merhaba, Yapılandırmada herhangi bir sınır yoktur.
Kural olarak yapılandırma kapsamındaki borçların eksiksiz ve süresinde ödenmesi gereklidir, aksi takdirde yapılandırmanın bozulması söz konusu olabilir. Bu durumda borçlu kişinin yapılandırmadan kısmen ya da tamamen yararlanması mümkün olmayabilir.
İlgili 21 soru bulundu
“Yeniden yapılandırma” terimi, finansal borçların yeniden yapılandırılmasını (borç vadelerinin ve faiz ödemelerinin şirketin fiili ve gelecekteki nakit akışlarına uyarlanmasını) kapsar.
Yapılandıran borçlar, yapılan tercihe göre peşin veya aylık dönemlerle azami 48 aya kadar taksitler halinde ödenebiliyor.
Borç yeniden yapılandırma sonucunda dahi ödenmiyorsa, bu kez yasal takip başlar. Yasal takip süresi 90 gün (3 dönem / 3 ay) olarak belirlenmiştir. Ödeme yapılmamaya devam edildiğinde de icra takibi başlar ve bankalar avukatları devreye sokarlar.
HANGİ BORÇLARI KAPSIYOR? Tüm vergi, prim, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları, destekleme primi borçları da yapılandırma kapsamında yer alıyor.
Kredi Taksitlerini Yeniden Yapılandırmak
Banka müşterisinden gelen bu talebi değerlendirerek uygun görmesi durumunda yeni bir yapılandırma protokolü hazırlar ve krediyi yapılandırmış olur. Burada bankaya yasal yönden bir yaptırım uygulamayacağını belirtelim.
Örneğin; borcun yapılandırılması, borcun teminat altına alınması …. Hallerinde kredi talebi kabul edilebilir. 2- Kredi talep eden bir gerçek veya tüzel kişinin kuvvetli bir garantör göstermesi durumunda kredi talebi yine kabul edilebilir.
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarları ise en geç son taksiti (peşin ödeme seçeneğinin tercih edilmesi halinde ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ödenecek ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammı ile birlikte tahsil edilecektir.
Vergi borcu yapılandırma, 2 taksit aksatma sonucunda otomatik olarak bozulur. Vergi borcu yapılandırma bozulması olarak adlandırılan bu durum ödeme takvimine göre gerçekleşir. Borcun ilk iki taksidini zamanında ödediğinizde yapılandırmanın bozulmadığı bir durum da söz konusudur.
Yapılandırma için başvuruların 31 Mayıs 2023 tarihine kadar, ilk taksit ödemelerinin ise 30 Haziran 2023 tarihine kadar gerçekleştirilecekti. 26 Mayıs 2023 Cuma Resmi Gazete'de yayımlanan karar ile başvuru süreleri 30 Haziran'a uzatılmıştı.
Kredi yapılandırması, borçluların ödeme güçlüğü çektikleri durumlarda borçlarını yeniden yapılandırmalarını ve ödemeleri kolaylaştırmalarını sağlayan bir yöntemdir. Kredi yapılandırması, borçluların borçlarını ödeme konusunda daha esnek bir yapıya sahip olmalarını sağlayarak finansal açıdan rahatlamalarını amaçlar.
Yapılandırmanın Bozulması
İlk iki taksit süresinde ve tam olarak ödenmekle birlikte, bir takvim yılı içerisinde ikiden fazla taksitin ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda yapılandırma bozulacaktır.
Tüm vergi cezaları, trafik, askerlik, nüfus, köprü, otoyol kaçak geçiş cezaları ve daha önce hiç yapılandırma düzenlemesinde yer almayan adli para cezaları, idari para cezaları, öğrenim kredisi borçları ve destekleme primi borçları da yine yapılandırma kapsamına alınıyor.
Vergi borcu yapılandırılması için başvuru süresi bir ay uzatılarak 30 Haziran 2023 olmuştu. Bu tarih tatile denk geldiği için, son başvuru süresi 3 Temmuz 2023 olarak açıklandı.
31.07.2023 tarihinde sigorta primi ve yapılandırma borçlarının son ödeme tarihlerinin aynı güne denk gelmesinden dolayı Kurum tahsilat sistemimizde yoğunluk meydana gelmiş ve bu sebeple 7440 sayılı Kanunda öngörülen yapılandırmanın peşin ve ilk iki taksitinin son ödeme süresi 03.08.2023 tarihine kadar uzatılmıştır.
Kredi kartı borcu olanların en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi de kredi kartı borç yapılandırma kredi notunu etkiler mi, sorusudur. Aksayan ve ödenmeyen borçlar kredi notunu düşürmektedir. Kredi kartı borcu yapılandırma içerisinde borçlarını düzenli olarak ödediğinde kredi notun tekrar yükselmektedir.
Mücbir sebep devam eden yerlerde yeniden yapılandırma başvuru süresi 29 Şubat 2024'e uzatıldı
Süresinde ödenmeyen veya eksik ödenen taksit tutarı, en geç son taksiti (peşin ödemede ilk taksiti) izleyen ay sonuna kadar ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanacak geç ödeme zammıyla ödenmezse yapılandırma bozulacak.
Vergi borcu yapılandırması ödenmezse, kişinin taksitlendirme hakkı iptal edilerek vergi borcunu normal şekilde ödemesi gerekir. Kişiye verilmiş olan sürede kişi ödemesi gerekli olan miktarı ödemediği zaman kişinin yapılandırma hakkı da elinden alınır.
Madde 38 – (21/7/1953 tarih ve 6183 sayılı Kanunun hükmüdür.) Taksitle ödenmesi gereken amme alacağının taksitleri vadesinde ödenmezse alacağın tamamı muaccel olur.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda 'Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmeleri tamamlanırken vergi affı borç yapılandırma düzenlemesi Genel Kurul'da kabul edilip Resmi Gazete'de yayımlanarak yasalaştı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri