Dövme buğday olarak da isimlendirilebilen yarma, yemeklerde, tatlılarda tercih gören bir üründür. Kendisine has bir lezzeti olan yarmanın buğday salatasında, keşkekte, aşurede, buğday pilavında, ayran aşı çorbasında, tarhanada da kullanıldığı bilinmektedir.
Yarma aşı, toyga çorbası, keşkek, yarma çorbası ve yarma pilavı bu tariflerden sadece birkaçı! Ayrıca yarma ile sarmalar da sarılır. İnce bulgurla yapılan top köftelerin, içli köftelerin harcına yarma eklenir. Çok besleyici ve doyurucu bir besin ve yoğurtlu, yeşillikli salatalara da haşlanmış halde çok yakışır.
Aşure tatlısı, bildiğiniz üzere yarma buğday kullanılarak yapılıyor. Aşure tarifi için aşurelik buğday olarak da adlandırabileceğimiz yarma buğdaydan yalnızca 2 su bardağı kadar kullanmanız yeterli olacaktır.
Yarma, kaynatılmış ve kurutulmuş buğdayın dibeklerde dövülerek kabuğunun ayırt edilmesi sonucunda ortaya çıkan ürün. Anadolu'da keşkek yapımında kullanılır.
Çorbalık yarma olarak bilinen buğday, Türk mutfağının lezzetli çorbalarının vazgeçilmezleri arasındadır. Aşurelik yarma temin ederek, dilediğiniz kadar aşure yapabilirsiniz.
İlgili 39 soru bulundu
Suyu düdüklü tencereye alıp kaynamaya bırakalım. O kaynarken buğdayımızı gözden geçirip iyice yıkayalım. Kaynayan suya buğdaylarımızı atıp ateşten alıp düdüklünün kapağını kapatalım. Aynı yoğurt mayalar gibi tenceremizi sıkıca saralım. 4 veya 5 saat bu şekilde bekleyelim sonra açıp istediğiniz gibi kullanabilirsiniz.
Halk arasında dövme olarak da bilinen yarma, sert buğday çeşidinin kaynatılarak kurutulduktan sonra belirli tekniklerle dövülerek kabuğunun ayrılmasıyla elde edilen bir üründür.
YARMA ÖZELLİKLE, A VİTAMİNİ, B1 VE B2 VİTAMİNLERİNDEN ZENGİNDİR. Minerallerden, kalsiyum ve demir içeriği yüksek olduğundan çocuklar için oldukça besin değeri yüksek bir gıdadır. Büyüme ve gelişime yardımcı olmaktadır. Glisemik indeksi buğdaya göre daha düşük olduğundan, diyabet hastaları rahatlıkla tüketebilir.
Bir tarafta kuru soğan yemeklik doğranıp yağ ile pembeleşinceye kadar kavrulur sonradan salça ve baharatlar eklenir.. İyice haşladığımız ve suyunu çektirdiğimiz yarma, nohut ve fasulyeye hazırladığımız salçalı karışım eklenir.. kısık ateşte bir süre kavrulur.. Sonrada afiyetle yenir..
Yarmalar güzelce yıkanıp üzerine su konularak kaynamaya bırakılır.
Yarma ıslatmadan pişer mi? WebAşurelik buğday haşlanmadan önce su içinde bekletilirse, aşure yapımında daha iyi sonuç verir. WebAşurelik buğday Islatmadan haşlanır mı? Çünkü; yarma çok çabuk pişer ve bir gece boyu su içinde ıslatmaya gerek kalmaz..
Dövme buğday çorbası için; öncelikle 1 su bardağı aşurelik buğdayı hafifçe derin bir kap içine koyun. Üzerine geçecek kadar su ekleyip, bu şekilde bir gece bekletin. Daha sonra derin bir tencere içine 6-7 su bardağı kadar tavuk suyu, et suyu ya da normal su koyup, kaynamaya bırakın.
Buğday Salatası, Çerkez Çorbası, Toyga Çorbası, Tavuklu Buğday Salatası, Gendime Çorbası, Karabuğday (Greçka) Salatası, Dövme Buğday Çorbası, Buğday Pilavı, Nohutlu Buğday Salatası, Ispanaklı Buğday Salatası, Salçalı Buğday Çorbası, Mayonezli Garnitürlü Buğday Salatası, Köz Patlıcanlı Buğday Salatası, Buğday Cacığı, ...
Bütün bakliyatlar yumuşayana kadar haşlanır. Soğanlar küp küp doğranır ,geniş bir tavada önce soğanlar kavrulur, daha sonra salça kavrulur. Üzerine baharatlar ve nane eklenir. En sonunda da haşlanıp süzülen bakliyatlar eklenip karıştırılır ,tuzu eklenip tavanın ağzı kapatılır afiyet olsun.
Yarma kuru bakliyat A vitaminin yanı sıra B grubu vitaminleri açısından oldukça zengin bir besin olarak bilinir.
diye merak edenler olabilir. Haşladığınız buğdayı buzdolabı poşetine anlattığımız şekilde koyarsanız ve poşetin ağzını da hava almayacak şekilde kapatırsanız buğdayı 12 ay boyunca bozulmadan muhafaza edebilirsiniz.
Önceden suda bekletilmiş buğdayın üzerine suyu ekleyip orta ateşte pişirmeye bırakın. Bir kaseye un, tuz, yoğurt ve yumurtayı alın. Karıştırıp pürüzsüz hale getirin. Kaynayan çorbaya yavaş yavaş ilave edip sürekli karıştırın.
Yoğurt, un, yumurta sarısı ve suyu ilave edip bir çırpma teli yardımıyla karıştırın. Ardından ocağa alın ve karıştırarak kıvam almasını sağlayın. Kıvam alan çorbanın içerisine haşlanmış yarma buğday ve nohudu ilave edip orta ateşte ara ara karıştırarak kaynamaya bırakın. Kaynayan ve koyulaşan çorbanızın altını kısın.
Buğdayları gece suda beklettikten sonra 1 litre su ve biraz da tuz ekleyerek buğdayları güzelce haşlayın. Meyanesi için; yoğurt, un ve yumurta sarısını bir kapta iyice çırpın. Buğdayları haşladığınız sudan azar azar ekleyerek ılıttığınız bu karışımı yavaş yavaş karıştırarak çorba tenceresine ekleyin.
Beslenme ve Diyet Uzmanı İrem Çelik Tütüncü “Buğday B grubu vitaminleri içerdiği için kesinlikle diyet programlarından çıkarılmaması gereken bir besin.
EKMEK VE TAHIL GRUBU:
Buğday, pirinç, mısır, çavdar ve yulaf gibi tahıl taneleri ve bunlardan yapılan un, bulgur, yarma, gevrek ve benzeri ürünler bu grup içinde yer alır.
İpek Değirmen Aşurelik Beyaz Buğday YÖresel olarak Yarma, Dövme , Aşlık Gibi İsimlerle de bilinir.
Dövme, diğer ismi ile yarma mutfaklarımızda bazı yemek, çorba ve salata yapımında kullanılır.
Aşurelik buğday, bulgurda kullanılan durum buğdayının aksine yumuşak türdeki buğdaylardan üretilmektedir. Yaygın olarak aşure yapımında ve ülkemizin belli bölgelerinde yapılan keşkek yemeğinde kullanılan aşurelik buğday buğdayın temizlenmesi, kabuğunun soyulması ile üretilir.
Yukarda görünen resim yarma, diğer adı ile dövme'nin görüntüsüdür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri