Yara iyileşmesinde birbirinden ayrı ancak iç içe geçmiş dört basamağı bulunmaktadır: Hemostaz fazı, inflamasyon fazı, proliferasyon fazı, olgunlaşma ve yeniden şekillenme fazı.
Bu migrasyon, replikasyon ve ve yeni kapiller tübül formasyonu TNF alfa, TGF- beta ve VEGF gibi sitokinlerin ve büyüme faktörlerinin etkisi altındadır. VEGF özellikle makrofaj kaynaklıdır ve reseptörleri endotel hücrelerinde bulunur. Yara iyileşmesinin en uzun süren aşamasıdır.
Nemli ya da kuru ortamda iyileşme:
İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Yaralar, birbirini takip eden birtakım aşamalardan oluşan karmaşık dinamik bir süreç neticesinde iyileşir. 1 ile 5 gün arasında süren yara iyileşmesinin ilk aşaması, doku sıvılarının yara bölgesinde birikmesi, artan kan akışı, hücre ve fibroblast proliferasyonunu indükleyen enflamatuar tepkiyi içeren aşamadır.
Akut yara onarımı genel olarak 4 evrede gerçekleşmektedir: hemostaz, inflamasyon, hücre çoğalması ve yeniden şekillenme (6). Yaralar farklı kriterlere göre sınıflandırılabilmektedir. Zaman, yara onarımı ve sürecinde önemli bir faktör olarak rol alır.
İlgili 28 soru bulundu
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Sigara, yaş, diyabet, obezite,malnütrisyon, immun supresif tedaviler bu riski artırır. Sigaranın yara iyileşmesini engelleyen etkileri vardır. Ayrıca akciğer, kalp ve damar yapısını bozan(endotel disfonksiyonu) etkileri yara iyileşmesini geciktirir.
Yara kabukları önemli görünmüyor olabilir ancak bu kabuklar yaraları enfeksiyonlardan korumada hayati öneme sahiptir. Yara kabuğunun altına vücudunuz yarayı ve damarları iyileştiriyor. Kabuğun altında kalan alan yüksek oranda antikor içerir. Ayrıca hala yarada bulunan kan ve ölü hücreleri çıkartırlar.
1- Hemostaz Evresi
Yaralanmadan hemen sonra yara bölgesindeki kanamanın durdurulması amacıyla duruma ilk fizyolojik yanıt olan hemostaz başlamaktadır (8).
Cildimizde meydana gelen yara, bere, morarma, ezik ve çürükler iyileşme sürecinde renkten renge bürünür. Bunun sebebi vücudumuzun olay yerini sağlıklı hâle döndürmeye çalışırken gerçekleşen bir dizi biyokimya- sal süreç basamaklarıdır.
Protein, yaradaki zarar görmüş dokuların yenilenmesine yardımcı olur. İyileşme sürecine yardımcı olmak istiyorsanız normalden daha çok protein almanız gereklidir. Bu, günde 2-3 porsiyon protein anlamına gelir ve her porsiyon en az 2-3 parça et içerir (1 fincan fasulye veya 2 çorba kaşığı fıstık ezmesi alternatiftir).
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Yaraları oksijenli su ve tentürdiyotla temizlemeyin
Düşme ya da kesme gibi nedenlerle oluşan yaralarda temiz su ve sabunla yıkayıp, temiz bir bezle örtmek genellikle yeterli olmaktadır. Önemli olan dışarıdan gelen mikropları yaradan uzaklaştırmaktır.
Kirli sarı renkte, yara tabanına yapışık tabakadır.Yarada bulunan fibrin ve proteinlerin birikimi ile oluşur. Kuru yaralarda sertleşir, ayrılması güçleşir, ıslak yaralarda yumuşar ve cıvıklaşır. Yara iyileşmesini durdurur, infeksiyon yükünü arttırır.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
Belirli bir iyileşme sürecinden sonra vücut kendini iyileştirdikçe kabuklar parça parça dökülmeye başlar. 10 gün kadar sonra kabuk dökülme süreci tamamlanır ve hasta kabuklar dökülmeye başlayınca günlük hayatına geri dönebilir.
Yara yeri yabancı cisimlerden, mikroplardan, ölü dokulardan arındırılır, yara boşluğu yeni kılcal damarlar ve bağ dokusu hücreleri ile doldurulur. Oluşan tamir dokusunun üstü yeni deri ile örtülür. Yara tam olarak kapandıktan sonra bile tamir dokusu günlerce, aylarca içten içe olgunlaşır, kuvvetlenir.
Genellikle 3. haftanın sonunda yaralanma bölgesinde olgunlaşmaya aday bir skar dokusu gelişmiş olur ve bu dönemde başlayan olgunlaşmayeniden şekillenme fazının tamamlanması bazen yıllarca sürebilir.
Vücutta inflamasyon oluştuğunda, ağrı, vücut ısısında artış, titreme, ödem, kızarıklık, hassasiyet ve işlev kaybı akut inflamasyon belirtileri olarak ortaya çıkar. Akut enflamasyonda yaranın olduğu bölgede kızarmış bir cilt, ağrı, sıcaklık ve şişlik görülür.
İltihap genellikle iyileşmeyi tetiklemeye yardımcı bir süreçtir ama doğru zamanda durdurulmaz veya kontrol altına alınmazsa hasara neden olabilir. İltihap (enflamasyon, yangı) vücudun bağışıklık sisteminin belli bir bölgede aktif olduğunun bir işaretidir.
Bu yaralara, dikiş atılsın veya atılmasın, belirli aralıklarla pansuman yapılması gerekir. Pansuman yaranın sterilize edilmesi amacıyla bazı aralıklarda tekrarlanmalıdır. Yaranın mikrop kapmaması ve enfeksiyon oluşturmaması için mutlaka pansuman yapılmalıdır.
Bazı bulaşıcı hastalıklar, cilt kanserleri, cildin damarsal yapısının bozulmasına neden olan iç organ hastalıkları, sistemik hastalıklar, uzun süre devam eden allerjik durumlar, güneş hassasiyetine bağlı bazı hastalıklar, iyileşmeyen yaralarla kendini gösterebilir.
Esansiyel yağ asitleri içeren gıdalar: Balık, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi gıdalar içeriğinde yüksek oranda esansiyel yağ asitleri barındırır. Bu ise yaraların normalden daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunur. Bu nedenle beslenme listenizde bu gıdalara mutlaka yer açmalısınız.
Bir yara tedaviye rağmen 4-6 hafta içinde iyileşmiyorsa kronik yara ismini alır. Altta yatan hastalıklar; diyabet, damar tıkanıklığı, yatak bası yaralarıdır. Eşlik eden faktörler ise obezite,sigara kullanımı,genel durum bozukluğu,ileri yaş, kanser, kullanılan bazı ilaçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri