Nemli ya da kuru ortamda iyileşme: İdeal nemli ortamda iyileşme daha hızlı gerçekleşir ve yara izi oluşma riski azalır. İdeal nemli ortamda iyileşme hızlanır ve ve ideal nem, kabuk ve çatlak olusumunu engelleyerek derinin en iyi düzeyde iyilesmesini saglar ve yara izi kalma riskini azaltır.
Protein, yara iyileşmesinde en etkili besin grubudur. Enerji ( karbonhidrattan ve yağdan gelen kaloriler), amoniasitler, antioksidanlar ve mineraller ( zinc) ayrıca çok önemlidir.
Yara iyileşmesi için oksijen gerektiği doğrudur ancak yaranın hızla iyileşmesi için kuru değil nemli bir ortam gereklidir. Kurumuş bir yarada iyileşme beklemek güçtür. Yaranın kuruması sonucu oluşan kabuk aslında yaranın gerçek anlamda iyileşmesini de geciktirmektedir.
Yarayı temizledikten ve vazelin veya benzeri bir merhem sürdükten sonra cildi bir bandajla örtün. Büyük sıyrıklar, yaralar, yanıklar veya inatçı kızarıklık için hidrojel veya silikon jel tabakaları kullanmak faydalı olabilir. İyileşirken yarayı temiz tutmak için bandajınızı günlük olarak değiştirin.
BepanJel, kesikler, sıyrıklar, çizikler ve yanıkların tedavisinde kullanılan 4'ü 1 arada jeldir: Serinletici etkisiyle batma hissi oluşturmadan ağrıyı yatıştırır. Koruyucu bir bariyer oluşturarak enfeksiyonların önlenmesine yardımcı olur.
İlgili 24 soru bulundu
Klinik olarak test edilmiştir. Koruyucu ve parfüm içermez. Bebeklerde ve çocuklarda kullanımı güvenlidir. Açık yaralarda kullanımı uygun değildir.
Kaç gün sürer? Yara izlerinin iyileşme süreci yaradan yaraya değişkenlik göstermektedir. Kimi yaralar 1 hafta gibi kısa süre içerisinde iyileşirken, kimi yara izleri ise aylar süren bir iyileşme süreci içerisinde olabilirler. Bu tamamen kişide ki genetik yatkınlık ve yaşına göre değişen bir durum olarak bilinmektedir.
Yara izi kalmaması için en önemli nokta enfeksiyondan korumaktır. Açık yarada düzenli pansuman yapmak gerekir. Yara yeri de oluşan enfeksiyon iyileşmeyi geciktirir. Enfeksiyon gelişen bölgede belirgin yara izi gelişmesi muhtemeldir.
Yaranın yetersiz beslenmesi, oksijenlenmesi ve enfeksiyonu gibi lokal faktörlerin yanısıra ileri yaş, beslenme sorunları, diyabet gibi eşlik eden ko-morbid durumlar, stres, çeşitli ilaçlar, alkol ve sigara alışkanlığı, radyasyon gibi etkenler de yara iyileşmesini olumsuz etkileyen pekçok önemli faktörlerdendir.
Yeni oluşan deri daha az elastiktir ve yaklaşık bir-iki yıllık bir süre boyunca gelişmeye devam eder.
Talk pudrası pisliklere ve yaralara serpilir. Özellikle de küçük çocuklara banyodan sonra uygulanır. Bu işte kullanılan talk eczanelerde genellikle paketle satılır ve delikli kutulara konularak bölgeye serpilir. Hoş bir koku vermesi için de içine kokulu maddeler de katılır.
Bu tip yaralar için doktorunuzun tavsiyelerini dinleyiniz lütfen. Su değdirmemek gereksiz yara atıklarının birikimine ve mikroorganizma üremesine yol açarak yaraya zarar bile verebilir.
Esansiyel yağ asitleri içeren gıdalar: Balık, ceviz, keten tohumu ve chia tohumu gibi gıdalar içeriğinde yüksek oranda esansiyel yağ asitleri barındırır. Bu ise yaraların normalden daha hızlı iyileşmesine katkıda bulunur. Bu nedenle beslenme listenizde bu gıdalara mutlaka yer açmalısınız.
Yara yeri yabancı cisimlerden, mikroplardan, ölü dokulardan arındırılır, yara boşluğu yeni kılcal damarlar ve bağ dokusu hücreleri ile doldurulur. Oluşan tamir dokusunun üstü yeni deri ile örtülür. Yara tam olarak kapandıktan sonra bile tamir dokusu günlerce, aylarca içten içe olgunlaşır, kuvvetlenir.
Enfeksiyon Kapan Yara Nasıl Anlaşılır? Yara enfeksiyonu, yaranın enfekte olması durumudur. Enfekte olmuş bir yara kızarık, şiş ve iltihaplı görünebilir. Ayrıca yara çevresinde ağrı, sızı ve kötü koku da oluşabilir.
Temiz koşullarda oluşmuş, sadece cilt dokusunu etkileyen kesici alet yarası ile, toz toprak içinde kalmış, ezilmiş, cilt yanında cilt altı dokuları da etkileyen yaralar farklı iz bırakır. Geniş doku ezilmesi ve doku kaybı olan alanda kan dolaşımı ve doku iyileşmesi daha zordur.
-İçinde iyot içeren Batikon benzeri pansuman malzemeleri yara iyileşmesini geciktirir, kullanılmamalıdır. -Kesi yerleri temiz ve kuru tutulmalıdır. Krem ve pomadlar bol miktarda ve vücudun ememeyeceği şekilde kullanıldığı takdirde, yara üzerinde çamur benzeri bir tabaka oluşturabilir.
BepantholAnti-Scar Jel'in içeriğindeki B5 vitamini, ciltteki suyu tutarak yaranın üzerindeki ve çevresindeki nem dengesini korumaya yardımcı olur. BepantholAnti-Scar Jel'in düzenli uygulanması kızarıklık ve kaşıntının azalmasına, yara izinin daha az görünür hale gelmesine yardımcı olur.
Eski yara izlerinin geçmesi için çeşitli lazer tedavi yöntemleri tercih edilebilir. Bunlar arasında iğneli lazer, radyofrekans, IPL lazer ve kimyasal peeling gibi yöntemler bulunur. Yaranın boyutu ve oluşum zamanına göre en doğru tedaviye uzman eşliğinde karar verebilirsiniz.
AMELİYAT İZLERİ (Haricen) : Ameliyat sonrası dikiş izini kaybetmek için 2-3 ay boyunca kantaron yağı sürülürse iz tamamen kaybolur.
Cilt dokusuna gelen zararlardan ötürü yara ve ameliyat izlerinin kalması oldukça normaldir. Yara izlerine sahip olan kişiler farklı yöntemler kullanarak yara izlerini gidermeye veya kapatmaya çalışmaktadır. Bu yöntemlerden biri de lazerle yapılan tedavi yöntemidir.
Yoğun kıvamlı yapısı ile Bepanthol® Derma Onarıcı Bakım Merhemi diz, dirsek ve topuk gibi gün boyu kuruyan, sürtünen ve tahriş olabilecek çok kuru cilt bölgelerinde derinlemesine nemlendirme sağlar.
Cevap 3: Efsane krem markası Bepanthen, geçtiğimiz yıllarda Bepanthol ismini almıştır. İki marka aynıdır.
Cildi nemli tutar. Ciltteki nem oranını dengeler. Özellikle pul pul dökülen, kuru ve çatlak problemiyle sık karşılaşılan bir cilde sahip olan kişilerin düzenli olarak kullanması tavsiye edilir. Düzenli olarak kullanılan Bepanthol krem, cilde kaybettiği nemi tekrar kazandırarak bu gibi problemlerin önüne geçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri