Ölümlü ve yaralanmalı çarpışmalarda siz şikayetçi olmasanız bile kamu davası açılır.
Bunların yanı sıra trafik kazası neticesinde meydana gelen yaralanma veya ölüm olayları neticesinde ilgili Cumhuriyet Başsavcılığı'nca kamu davası açılır. Buna ilişkin hükümler 5237 sayılı TCK nun özellikle 85 ve 89 maddelerinde belirlenmiştir.
Yaralamalı Trafik Kazası Kamu Davası
Türk Ceza Kanunu madde 89'a göre trafik kazalarında kusurlu kişiye 'Taksirle Yaralama' suçundan dolayı ceza davası açılabilmektedir. Açılan ceza davasında kazaya sebebiyet veren kusurluya 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezası veya adli para cezası uygulanmaktadır.
Kamu davasının açılmasında takdir yetkisi Cumhuriyet Savcısına aittir. Savcı tarafından iddianame düzenlendikten sonra bu iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi ve mahkemenin kabulünden sonra 15 günün geçmesiyle birlikte kamu davası açılır.
Suçun TCK md. 89/2-3-4'te düzenlenen nitelikli halleri bilinçli taksirle işlendiği takdirde takibi şikayete tabi değildir, savcılık tarafından resen soruşturulur.
İlgili 15 soru bulundu
Bu tür davaların ortalama olarak 1,5-3 yıl arasında bir zamanda sonuçlanması beklenir. Mağduriyet yaşayan kişi sigorta tahkim komisyonlarına başvuruda bulunur ise bu dava süresi de kısalabilmektedir.
Yani şikayetçi olmak, kazaya sebebiyet veren şahsın Türk Ceza Kanunu hükümleri gereğince ceza alması içindir. Dolayısıyla; trafik kazaları sonrasında şikayetçi olmanın gerek sigorta, gerekse şahıstan talep edilen tazminatlar bağlamında etkisi ve ilgisi yoktur.
Kamu Davası Düşerse Ne Olur? Kamu davasının düşmesi durumunda, sanık yargılandığı mevcut suçtan beraat etmiş olur, herhangi bir hüküm ya da ceza almaz.
Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer? Prosedürlerin zorluğu ve yoğunluk nedeniyle, ülkemizdeki mahkeme süreleri uzayabilmektedir. 1 ila 3 yıl arasında değişen ortalama dava süreci, farklı etkenler nedeniyle daha da uzayabilir.
Savcılık tarafından ceza mahkemelerine açılan tüm davalar kamu davası niteliğindedir. Türk hukukunda kişisel ceza davası açma şeklinde bir uygulama yoktur. Açılan tüm ceza davaları kamu davasıdır. Şikayet üzerine veya savcılık tarafından kendiliğinden (resen) açılan tüm ceza davaları hukuki açıdan kamu davasıdır.
Kamu davaları, savcılık marifetiyle ceza mahkemelerinde açılan davalardır. Dolayısıyla, suç isnadı altında bulunan kişinin suç işlediği ispatlandığı takdirde hakkında hapis cezasına veya adli para cezasına hükmolunur.
Yaralamalı trafik kazası tazminat davaları, sürücülerin veya yolculuk yapanların kazada yaralanması sonucu oluşan ekonomik veya fiziksel zararlar için talep edilen bir tazminat türüdür. Bu tür davalar kaza sonucu oluşan sağlık harcamaları, gelir kaybı, hizmet kaybı, bedensel hasar gibi zararları kapsamaktadır.
Trafik kazası neticesinde oluşan ölüm ve yaralanmalarda savcılık re'sen kamu davası açmaktadır.Buna ilişkin hükümler Türk Ceza Kanununun 85 ve 89 maddelerinde belirtilmiştir. Madde 85– (1) Taksirle bir insanın ölümüne neden olan kişi, iki yıldan altı yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Kamu Davası Düşer Mi? Şikayete bağlı kamu davalarında kamu davasının düşmesi için şikayet sahibinin şikayetini geri alması yeterlidir. Şikayete tabi olmayan suçlarda ise kamu davasının düşmesi için suçun oluşmadığının ispatı ve davalının ilgili davadan beraat etmesi gereklidir. Aksi taktirde kamu davası düşmemektedir.
Kamu cezası kaç yıl? Savcılık tarafından açılan kamu davasının açılmasının ertelenmesi durumlarında 3 yılı geçmeyen ve hapis cezası bulunan suçlar için verilir. Kamu cezası kaç yıl verilir sorusu için en üst sınırı on beş yaşını doldurmamış çocuklarda beş yıldır.
Tazminat hesaplamasında 10 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 10.000 – % 20 kusur oranı=8000 TL. 8000 x 50/100=4000 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır.
Trafik kazası yapana dava açılması, bakımından önemli konulardan bir diğeri de Kazada ölen kişiden maddi veya manevi destek alanlar, anne, baba, eş, dışında kalan akrabaları, kazayı yapan suçluya maddi tazminat açabilir. Ayrıca ölenin, öldüğüne üzüldükleri içinde manevi dayanışma tazminat davası açabilmektedirler.
Trafik kazası sonrasında sigorta ödemesi alabilmek için gerekli tüm evrakları tamamlayarak sigorta şirketine iletmen gerekir. Eğer yaralanmalı bir kaza meydana geldiyse 1 yıllık iyileşme süresinden sonra sigortaya trafik kazasına ilişkin heyet raporu sunarak ödeme alabilirsin.
Kamu Davası Cezaları
Açılan kamu davası neticesinde sanığın suç işlediği sabit görülürse sanık hakkında ceza verilir. Verilen ceza hapis cezası, para cezası veya suça göre değişmekle beraber hem hapis hem de para cezası olabilir.
MADDE 254.- (1) Kamu davasının açılması halinde, uzlaşmaya tâbi bir suç söz konusu ise, uzlaştırma işlemleri 253 üncü maddede belirtilen usule göre, mahkeme tarafından da yapılır. (2) Uzlaşmanın gerçekleşmesi halinde davanın düşmesine karar verilir.
Şikâyetten vazgeçmenin sonucu olarak soruşturmanın sona ermesi veya davanın düşmesi şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyen sanığı etkilemez. Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir.
Yaralanmalı kaza tespit tutanağı polis veya jandarma tarafından tutulmalıdır. bu nedenle kazaya karışan araçların yeri değiştirilmeden kolluk kuvvetini çağırın. Yaralanan şahısların kaza yerine çağrılan ambulanslar ile hastaneye intikal ettirilmesini sağlayın.
Trafik kazası tazminat davasına Asliye Hukuk Mahkemesi bakar. Ancak kaza yapan araç yük veya yolcu taşıyorsa, tazminat davasına Ticaret Mahkemesi bakar.
Trafik kazaları ülkemizde en sık karşılaşılan Adli durumlardır. Türkiye İstatistik Kurumunun verilerine göre Karayolu Trafik Kazası İstatistikleri incelendiği zaman yalnızca 2013 yılında meydana gelen 1.207,354 kazada 3.685 kişi ölmüş ve 274.829 kişi yaralanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri