Aromatik bir besin olduğu için sarımsak kurutmada dikkatli ve özenli olmak gerekir. Ortalama kurutma süresi ise 5 saat olarak bilinir.
Dilediğiniz kadar sarımsağı temizleyip, dişleri mümkün olduğu kadar ince dilimler halinde doğrayın. Sonra ince bir tülbent içinde süzgece alıp güneşte kurutun. İyice kuruyan ya da fırınladığınız sarımsakları bir baharat öğütücüsünde, doğrayıcıda ya da havan içinde ezerek toz haline getirin.
Yıkadıktan sonra mutlaka kuru ve temiz bir bez ya da kağıt havlu yardımıyla tamamen kurulayın. Tamamen kuruduklarından emin olduktan sonra sarımsaklarınızı dondurucuya koymaya uygun, kapaklı ve hava almayan bir kaba ya da buzdolabı poşetlerine aktarın.
Sarımsak hasatından elde edilen ürün hem yaştır hemde ağır. Sarımsak pazarlanmadan önce depoda bekletilir ve kurutulur ise fire verir mesela depoya konulan 2 ton yaş sarımsak kuruduktan sonra 1250 kg düşerek büyük oranda fire vermiş olur.
İklim ve toprak şartlarına bağlı olarak değişmekle birlikte, dekardan 700 - 1300 kg kuru sarımsak elde edilir. Toprak yüzeyine bırakılan bu sarımsaklar güneşlenmeye bağlı olarak, 7 - 12 gün süreyle kurutulur. Kuruma sırasında, elbaların birkaç günde bir ters çevrilmesiyle bu süre kısaltılabilir.
İlgili 35 soru bulundu
Bu yüzden sarımsağı haftada bir veya iki kere sulamanız yeterlidir. Veya toprağı kontrol ettiğinizde toprak kuruysa fısfısla nemlendirebilirsiniz.
Taze sarımsaklar ekildikten ortalama 1-2 ay sonra hasat edilmeye başlanır. Kuru sarımsakları ise 4-5li olacak şekilde saplarından örerek ve ipe asarak serin bir yerde muhafaza edebilirsiniz. Sarımsakları kısa sürede yetiştirmek için toprak, sulama, saksı, güneş ışığı gibi etmenlere dikkat etmeniz gerekir.
Yağışlı bölgelerde ürünün ıslanması önlenmeli ve kapalı ortamlarda kurutulmalıdır. Çeşit, bölgesel koşullar, toprak yapısı ve bakım koşullarına göre sarımsak verimi oldukça değişmektedir. Birim alandan elde edilen ürün 700-1400 kg/da olabilmektedir.
Soğanlı bir bitki olan sarımsak güneşi sever ama büyümek için suya ihtiyaç duyduğundan toprağını nemli tutmalısınız. Ancak toprağın ıslak bırakmayın, besin açısından zengin kireçli toprak sarımsak için idealdir, ek besin olarak humus ya da mavi gübre kullanabilirsiniz.
Sarımsak filizlenip, yeşil saplar büyüyene kadar haftada bir sulayabilirsiniz. Yeşil saplar sararmaya başladığında diş tutması için sulamayı kesmelisiniz.
Dilediğiniz kadar sarımsağı rendeden geçirin ve bir miktar tuz ile karıştırın. Bozulmasını önlemek için de üzerine zeytinyağı ilave edin. Tuz ve yağ ile harmanlanan sarımsağı saklama kabında veya cam kap içinde koruyabilirsiniz.
Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine soyup dilimlediğiniz sarımsakları yerleştirin. Bunu yaparken sarımsakların üst üste gelmemesine, aralarında mesafe olmasına dikkat edin. 200 dereceye ayarladığınız fırında sarımsaklar iyice kuruyana kadar kavurun.
Bitkinin ampullerinin raf ömrünü uzun süre koruyabilmesi için havalandırmaya ihtiyacı vardır. Bu nedenle sarımsağı kilerde, torbada veya hava geçirmez bir saklama kutusunda saklamak yerine evde saklamak en iyisidir.
Sarımsaklar yaklaşık 50 derecelik bir fırında kurutulur.
Sarımsakları temiz, kuru ve hava almayan bir kavanoz içine doldurun. Ardından kavanozun kapağını sıkıca kapatıp, buzdolabına koyun. Sarımsakların bozulmaması için kavanozun kuru olmasına mutlaka dikkat edin. Hazırladığınız bu yöntem ile sarımsakları buzdolabında 1-2 hafta kadar hiç bozulmadan saklayabilirsiniz.
Kış aylarında ise biraz masrafa girerek kurutma süresini kısaltabilirsiniz. Eğer varsa sebze kurutucuda kurutabilirsiniz. Yoksa fırında düşük ısıda (100-110 C) fan ayarında kurutabilirsiniz. Kuruyan sarımsakları küçük hazneli bir rondoda veya smoothie blenderında toz haline getirebilirsiniz.
4. Ektiğiniz sarımsaklar çok sulu ortamı sevmediğinden, azar azar sulanmayı ister. Evde sarımsak yetiştirirken saksıyı sık sık kontrol ettikten sonra sulamanız önerilir. Çok fazla su alan sarımsak saksısı, çürümeye yatkın hale gelir ve çürüdüğünde emekleriniz boşa gidebilir.
Fazla su sarımsakları çürütebileceğinden haftada 1 ya da 2 kez sulamanız yeterli.
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden olan Kapadokya bölgesi, son yıllarda susuz tarlalarda yetişen sarımsağı ile de anılmaya başladı. Nevşehir'in Acıgöl ilçesine bağlı Topaç köyünde 'kıraç' diye tabir edilen susuz tarlalarda yetiştirilen sarımsaklara ilgi her geçen gün artıyor.
2022 AĞUSTOS AYI İTİBARİYLE TAŞKÖPRÜ SARIMSAK FİYATLARI NELERDİR? Sarımsakların kurumasıyla birlikte ve kurulan sarımsak pazarlarındaki arz ve talebe göre sarımsak fiyatları netleşmeye başladı. Küçük boy Taşköprü Sarımsak Fiyatı: 20-30 TL aralığında satılmaya devam ediyor.
Sarımsak Yetiştiriciliğinde Gübreleme
Sarımsakların yetiştirilmesi konusunda dikim zamanına bağlı olarak organik gübre kullanılmamalıdır. Aynı sezonda organik maddelerce gübre yerine direkt bir önceki yetiştiriciliğin yapıldığı dönemden kalan gübrenin bulunması yeterlidir.
Buna göre güney bölgelerde ve İç Anadolu bölgesinde sarımsak ekim zamanı Ağustos sonu gibi başlamakta ve eylül, ekim, kasım, aralık, ocak, şubat, mart aylarında yapılabilmektedir. Kuzey Bölgelerde ise sarımsak ekimi eylül, ekim ve hava şartına bağlı olarak kasım ayında yapılabilir.
Sarımsakların taze yani yaş sarımsak olması önerilir. Kuru sarımsakların yeşermesi zor olacaktır.
Sarımsak ülkemizde en iyi Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Sarımsak aşırı bir şekilde yağış alan bölgelerde hızlı bir şekilde büyür. Nemli ve humuslu toprağı olduğundan dolayı sarımsak bu topraklarda daha kolay ve iyi yetişir. Özellikle taze sarımsak bu bölgeler de daha iyi ve daha fazla yetişir.
Taze yeş l sarımsaklar en erken şubat ayı sonunda en geç haz ran ayı başında hasat ed l r. Kuru tüket lecek başlar se haz ran-ağustos başı dönem nde hasat ed l r. Hasat önces sarımsak sapları yatırılarak d şler n daha y olgunlaşması sağlanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri